Βράβευση της φωτογραφικής έκθεσης της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης από την ΔΕΘ

Βράβευση της φωτογραφικής έκθεσης της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης από την ΔΕΘ

Επίσκεψη στην Σχολή στελεχών του Αμερικανικού Προξενείου στην Πόλη 
Την απόφαση να βραβευτεί η φωτογραφική έκθεση της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία διοργανώθηκε στο περίπτερο του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης σε συνεργασία με την «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη», ως η καλύτερη συμμετοχή στην φετινή 86η ΔΕΘ, έλαβε η Διοίκηση της Εκθέσεως.
Η φωτογραφική έκθεση, η οποία περιελάμβανε φωτογραφίες διαφόρων χώρων της Σχολής, καθώς και προσωπογραφίες μορφών συνδεδεμένων με αυτήν, πλαισιώθηκε από την πραγματοποίηση ειδικής εκδήλωσης, αφορώσης στην ιστορία και τις προοπτικές της Θεολογικής Σχολής, την Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου, στην οποία παρέστη πλήθος κόσμου.
Κατά την τελετή βράβευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022, από τον κύριο Κυριάκο Ποζρικίδη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΘ, εκ μέρους της Σχολής παρέστη ο εκ των αποφοίτων αυτής Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων, ο οποίος παρέλαβε το   επιδοθέν βραβείο, μετά της Γ. Γραμματέως της «Βυζαντινής Θεσσαλονίκης» Ευγεν. κ. Ζ. Παπαδοπούλου.
Κατά την σύντομη ευχαριστήρια αντιφώνησή του ο Σεβασμιώτατος μίλησε με συγκίνηση για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ενώ αναφέρθηκε στην συνεργασία της Σχολής με την «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» για την διοργάνωση της παρούσης εκθέσεως, ευχόμενος εκ μέρους όλων των παρισταμένων την σύντομη επαναλειτουργία της Σχολής.
Η Ιερά Θεολογική Σχολή εκφράζει επί τη λήξει της συμμετοχής της στη φετινή ΔΕΘ τις εκ βαθέων ευχαριστίες αυτής, τόσο προς την «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη», μετά της οποίας διοργάνωσε την εν λόγω φωτογραφική έκθεση, ιδία δε προς την Γ. Γραμματέα αυτής, όσο και προς τους λοιπούς συντελεστές και συμμετέχοντες για την αρωγή και την στήριξή τους. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζονται επίσης προς τους εκπροσώπους της  Ελληνικής Πολιτείας, και ιδαίτερα τους  Υπουργούς, Α. Γεωργιάδη, ο οποίος τέλεσε τα εγκαίνια του περιπτέρου της φωτογραφικής εκθέσεως, και Στ. Καλαφάτη, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό κατά την διοργανωθείσα εκδήλωση.
Η βράβευση της φωτογραφικής έκθεσης της Ιεράς Θεολογικής Σχολής αποτελεί, πέραν από αναγνώριση του ανεκτιμήτου πολιτιστικού και ιστορικού πλούτου της Σχολής που εκτίθεται στην έκθεση, παραλλήλως συμπαράσταση και υποστήριξη των διοργανωτών και συντελεστών της ΔΕΘ στο δίκαιο και διαρκές αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής.
Στην ειδική εκδήλωση για την Σχολή, υπό τον τίτλο “Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης: ένας φάρος πνευματικότητας εκτός λειτουργίας”, ομίλησε ο εκ των αποφοίτων της Σχολής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων, ως εκπρόσωπος αυτής, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Σταύρος Καλαφάτης, οι κύριοι Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και Ιωάννης Αμανατίδης, Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΎΡΙΖΑ αντιστοίχως, καθώς και ο κ. Πολύβιος Στράντζαλης, Πρόεδρος της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών Βορείου Ελλάδος και απόφοιτος του Λυκειακού Τμήματος της Σχολής.
Στην εκδήλωση αυτή, κατά την οποία παρέστησαν ο Παν. Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Γιάγκου ως εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, πολλοί Καθηγητές διαφόρων Σχολών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και πλήθος κόσμου, ιδιαίτερα χαρακτηριστικές υπήρξαν οι βιωματικές και συγκινητικές ομιλίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βρυούλων και του κ. Π. Στράντζαλη, ενώ όλοι οι ομιλητές τόνισαν την ομόθυμη συμπαράσταση και υποστήριξή τους στο δίκαιο και διαρκές αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την επαναλειτουργία της Σχολής.
Η  φωτογραφική έκθεση θα παραμείνει ανοικτή προς το κοινό μέχρι απόψε . 
Εξάλλου , σήμερα στελέχη του Αμερικανικού Προξενείου στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης
Εξάλλου, σήμερα την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης επισκέφθηκε επισήμως αντιπροσωπεία στελεχών του Προξενείου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Κωνσταντινούπολη και της αρμόδιας για θέματα θρησκευτικής ελευθερίας υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, υπό την ηγεσία της κ. Fleur Cowan. Οι Αμερικανοί διπλωμάτες έγιναν δεκτοί από τον Καθηγούμενο, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αραβισσού κ. Κασσιανό, ο οποίος τους καλωσόρισε στο ιστορικό πνευματικό καθίδρυμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αναφερόμενος στην μακρά ιστορία και την προσφορά του στα θεολογικά γράμματα και την Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά και στην αναγκαιότητα της επαναλειτουργίας του, για την οποία οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Κατόπιν, οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στο Μέγα Συνοδικό, τις αίθουσες διδασκαλίας, τήν ιστορική Βιβλιοθήκη και τους λοιπούς χώρους της Σχολής, προπεμπόμενοι από τον Καθηγούμενο.

Share this post