Βραβεία ΚΥΠΕ – Π. Μαρινάκης: Στο πρόβλημα των fake news, οι μόνοι που μπορούν να δώσουν ουσιαστική απάντηση είναι οι δημοσιογράφοι

Βραβεία ΚΥΠΕ – Π. Μαρινάκης: Στο πρόβλημα των fake news, οι μόνοι που μπορούν να δώσουν ουσιαστική απάντηση είναι οι δημοσιογράφοι

Την ιδιαίτερη σημασία της καθημερινής μάχης που δίνουν οι δημοσιογράφοι και των επιτυχιών απέναντι στα fake news, υπογράμμισε ο Έλληνας  κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ομιλία του κατά την τελετή  απονομής δημοσιογραφικών βραβείων του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), στο προεδρικό Μέγαρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρουσία του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη και της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, Αννίτας Δημητρίου.

Στην τελετή, που έγινε χθες βράδυ, βραβεύθηκαν οι δημοσιογράφοι Ραλλή Παπαγεωργίου (ΚΥΠΕ), Ελευθερία Παϊζάνου («Ο Φιλελεύθερος»), Φάνης Μακρίδης («Ο Φιλελεύθερος») και Ελίνα Σταματίου (Alphanews). ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ: Από αριστερά προς δεξιά Ελίνα Σταματίου, Ελευθερία Παϊζάνου, Φάνης Μακρίδης , Ραλλή Παπαγεωργίου).

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδος μίλησε με  δύο παραδείγματα. «Τις τελευταίες δύο από τις τρεις ανακοινώσεις που κληθήκαμε να βγάλουμε ως κυβέρνηση δι’ εμού, ήταν για να αντιμετωπίσουμε πρωτοφανή ψέματα. Η μία αφορούσε την υποτιθέμενη εξαήμερη εργασία που νομοθετήθηκε στην Ελλάδα, το οποίο δεν ισχύει και μάλιστα, σημείο- σημείο προσπαθήσαμε και η υπουργός Εργασίας και όλα τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης να εξηγήσουμε. Και η δεύτερη ήταν εχθές και σήμερα από το υπουργείο Δικαιοσύνης και από εμένα στη συνέχεια, για την υποτιθέμενη απαγόρευση τηλεοπτικής κάλυψης δικών. Μάλιστα, στη δεύτερη περίπτωση, η αντιπολίτευση έβγαλε ανακοίνωση για ένα νόμο που είχε ψηφιστεί το 2002 και μια τροποποίηση πάνω στο νόμο αυτό, που δεν άλλαζε καθόλου το νόμο, την οποία τροποποίηση ψήφισε και η ίδια.

Αυτό μπορεί να έχει μία πλευρά, την πλευρά της διακίνησης των fake news, της παραπληροφόρησης. Υπάρχει και μια άλλη όμως ανάγνωση, μια άλλη οπτική η οποία έχει να κάνει με το ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος για τους πολίτες. Χάνεται πολύτιμος χρόνος σε μία στείρα αντιπαράθεση που δεν οδηγεί πουθενά.

Αυτή η στείρα αντιπαράθεση προφανώς δεν είναι καθόλου, μα καθόλου αθώα. Αυτή η διάθεση έχει μία πολύ συγκεκριμένη ιδιοτέλεια. Ανέφερε αυτή τη λέξη ο κ. Πρόεδρος, ο κ. Χριστοδουλίδης στην ομιλία του: Ισοπέδωση», είπε ο κ. Μαρινάκης.

Υπογράμμισε μάλιστα πως αυτή η ισοπέδωση «προφανώς είναι προς τα κάτω. Και η ισοπέδωση προς τα κάτω έχει ως στόχο την αποφυγή της μεγάλης συζήτησης, η οποία αφορά τα προβλήματα των πολιτών. Γιατί τα λέω όλα αυτά και γιατί αυτό αφορά την ιδιότητά μου ως υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιου για τα θέματα τύπου; Γιατί σε όλο αυτό το μεγάλο πρόβλημα, οι μόνοι που μπορούν να δώσουν ουσιαστική απάντηση είναι οι δημοσιογράφοι. Οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι είναι οι μόνοι που μπορούν να κάνουν με αξιόπιστο τρόπο δύο πράγματα. Το πρώτο είναι να αντιμετωπίσουν ένα ψέμα.

Εμείς προφανώς έχουμε καθήκον να εφοδιάσουμε τους δημοσιογράφους με αξιόπιστη πληροφορία. Αλλά όσες φορές και να τα πούμε, οι πολίτες θα πιστέψουν πολύ περισσότερο ένα αξιόπιστο ρεπορτάζ.

Το δεύτερο που μπορούν να κάνουν είναι να αναδείξουν αυτά που πραγματικά αφορούν τους πολίτες. Τα αληθινά τους προβλήματα. Τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους. Τις αγωνίες τους για την εσωτερική αλλά και την εξωτερική πολιτική κάθε χώρας».

Στο σημείο αυτό ανέφερε πως τους τελευταίους μήνες ηγείται ομάδας η οποία μετά από τις οδηγίες του πρωθυπουργού, προχώρησε σε μια σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν θετικό αντίκτυπο στα Μέσα. Όπως η κατάργηση του αδικήματος της απλής δυσφήμησης για τους δημοσιογράφους, όπως η αυστηροποίηση όλων των ποινών για αδικήματα που υποκινούν βία και μάλιστα τη θέσπιση ενός ιδιώνυμου αδικήματος απειλής στο νέο αθλητικό νόμο που συζητήσαμε πριν από μερικούς μήνες. Μια καινοτομία το Μητρώο Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου το οποίο μάλιστα συνεχώς αναβαθμίζεται. Πλέον στην Ελλάδα, κάθε Μέσο οφείλει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές που έχουν να κάνουν με την διαφάνεια του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, έναν ελάχιστο αριθμό δημοσιογράφων αλλά και την πλήρη συμμόρφωση με το σύνολο των επιμέρους κανόνων Δικαίου στη χώρα, ώστε να παίρνει έστω και ένα ευρώ κρατικής επιχορήγησης και λοιπών προγραμμάτων. Ουσιαστικά δηλαδή μπήκε μία τάξη που δεν υπήρχε για ολόκληρες δεκαετίες στη χώρα.

Υπογράψαμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας με το σύνολο των δημοσιογράφων που απασχολούνται στον Δημόσιο Τομέα, ενώ τρέχουμε μια σειρά πρωτοβουλίες, όπως ειδική διδασκαλία, μαθημάτων στα σχολεία, την συμμόρφωση μέσω μιας ομάδας στην Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, της Task Force σε συνεργασία με την αρμόδια Επίτροπο της Κομισιόν την κυρία Γιούροβα. Αλλά και μια σειρά από παρεμβάσεις οι οποίες έχουν ως στόχο η Ελλάδα να απαντήσει με πράξεις, όχι με ωραία λόγια, σε μια προπαγάνδα, η οποία προσπαθεί να αποκτήσει σάρκα και οστά από διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις, με την «πολύτιμη», εντός εισαγωγικών, δυστυχώς, -καθόλου τιμητικό για την Ελλάδα- συμβολή, κομμάτων της αντιπολίτευσης. Που δεν αρκούνται στη διατύπωση κατηγοριών κατά της κυβέρνησης, επεκτείνουν αυτές τις κατηγορίες και κατά της χώρας τους, προσπαθώντας να δημιουργήσουν μια εικόνα για την Ελλάδα, η οποία είναι εντελώς αντίθετη με την εικόνα που προκύπτει από τον ΟΟΣΑ, από την αρμόδια Έκθεση της Ευρωταϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου».

«Πρέπει να προσπαθούμε να γίνουμε σε όλα Ευρώπη και γιατί όχι, σε κάποιες τομείς να ξεπεράσουμε και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο»

Με αναφορά στο δεύτερο ρόλο του ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε: «Η Ελλάδα, πριν από κάποια χρόνια, τον Ιούλιο του 2015, είχε μία αγωνία αν θα μείνει στην Ευρώπη. Αυτό δεν ήταν για μας δεδομένο, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν, είχαμε πρωταγωνιστήσει στους αγώνες στην Ευρώπη και στις μεγάλες νίκες της Ευρώπης. Πέρασαν πάρα πολύ δύσκολα χρόνια. Ήρθε στην εξουσία αυτή η κυβέρνηση και έβαλε ως βασικό στόχο την ισχυροποίηση της χώρας. Την ισχυροποίησή της και εντός και εκτός συνόρων.

Μέσα σε πέντε χρόνια η κυβέρνηση της Ελλάδας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει καταφέρει η ελληνική οικονομία, -ξεκινάω με αυτό γιατί έχει να κάνει με την καθημερινότητα των πολιτών-, να επιστρέψει, να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, να ανακτήσει στην πραγματικότητα την αξιοπιστία της και σιγά σιγά, μειώνοντας το χρέος ως προς το ΑΕΠ, -γιατί και η δική μου και η νεότερη γενιά πλήρωσε πολύ ακριβά την λογική της πλειοδοσίας-, να αυξήσει τους μισθούς, 20% το μέσο μισθό, 28% τον κατώτατο μισθό και να προσπαθούμε και με αυτόν τον τρόπο να αντιμετωπίζουμε έτσι και την πολύ μεγάλη ακρίβεια που υπάρχει και είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οι Έλληνες πολίτες, να μειώσει την ανεργία κατά 8 μονάδες, -400.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν σε πέντε χρόνια- να εκσυγχρονίσουμε το κράτος. Έχουμε καταφέρει να έχουμε πλέον 1820 ψηφιακές υπηρεσίες σε μια χώρα που πρακτικά ο όρος ψηφιακής διακυβέρνησης ήταν άγνωστος, δεν υπήρχε μια ψηφιακή πολιτική στην Ελλάδα. Έχουμε καταφέρει όμως και πολλά στην εκπαίδευση, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πήραμε το παράδειγμα της Κύπρου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, μετά από περίπου 50 χρόνια, αλλά και προχωρήσαμε στην ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστήμιου με πολύ μεγαλύτερη χρηματοδότηση, ενίσχυση των φοιτητικών στεγαστικών επιδομάτων, ανακαίνιση φοιτητικών εστιών, δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών. Μειώσαμε πάνω από 50 φορολογικούς συντελεστές και συνεχίζουμε, σε μια χώρα, που είχαμε μάθει μόνο να αυξάνονται οι φόροι. Αντιμετωπίσαμε και συνεχίζουμε και αντιμετωπίζουμε, να δίνουμε την καθημερινή μάχη του μεταναστευτικού και προσφυγικού, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γνωρίζω πολύ καλά τις μάχες που έχει δώσει και ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και αθόρυβα και στην πρώτη γραμμή και με αποτέλεσμα.

Κύριε Πρόεδρε, δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στην ενδυνάμωση της χώρας στο εξωτερικό και όχι μόνο ως προς το μεταναστευτικό αλλά ως προς όλα τα μεγάλα θέματα, τα οποία απασχολούν τον κόσμο και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Πριν από λίγες μέρες, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέττα, σε ένα τραπέζι διαλόγου με τον Πρωθυπουργό στον Economist, είπε ότι η Ελλάδα από εκεί που ήταν το πρόβλημα της Ευρώπης, κάθεται στο τραπέζι της εξεύρεσης λύσεων. Κάποτε λέγαμε ‘να μείνουμε στην Ευρώπη’, τώρα πρέπει να προσπαθούμε να γίνουμε σε όλα Ευρώπη και γιατί όχι, σε κάποιες τομείς να ξεπεράσουμε και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Ν. Χριστοδουλίδης: Στην εποχή των ψευδών ειδήσεων και της προσπάθειας χειραγώγησης της κοινής γνώμης μέσα από αδιαφανείς διαύλους, η προσήλωση του Τύπου στην αντικειμενική ενημέρωση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία

Το ΚΥΠΕ αποτελεί την πολυτιμότερη πηγή άντλησης πληροφόρησης για όλα τα κυπριακά Μέσα Ενημέρωσης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ,Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι ιδιαίτερης σημασίας αναμένεται να είναι και ο ρόλος του ΚΥΠΕ, μαζί με το ΓΤΠ, στην επερχόμενη δεύτερη Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, το πρώτο εξάμηνο του 2026.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή απονομής των βραβείων του δημοσιογραφικού διαγωνισμού του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε για το θεσμό ότι «έχει καθιερωθεί και δικαιολογημένα χαίρει ευρύτερης εκτίμησης, ανάμεσα σε πολλούς παράγοντες, λόγω της εγκυρότητας και της αξιοπιστίας του Πρακτορείου».

Με τη σημερινή εκδήλωση, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, «το ΚΥΠΕ συμβάλλει ταυτόχρονα έμπρακτα στην αναβάθμιση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, το οποίο όχι μόνο στον τόπο μας, αλλά και σε διεθνές επίπεδο δοκιμάζεται από πολλαπλές και ποικιλόμορφες προκλήσεις που αγγίζουν και τις αρχές που πρεσβεύει η δημοσιογραφία και απειλούν αξίες που κατακτήθηκαν μέσα από αγώνες δεκαετιών».

Αναμφίβολα, σημείωσε, «η ψηφιακή επανάσταση, όλα αυτά που ζούμε εδώ και λίγα χρόνια, έχει δημιουργήσει ένα εντελώς νέο σκηνικό στον τομέα της ενημέρωσης, το οποίο από τη μια λειτουργεί ευεργετικά γιατί εκμηδενίζει έννοιες όπως ο χρόνος και ο χώρος, αλλά την ίδια στιγμή επηρεάζει βασικές αρχές της δεοντολογίας, όπως είναι η ακρίβεια της είδησης, η προστασία της ιδιωτικότητας, ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η περιφρούρηση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και πολλά άλλα».

Υπογράμμισε ότι «στην εποχή των ψευδών ειδήσεων και της προσπάθειας χειραγώγησης της κοινής γνώμης μέσα από αδιαφανείς διαύλους, όπου συναντώνται πολιτικά, οικονομικά, θρησκευτικά και άλλα συμφέροντα, η προσήλωση του Τύπου στην αντικειμενική ενημέρωση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, για λόγους που είναι σε όλους προφανείς».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συνέχισε λέγοντας ότι για την κυβέρνηση, «οι λειτουργοί του Τύπου ως φορείς διακίνησης πληροφοριών, ιδεών και απόψεων, είναι εξαιρετικά πολύτιμοι συνεργάτες στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε για τη θεμελίωση ενός καλύτερου αύριο για τη χώρα μας».

«Θέλουμε τους δημοσιογράφους να είναι ο έντιμος διαμεσολαβητής ανάμεσα σε εμάς και τους πολίτες, να είναι αυστηροί και δίκαιοι στις κρίσεις τους, να ψέγουν τα κακά και την ίδια ώρα να αναδεικνύουν τα θετικά. Και λαμβάνοντας υπόψη, ακριβώς – είναι και ένδειξη του σεβασμού μας προς τον δημοσιογραφικό κόσμο – έχουμε υιοθετήσει και κάποιες νέες πρακτικές που εφαρμόζονταν πολλά χρόνια προηγουμένως», είπε. Ως προς αυτό αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης έχει καθιερώσει δύο φορές τη βδομάδα το briefing των δημοσιογράφων. «Έχουμε μια ισχυρή ομάδα που είναι πάντοτε στη διάθεση των λειτουργών του Τύπου», είπε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη «σε μια εποχή, πέραν των ψευδών ειδήσεων, που η απαξίωση σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της, έχουμε όλοι υποχρέωση να εργαστούμε ώστε να μην επιτρέψουμε την επικράτηση της ισοπέδωσης ως της κυρίαρχης αντίληψης».

Και σε αυτό το ζήτημα, επισήμανε, «σε αυτή την προσπάθεια, ο ρόλος του Τύπου, ο ρόλος όλων εσάς, έχει βαρύνουσα, πρωταγωνιστική σημασία. Και είναι σε αυτό το πλαίσιο που η κυβέρνηση στηρίζει εμπράκτως τον Τύπο – και όταν λέω τον Τύπο δεν εννοώ μόνο τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ – γιατί ακριβώς θεωρούμε τον Τύπο, ανάμεσα σε άλλα, πυλώνα της Δημοκρατίας μας».

Θα ήταν παράλειψή μου, μέσα στο πλαίσιο της αποψινής εκδήλωσης, συνέχισε ο Πρόεδρος, «να μην αναδείξω τον ειδικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, όχι μόνο για όλα όσα προανέφερα, αλλά ειδικά σε μια χώρα που εδώ και πενήντα χρόνια, μισό αιώνα, υπάρχει συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή. Εξάλλου, το ΚΥΠΕ δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες προβολής του Κυπριακού στο εξωτερικό, στα πρώτα δύσκολα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή».

Σήμερα, είπε, «είναι ένας σύγχρονος ενημερωτικός κόμβος, με διεθνή εμβέλεια και παρουσία σε όλα τα μεγάλα γεγονότα, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό».

«Χωρίς ίχνος υπερβολής, και το γνωρίζω και από πρώτο χέρι, βρίσκεται στην προμετωπίδα της ενημέρωσης και αποτελεί την πολυτιμότερη πηγή άντλησης πληροφόρησης για όλα τα κυπριακά Μέσα Ενημέρωσης. Ο ρόλος του αυτός ενισχύεται ακόμη περισσότερο και από τις προκλήσεις που δέχεται τα τελευταία χρόνια ο έντυπος Τύπος, είτε λόγω του αυξημένου ρόλου των διαδικτυακών μέσων, αλλά και τις επιπτώσεις που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η οικονομική κρίση και η πανδημία», πρόσθεσε.

Σαν αποτέλεσμα αυτής της νέας κατάστασης πραγμάτων που διαμορφώνεται στο τοπίο της ενημέρωσης, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, «το ΚΥΠΕ καλείται πλέον να διαδραματίσει έναν ακόμη πιο σημαντικό ρόλο. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνούμε – το γνωρίζω αυτό πολύ καλά από το Υπουργείο Εξωτερικών – ότι το ΚΥΠΕ αποτελεί πολύτιμη πηγή πληροφόρησης για την ομογένεια μας, για τις ξένες διπλωματικές αποστολές στην Κύπρο, για διεθνείς οργανισμούς και θεσμούς και την ίδια στιγμή αξιοποιείται από τις δικές μας διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε, «ιδιαίτερης σημασίας αναμένεται να είναι και ο ρόλος του ΚΥΠΕ, μαζί με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, στην επερχόμενη δεύτερη Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, το πρώτο εξάμηνο του 2026».

«Γνωρίζω και από προσωπική εμπειρία – από την πρώτη Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας το δεύτερο εξάμηνο του 2012, όταν ήμουν Εκπρόσωπος Τύπου της Προεδρίας στις Βρυξέλλες – τον καθοριστικό ρόλο που το ΚΥΠΕ και το ΓΤΠ διαδραμάτισαν τόσο εκτός Κύπρου, αλλά και εντός της χώρας μας», ανέφερε.

Για όλους τους λόγους που προανέφερα, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ως Πολιτεία στηρίζουμε εμπράκτως το Πρακτορείο και ικανοποιούμε κάθε δικαιολογημένο αίτημα που σχετίζεται με θέματα στελέχωσης και τεχνολογικής αναβάθμισης». Αναφέρθηκε σε σοβαρή, όπως τη χαρακτήρισε, εκκρεμότητα που αφορά το κτήριο του ΚΥΠΕ, λέγοντας ότι «είναι κρίμα να πληρώνουμε τόσα χρόνια ενοίκιο και να μην υπάρχει ένα ιδιόκτητο κτήριο για το ΚΥΠΕ». «Είναι ένα θέμα που θα επιλύσουμε», είπε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συνεχάρη το Διοικητικό Συμβούλιο, τη Διευθυντική Ομάδα, όλους όσοι εργάζονται στο ΚΥΠΕ «που το έχουν καταστήσει – θέλω να αναφέρω και αυτή τη διάσταση, το συζητήσαμε πρόσφατα στο Υπουργικό Συμβούλιο – ένα πρότυπο ημικρατικό οργανισμό και στην οικονομική διαχείριση. Και είναι κάτι το οποίο αναγνωρίζουμε».

Συνεχάρη, επίσης, τους δημοσιογράφους, τους φωτογράφους, τους κινηματογραφιστές, το διοικητικό προσωπικό για τον επαγγελματισμό και την αφοσίωσή τους, όσους διακρίθηκαν και σε όσους συμμετείχαν στον διαγωνισμό, αλλά και στην κριτική επιτροπή, καθώς και την ΑΗΚ η οποία στηρίζει τον θεσμό των βραβείων.

 

Αιμ. Περδικάρης: Τα fake news κυριαρχούν στη δημόσια σφαίρα και οι συνέπειες είναι δραματικές

Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αιμίλιος Περδικάρης, μίλησε για τη στρατηγική σχέση και την ουσιαστική δημοσιογραφική συνεργασία μεταξύ των δύο εθνικών πρακτορείων, Ελλάδας και Κύπρου.

«Η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η τεχνητή νοημοσύνη άλλαξαν και αλλάζουν διαρκώς το επάγγελμά μας και τις συνθήκες της δουλειάς μας, την ίδια μας την καθημερινότητα», σημείωσε ο κ. Περδικάρης, προσθέτοντας ότι «τα fake news κυριαρχούν στη δημόσια σφαίρα και οι συνέπειες είναι δραματικές, οδηγώντας στην τρώση της αξιοπιστίας όλων ημών, των επαγγελματιών της ενημέρωσης».

Επιπλέον, όπως είπε, η γενικότερη απαξίωση της πολιτικής και η απουσία ενδιαφέροντος των πολιτών για την ενασχόληση με τα κοινά είναι αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης.

«Μία μόνο μπορεί να είναι η δική μας απάντηση: το καθήκον αλήθειας που έχουμε ως πρακτορεία ειδήσεων, ως βασικοί ειδησεογραφικοί πάροχοι. Και βέβαια, σε ό,τι μας αφορά τον καθέναν ατομικά, εκτός από αυτό το καθήκον αλήθειας είναι πρώτο το ήθος, η προσωπική ακεραιότητα», υπογράμμισε.

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΥΠΕ, Ιωσήφ Ιωσήφ, είπε μεταξύ άλλων ότι η σημερινή εκδήλωση, πέραν της σημασιολογίας της, «επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά ότι το ΚΥΠΕ είναι ένας Οργανισμός που προάγει τη σωστή δημοσιογραφία, που αναδεικνύει την ποιοτική ενημέρωση και επιβραβεύει όσους δημοσιογράφους εμβαθύνουν στα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά δρώμενα του τόπου».

Εν συνεχεία, ανέφερε ότι «θα συνεχίσουμε τον θεσμό των δημοσιογραφικών βραβείων του ΚΥΠΕ, ώστε να αναδεικνύουμε την έγκυρη και αξιόπιστη όψη της ενημέρωσης και της πρωτογενούς δημοσιογραφίας και να επιβραβεύουμε όσους βλέπουν τη δημοσιογραφία ως λειτούργημα κι όχι μόνο ως επάγγελμα».

Κάνοντας αναφορά στα πεπραγμένα του νυν Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ, καθώς και στα θέματα που χρήζουν επίλυσης, ο κ. Ιωσήφ σημείωσε ότι «το ΚΥΠΕ παρουσιάζει μια πολυδιάστατη δράση σε όλα τα επίπεδα, στην εσωτερική διάρθρωση και λειτουργία του, στην ποιοτική εργασία του, στην τεχνολογική εξέλιξή του και στην εξωστρέφειά του». Μέσα από αυτές τις δράσεις και πρωτοβουλίες του θεωρείται σήμερα η εγκυρότερη πηγή πληροφόρησης για την Κύπρο, συμπλήρωσε.

Ακόμα, εξέφρασε υπερηφάνεια για το τι κατάφερε το ΔΣ του ΚΥΠΕ αυτά τα έξι σχεδόν χρόνια που διαχειρίζεται τις τύχες του ΚΥΠΕ.

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ, Γιώργος Πέτρου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο θεσμός των ετήσιων δημοσιογραφικών βραβείων του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων «επενεργεί θετικά και δίνει επιπλέον κίνητρα στους δημοσιογράφους για να συνεχίσουν να συμβάλλουν μέσω της άσκησης του λειτουργήματός τους στην καλυτέρευση της καθημερινότητας των πολιτών, στην ανάδειξη προβλημάτων, στην επισήμανση κινδύνων και στην αποκάλυψη σκανδάλων».

Αφού εξέφρασε την υπερηφάνεια της ΑΗΚ για τη στήριξη του θεσμού των βραβείων, ο κ. Πέτρου τόνισε ότι «ο ρόλος του δημοσιογραφικού κόσμου και η συμβολή του στην οικοδόμηση μιας καλύτερης Κύπρου είναι επίσης σημαντικός ως μοχλός πίεσης για τη διόρθωση κακώς κείμενων, που λειτουργούν ως βαρίδια για την επίτευξη αυτού του στόχου».

Ακολούθως, είπε ότι η άριστη και διαχρονική συνεργασία της ΑΗΚ και του ΚΥΠΕ δίνουν την απαραίτητη ώθηση για την επιτυχία αυτού του θεσμού και την ανάδειξη της αξιόπιστης και ορθολογικής μετάδοσης της είδησης στην Κύπρο, σε μία περίοδο που τα fake news καλπάζουν.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ), Γιώργος Φράγκος, ανέφερε ότι «η κυπριακή δημοσιογραφία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα διερευνητικότητας, κριτικής οξύνοιας και ανάλυσης, πρωτογενούς παραγωγής υλικού – πολύτιμου υλικού για κάθε ελευθερόφρονα ενεργό πολίτη».

Ως Ένωση Συντακτών Κύπρου, συνέχισε, «έχουμε κάθε λόγο να σεμνυνόμαστε αλλά και να περηφανευόμαστε για το επίπεδο της κυπριακής δημοσιογραφίας, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς κάτω από ποιες και πόσο δυσχερείς συνθήκες επιτελείται το δημοσιογραφικό έργο στον τόπο μας».

«Η ΕΣΚ θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό, αλλά και στις επάλξεις της μαχόμενης δημοσιογραφίας», προσέθεσε, επισημαίνοντας ότι «η δημοσιογραφία οφείλει να είναι μια μορφή όχλησης για κάθε μορφή εξουσίας».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,  Κ. Τζ. / ΦΩΤΟ: Σταύρος Ιωαννίδης -ΓΤΠ

Share this post