Βραδεία διαδικασία η κάθαρση στην διοικούσα Εκκλησία. Συζήτηση ακαδημαϊκών, με αφορμή την υπόθεση της Μονής Αββακούμ.

Βραδεία διαδικασία η κάθαρση στην διοικούσα Εκκλησία. Συζήτηση ακαδημαϊκών, με αφορμή την υπόθεση της Μονής Αββακούμ.

Ο εξουσιαστικός λόγος της Εκκλησίας και οι σχέσεις Κράτους -Εκκλησίας- Η εμπλοκή θεσμικών και παραθεσμικών παραγόντων όζει διαπλοκής.

” Η Εκκλησία ως θεσμός πρέπει να υπόκειται σε λογοδοσία”, υποστήριξε ο Χαρίδημος Τσούκας, Καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης, ενώ ο Παναγιώτης Σταυρινίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει μια κατηγορία πιστών, η οποία έχει παθολογική σχέση με την Εκκλησία που οδηγεί πολλούς ανθρώπους σε σημείο οιονεί εκμετάλλευσης από κάποιους επιτήδειους. 

Οι δύο καθηγητές συμμετείχαν σε τηλεοπτική συζήτηση, με θέμα  «Το σκάνδαλο της Μονής Αββακούμ, με τη ματιά των ακαδημαϊκών», την οποία  φιλοξένησε η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής.  Η συζήτηση , με αφορμή το εκκλησιαστικό σκάνδαλο στη Μονή  Οσίου Αββακούμ είχε  στόχο τον προβληματισμό για τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας, όπως και για τον ευρύτερο ρόλο της Εκκλησίας, της πίστης και των θεσμών. H συζήτηση ήταν ενταγμένη στις ενέργειες της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής για συμβολή στο δημόσιο διάλογο για σημαντικά ζητήματα.

Πρόκειται για την έβδομη από μια σειρά τηλεοπτικών συζητήσεων για επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα.

Την εκπομπή συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Παυλίδης, και την παραγωγή ανέλαβε η Υπηρεσία Πληροφορικής Υποδομής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Και οι δύο καθηγητές διαχώρισαν τα θέματα πίστης και ιερού από την διοικούσα Εκκλησίας. Ο κ. Σταυρινίδης ανέφερε ότι του αρκεί ο πιστός να ανάβει το κερί του, να προσχεύχεται και να βρίσκει εσωτερική γαλήνη. Οι καθηγητές  συμφώνησαν ότι η κάθαρση θα είναι βραδεία και τάχθηκαν υπέρ του θεσμικού ελέγχου από το Κράτος της διοικούσας Εκκλησίας και της ανάγκης οι Μητροπολίτες να λογοδοτούν στο ποίμνιο τους και στον λαό.

Σε κάποιο σημείο ο κ. Τσούκας επεσήμανε την ευαγγελική ρήση “τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ”, ενώ ο κ. Σταυρινίδης σημείωσε ότι πολλοί άνθρωποι γίνονται πολύ αφελείς με την θρησκευτική τους πίστη. Επίσης, ο καθηγητής Τσούκας υποστήριξε ότι η διοικούσα Εκκλησία προστατεύει τα κεκτημένα της ως να είναι συντεχνία και επεσήμανε ότι σε ένα κράτος δικαίου και σε μια φιλελεύθερη κοινωνία αυτό δεν μπορεί να είναι αποδεκτό.

Στη συζήτηση υποστηρίχτηκε ότι στην περίπτωση της Μονής Αββακούμ,  με βάση τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, φαίνεται ότι  εμπλέκονται θεσμικοί και παραθεσμικοί παράγοντες και ότι η υπόθεση όζει διαπλοκής. 

 

Share this post