Βουλή ΗΠΑ :Αναγνώριση Γενοκτονίας των Αρμενιών και κυρώσεις κατά Τουρκίας

Βουλή ΗΠΑ :Αναγνώριση Γενοκτονίας των Αρμενιών και κυρώσεις κατά Τουρκίας

Σε μία κίνηση που αναμένεται να επηρεάσει τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις, η αμερικανική βουλή ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία δύο νομοσχέδια, για αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας και για κυρώσεις στην Τουρκία.

Βίαια αντέδρασε αμέσως η τουρκική κυβέρνηση, με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ωστόσο το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο Ερντογάν, με το γνωστό ταμπεραμέντο του, θα καταπιεί την προσβολή, ή θα ακυρώσει την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, στα μέσα Νοεμβρίου;
Το νομοσχέδιο 296, που εισηγήθηκαν ο δημοκρατικός Ανταμ Σκιφ κι ο ρεπουμπλικανός Κώστας Μπιλιράκης, και αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, υιοθετήθηκε με ψήφους 405 έναντι 11, επί συνόλου 435 μελών.
Λίγη ώρα αργότερα, η Βουλή ενέκρινε – με ψήφους 403 υπέρ και 16 κατά – το νομοσχέδιο 4695 που ζητά την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, ως αντίποινα για την εισβολή στη βορειοανατολική Συρία.
Ανάλογα δικομματικά νομοσχέδια προωθούνται και στη Γερουσία.
Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Τέξας, Τεντ Κρουζ, ο οποίος εισηγήθηκε μαζί με τον δημοκρατικό γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ το πανομοιότυπο ψήφισμα 150, με δήλωσή του κάλεσε τους συναδέλφους του στη Γερουσία να εξετάσουν αμέσως και να υποστηρίξουν το ψήφισμα.

Στη Γερουσία το ψήφισμα για τις κυρώσεις έχουν εισηγηθεί οι γερουσιαστές Λίντσεϊ Γκράχαμ και Κρις Βαν Χόλεν. Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στη Βουλής, ο ρεπουμπλικανός Γκράχαμ είπε πως αναμένει «η Γερουσία να αναλάβει στα χέρια της την υπόθεση και να δώσει στην Τουρκία να καταλάβει πως οι ΗΠΑ δεν θα μένουν στο περιθώριο, καθώς οι Τούρκοι θα δημιουργούν προβλήματα σ’ εμάς και τους συμμάχους μας».


ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
Το νομοσχέδιο ξεκινά με την ιστορική υπενθύμιση της αναγνώρισης και καταδίκης από τις ΗΠΑ, της δολοφονίας 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1915 έως το 1923 και της παροχής βοήθειας στους επιζήσαντες της εκστρατείας γενοκτονίας εναντίον των Αρμενίων, Ελλήνων, Ασσυρίων, Χαλδαίων , Συρίων, Αραμαίων, Μαρωνιτών και άλλων Χριστιανών, παραθέτοντας μάλιστα την εκστρατεία του τότε πρέσβη στην Τουρκία, Χένρι Μόργκενθο κατά της εξόντωσης της Αρμενίων.
Και υπενθυμίζοντας το νόμο 115-441, ο οποίος ορίζει ότι «η πρόληψη των βιαιοπραγιών αποτελεί εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών», επιβεβαιώνει ότι η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να ακολουθήσουν μια ευρεία στρατηγική που να ταυτοποιεί, να προλαμβάνει και να ανταποκρίνεται στον κίνδυνο βιαιοπραγιών, μέσω της ενίσχυσης « των διπλωματικών απαντήσεων και την αποτελεσματική χρήση της εξωτερικής βοήθειας για τη στήριξη των κατάλληλων μεταβατικών μέτρων δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της λογοδοσίας για εγκληματικές πράξεις στο παρελθόν».
Στη βάση αυτών, αποφασίζει,
Πρώτον, να τιμάται η μνήμη της Αρμενικής Γενοκτονίας, μέσω επίσημης αναγνώρισης και υπόμνησης.
Δεύτερον, να απορρίπτονται προσπάθειες στρατολόγησης, συμμετοχής ή διασύνδεσης καθ’ οιονδήποτε τρόπο της αμερικανικής κυβέρνησης με άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων ή οποιασδήποτε άλλης γενοκτονία, και
Τρίτον, να ενθαρρύνεται η επιμόρφωση των πολιτών και δημόσια η κατανόηση από αυτούς των γεγονότων της γενοκτονίας των Αρμενίων, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου των Ηνωμένων Πολιτειών στην προσπάθεια ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και τη σημασία της Γενοκτονίας των Αρμενίων για τα σύγχρονα εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας.
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Διαφορετικά κίνητρα είχαν ο δημοκρατικός πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Έλιοτ Ένγκελ κι ο ρεπουμπλικανός επικεφαλής της μειοψηφίας στην επιτροπή, Μάικ Μακκόλ, όμως συνεργάστηκαν άψογα για το νομοσχέδιο 4695, το οποίο προβλέπει- μεταξύ άλλων – κυρώσεις σε ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους και απαγόρευση εισόδου τους στις ΗΠΑ, απαγόρευση μεταφοράς αμερικανικού στρατιωτικού υλικού το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη Συρία, επιβολή κυρώσεων στην τράπεζα HalkBank, ανώ απαιτεί από την κυβέρνηση να επιβάλλει κυρώσεις CAATSA στην Τουρκία για αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού συστήματος S-400.
Ο ρεπουμπλικανός Μακόλ, μιλώντας στη Βουλή, έστρεψε τα πυρά του στον Ταγίπ Ερντογάν για την εισβολή και την κατάσταση που δημιούργησε, απειλώντας με επιβολή αυστηρών κυρώσεων αν δεν τηρήσει τη συμφωνία του με τον αντιπρόεδρο Πενς. Μάλιστα χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «’οπλο στα χέρια του προέδρου», για να εφαρμώσει η Τουρκία τη συμφωνία.
«Ο πρόεδρος Τραμπ κι ο πρόεδρος Ερντογάν είναι εξίσου υπεύθυνοι για την καταστροφή στη βορειοανατολική Συρία και πρέπει αμφότεροι να βρεθούν υπόλογοι», είπε στην ομιλία του ο δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Έλιοτ Ένγκελ.
Ο δημοκρατικός βουλευτής είπε πως οι κυρώσεις έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να στοχεύουν τους Τούρκους αξιωματούχους και τους θεσμούς που ευθύνονται για την αιματοχυσία στη Συρία, χωρίς να πληγώνουν χωρίς νόημα τον τουρκικό λαό. «Εξάλλου, είναι ο Ερντογάν – όχι ο τουρκικός λαός – υπεύθυνος γι ‘αυτή τη φρίκη. Ο Ερντογάν είναι ένας αυταρχικός κακοποιός. Η διακυβέρνησή του έχει αφήσει ένα έντονο μαύρο σημάδι στις ιστορικά κοσμικές και δημοκρατικές παραδόσεις της Τουρκίας».
Να σημειωθεί ότι λίγο πριν ξεκινήσουν οι ψηφοφορίες στη Βουλή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δημοσιοποιούσε το συγχαρητήριο μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών προς την Τουρκία, για τον εορτασμό της 96ης επετείου της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ: greeknewsonline

Share this post