Βουλή: Αναβλήθηκε η ψήφιση νόμου σφαγής αμνοεριφίων με Kosher.

Βουλή: Αναβλήθηκε η ψήφιση νόμου σφαγής αμνοεριφίων με Kosher.

Περδίκης: Η πανδημία επηρέασε και τα αδέσποτα ζώα

 

Η Βουλή κατά πλειοψηφία ” μπλόκαρε” σήμερα την ψήφιση, με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος, του κυβερνητικού νομοσχεδίου για παραχώρηση προσωρινά της δυνατότητας σφαγής αμνοεριφίων με θρησκευτικούς λατρευτικούς τύπους, όπως Kosher. Ο πρόεδρος της Βουλής , Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε πως, έπειτα από αίτημα των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ  Κίνημα Οικολόγων να μην ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος, αυτό κατατίθεται και θα προωθηθεί στην επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής. Το θέμα της παραπομπής του νομοσχεδίου στην επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας τέθηκε σε ψηφοφορία και εξασφάλισε 15 ψήφους υπέρ, 5 εναντίον και μία αποχή από τον πρόεδρο της Βουλής.

Το Κόμμα για τα Ζώα , σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι  δούλεψε «οργανωμένα και συστημικά προς πολλές κατευθύνσεις, με σκοπό την αναιχαίτιση της πρότασης της Κυβέρνησης, που τροποποιούσε προσωρινά τoν περί Ευημερίας Νόμο 46(Ι)1994, το άρθρο 15, με σκοπό να δίνεται η δυνατότητα να σφάζονται ζώα χωρίς προαναισθητική διαδικασία».
Το Κόμμα αναφέρει  επικοινώνησε με: τον ΠτΔ .μέσω του Γ.Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, με τον Υπουργό Γεωργίας, με τον Πρόεδρο των κρεοπωλών, με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με την Ευρωβουλευτή του Ολλανδικού φιλοζωικού Κόμματος και Πρόεδρο του Intergroup for Animal Welfare Anja Hazekamp, με την γραμματέα της πλατφόρμας APF (Animal Politics Foundation). Επιπλέον εξέδωσε ανακοινώσεις προς τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και με τηλεφωνικές παρεμβάσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές (Οmega TV –Ονούφριος, ΡΙΚ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση τα κύρια επιχειρήματα είναι:

Ο κανονισμός 1099/2009 που απαγορεύει αυστηρά την σφαγή χωρίς προ αναισθητική διαδικασία.
Ο Περί ευημερίας των ζώων νόμος 46(Ι)1994 και συγκεκριμένα το άρθρο 15, απαγορεύει την οποιαδήποτε σφαγή ζώων χωρίς την προ αναισθητική διαδικασία. Ο νόμος αυτός ήδη συζητείται στην επιτροπή περιβάλλοντος της Βουλής, και έχει ήδη προηγηθεί Δημόσια Ακρόαση.
Οι αιγοπροβατοτρόφοι ισχυρίζονται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 10 χιλιάδες πρόβατα περίσσεια και αυτό λόγω των μέτρων κορονοιού. Αμφισβητούμε τα νούμερα, κρίνοντας και από το γεγονός ότι το 2019 πριν από το Πάσχα εισήχθηκαν αρκετές μεγάλες ποσότητες κρέατος από την Ελλάδα.
Εάν ο ισχυρισμός είναι ότι οι ζωέμποροι ζήτησαν να αγοράσουν προς ΕΥΡ2.20 – ΕΥΡ2.40 το κιλό αντί ΕΥ2.80, τότε υπάρχει μία διαφορά 40σεντ. Εάν όντως το κράτος θέλει να βοηθήσει, ας ‘χαρίσουν’ το επιδοτούμενο κρέας στους πολίτες οι οποίοι δεν έχουν δουλειά, δεν έχουν εισόδημα, ευάλωτες ομάδες του λαού, νοσοκομεία ή στην εθνοφρουρά.
Η τουριστική βιομηχανία, το εμπόριο, ο ασφαλιστικός τομέας, όλοι είναι τομείς που χτυπήθηκαν άμεσα από τα μέτρα και την οικονομική πτώση.  Άρα με βάση το σκεπτικό της Κυβέρνησης τότε και αυτοί οι επιχειρηματίες θα πρέπει να αποζημιωθούν ή έστω να καλυφθεί ένα άλφα ποσό της ζημιάς /πτώση τζίρου εργασιών, από επιδοτήσεις από το Κράτος.
Τα ζώα με τη μέθοδο Εβραϊκών Θρησκευτικών κανόνων διατροφής και υποφέρουν και δημιουργούνται τοξίνες.
Η πρόταση για εξαγωγή της παράγωγης κρέατος στο Ισραήλ και η διοχέτευση μεγάλων ποσοτήτων κρέατος, είναι μία αμφιβόλου κατάστασης κίνηση. Δεν υπάρχουν υποδομές στην Κύπρο, δεν υπάρχουν οι Ιερείς Ραβίνοι, για να κάνουν αυτή τη θρησκευτική διαδικασία και ακόμα δεν γνωρίζουμε και σίγουρα ποιοι τελικά ενδιαφέρονται γι΄αυτό το εμπόριο». 

Την έντονη διαφωνίας της στην αλλαγή της νομοθεσίας για τη σφαγή ζώων με τις μεθόδους κοσέρ και χαλάλ εξέφρασε.  με ανακοίνωση της, και η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (Ο.Π.Ο.Κ.). Στην ανακοίνωση η ΟΠΟΚ επικαλείται σύγκρουση «με διακηρυγμένες περιβαλλοντικές αρχές,  οι οποίες μέχρι πρότινος τύγχαναν καθολικού σεβασμού».
Την διαφωνία για το νομοσχέδιο στη μέθοδο σφαγής Κοσέρ χωρίς αναισθητικό εξέφρασαν και οι Οικολόγοι σημειώνοντας πως με αυτή την μέθοδο το ζώο επιδέχεται πολλαπλές επιθέσεις κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα βασανιστικό για το ζώο
Από την πλευρά της η Συμμαχία Πολιτών αναφέρει πως οι σφαγές ζώων με μεθόδους που επιβάλλουν κάποιες θρησκείες συγκρούονται με ηθικές αρχές που διαχρονικά τυγχάνουν σεβασμού στην Κύπρο. «Την ώρα που η συζήτηση περί αυτού του θέματος εντείνεται, η εταιρεία προστασίας ζώων παραδέχθηκε δημόσια ότι ήδη σφαγιάζονται ζώα χωρίς αναισθητοποίηση», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Επιστολή Περδίκη

Σύμφωνα με πληροφορίες μας δεν δόθηκε ακόμη απάντηση σε επιστολή , που έστειλε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τον αρμόδιο υπουργό ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών, Γ. Περδίκης,  με την οποία υποστηρίζει ότι η πανδημία του κορονοιού στην Κύπρο επηρέασε, μεταξύ άλλων και τα αδέσποτα ζώα. Είναι γνωστό, σημειώνει ότι πολλά αδέσποτα έβρισκαν τροφή και νερό από εστιατόρια, μαγαζιά κτλ, τα οποία ωστόσο,  παραμένουν κλειστά, στα πλαίσια των μέτρων, που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Συνεπώς, εκτιμά, πολλά αδέσποτα ζώα δεν λαμβάνουν της φροντίδας που είχαν πριν.
Ο κ. Περδίκης αναφέρει ότι , όπως έχει πληροφορηθεί, η τουρκική κυβέρνηση έλαβε μέτρα σχετικά με τη φροντίδα αδέσποτων ζώων, παρέχοντας τους φαγητό και νερό , μέσω των δημοτικών αρχών.
Με την επιστολή του ο Γ. Περδίκης ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων, « εάν έχουν εξεταστεί ή εάν έχουν ληφθεί οποιαδήποτε μέτρα για την προστασία και φροντίδα των αδέσποτων ζώων κατά την περίοδο που θα διαρκέσουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοιού είτε με τη σίτιση των αδέσποτων ζώων μέσω δημοτικών αρχών ή εθελοντών είτε με την έκτακτη βοήθεια των καταφυγίων αδέσποτων ζώων».
Τέλος, ο βουλευτής ζητά να κατατεθούν στη Βουλή τα σχετικά στοιχεία από την ειδική χορηγία, που ανακοινώθηκε ότι θα διανεμηθεί (τρόπος και χρόνος του ποσού) σε καταφύγια αδέσποτων ζώων.

 

 

Share this post