Βουλευτές ζητούν έρευνα για το αρχαίο αγγείο

Βουλευτές ζητούν έρευνα για το αρχαίο αγγείο

Αποκαλύπτουμε επιστολή στον Αρχηγό Αστυνομίας και Διευθυντή Τμήματος Αρχαιοτήτων- Δηλώσεις Α. Νεοφύτου-Γ. Περδίκη
Το αιγυπτιακό αγγείο (φωτογραφία δημοσίευσε πρώτη η ιστοσελίδα) , για το οποίο δεν μιλά ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως , Ιωνά Νικολάου, βρέθηκε στην Κύπρο σε παράνομη ανασκαφή αρχαίου τάφου, δήλωσε ο πρόεδρος των Οικολόγων, βουλευτής, Γιώργος Περδίκης. Επιβεβαιώνοντας πληροφορίες μας ο κ. Περδίκης ανέφερε: «Το αγγείο βρέθηκε κοντά στα Κούκλια σε παράνομη ανασκαφή, που έκαναν αρχαιοκάπηλοι». Ο κ. Περδίκης, είπε, ότι βουλευτές παρακολουθούν το θέμα και τόνισε ότι πρέπει να γίνει σύντομα έρευνα , πριν ο πρόεδρος Αναστασιάδης παραδώσει το αγγείο στον Αιγύπτιο ομόλογο του, στις 20 Νοεμβρίου.
Οι βουλευτές , Άννα Θεολόγου (Συμμαχία Πολιτών) και Χαράλαμπος Θεοπέμπτου (Οικολόγοι) έστειλαν , στις 26 Οκτωβρίου , επιστολή ( το πλήρες κείμενο στο τέλος της είδησης) προς τον Αρχηγό Αστυνομίας και τον Διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων, με την οποία ζητούν να γίνει έρευνα.
Σύμφωνα με την επιστολή συγκεκριμένο πρόσωπο με σχετική αίτηση του προς το Τμήμα Αρχαιοτήτων « ζήτησε άδεια για εξαγωγή του αντικειμένου». Από αυτό συνάγεται ότι ο εντοπισμός του αγγείου από το ΤΑΕ Λάρνακας ήταν, όπως γράψαμε, «ελεγχόμενη παράδοση».
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ , Αβέρωφ Νεοφύτου, απαντώντας σε ερώτηση μας, δήλωσε: « είναι έγκλημα να πλήττουμε εμείς τον πολιτισμό μας. Είναι έγκλημα να κάνουμε εμπόριο δια της αρχαιοκαπηλίας». Ο νόμος, πρόσθεσε, πρέπει να εφαρμόζεται με αυστηρότητα. Στο ίδιο πνεύμα μίλησε και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς:
1. Αρχηγό Αστυνομίας
Κον. Ζαχαρία Χρυσοστόμου
2. Διευθυντή Τμήματος Αρχαιοτήτων
Υπουργείο Μεταφορών , Επικοινωνιών και Έργων
3. Διευθυντή Κυπριακού Μουσείου

Λευκωσία 26 /10/2017
Αξιότιμοι Κύριοι/Κυρίες,
Δια της παρούσης επιστολής , επιθυμούμε όπως σας πληροφορήσουμε ότι έχουν περιέλθει στην κατοχή μας ανώνυμες πληροφορίες σχετικά με σπάνιο αιγυπτιακό αγγείο από αλάβαστρο του 13ου π.χ αιώνα το οποίο έχει «εντοπισθεί» από την Αστυνομία Λάρνακας και το οποίο υποτίθεται αποτελεί αρχαίο αντικείμενο που προέρχεται από την Αίγυπτο.
Όμως σύμφωνα με τις ανώνυμες πληροφορίες που έχουμε στην κατοχή μας, το πιο πάνω αντικείμενο ανευρέθηκε από παράνομες ανασκαφές στα Κούκλια της Πάφου, περιοχή Χασαν Αγά, όπου ορισμένοι διεξάγουν ολονύκτιες ανασκαφές με μηχανοκίνητα ντίκερ, πράγμα που είναι σε γνώση των αστυνομικών αρχών και δεν προβαίνουν σε καμιά διερεύνηση ή/και δίωξη αναφορικά με τις παράνομες ανασκαφές για αρχαία αντικείμενα.
Το τελευταίο άτομο που είχε στην κατοχή του το πιο πάνω σπάνιο αντικείμενο σύμφωνα με τις πληροφορίες μας είναι κάποιος με το όνομα …από την Λάρνακα, ο οποίος με σχετική αίτηση του προς το τμήμα αρχαιοτήτων ζήτησε άδεια για εξαγωγή του αντικειμένου.
Παρακαλούμε όπως διερευνηθούν οι πιο πάνω ανώνυμες πληροφορίες και όπως μας ενημερώσετε για τα ακόλουθα:
1. Υπάρχουν όντως καταγγελίες για παράνομες ανασκαφές στον Αστυνομικό σταθμό Πάφου και αν ναι, σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί;
2. Πως κατέληξε στην κατοχή του πιο πάνω προσώπου αυτό το σπάνιο αρχαίο αντικείμενο;
3. Έχει πράγματι γίνει αίτηση για άδεια εξαγωγής του και αν ναι, από ποιόν και ποια η κατάληξη της;
4. Έχετε τεκμηριώσει με σχετικά αποδεικτικά στοιχεία ότι το αντικείμενο ανήκει στις Αιγυπτιακές Αρχές και αν ναι, που ήταν ως έκθεμα, σε ποιόν χώρο στην Αίγυπτο και πότε κλάπηκε;
5. Ποια είναι η αρχαιολογική και χρηματική αξία του εν λόγω αντικειμένου σήμερα;

 

 

6. Έχουν γίνει οποιεσδήποτε επιστημονικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί ο χώρος της ανασκαφής του;
7. Σε περίπτωση που όντως αληθεύουν οι πιο πάνω πληροφορίες ποια είναι η θέση του Τμήματος Αρχαιοτήτων πάνω στο θέμα;
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η παρούσα θα τύχει της δέουσας σημασίας και θα πρυτανεύσει το δημόσιο συμφέρον σε οποιεσδήποτε παραμέτρους αφορούν το πιο πάνω σπάνιο αντικείμενο.

 

Με εκτίμηση,

 

Άννα Θεολόγου
Συμμαχία Πολιτών

 

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

 

Share this post