Βελιγράδι: Ο 13χρονος δράστης ,που σκότωσε επτά πρόσωπα, είχε φτιάξει λίστα με στόχους και σκίτσο

Βελιγράδι: Ο 13χρονος δράστης ,που σκότωσε επτά πρόσωπα, είχε φτιάξει λίστα με στόχους και σκίτσο

Ο Κόστα Κετσμάνοβιτς, που συνελήφθη από την αστυνομία, μετά την ένοπλη επίθεση στο δημοτικό σχολείο στο κέντρο του Βελιγραδίου, σκότωσε επτά αγόρια, ένα κορίτσι και τον φύλακα, που ήταν το πρώτο θύμα του. Από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκαν έξι μαθητές και μία δασκάλα. Το κίνητρο του 13χρονου παραμένει άγνωστό. 

Από τους τραυματίες, ένα αγόρι που πυροβολήθηκε στον λαιμό και το στήθος και ένα κορίτσι με τραύμα σε κεφάλι είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Τρία αγόρια τραυματίστηκαν στο κεφάλι και ένα κορίτσι στην κοιλιά. Η δασκάλα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και η κατάστασή της είναι κρίσιμη. Τα θύματα του 13χρονου ήταν παιδιά γεννημένα από το 2009 έως το 2011. 

 Ο 13χρονος ένοπλος είχε κάνει λίστα με τα παιδιά που σκόπευε να σκοτώσει και ένα σκίτσο με τις τάξεις στις οποίες ήθελε να κάνει επίθεση, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Βελιγραδίου, Βέσελιν Μίλιτς.

 

«Το σκίτσο μοιάζει σαν κάτι βγαλμένο από video game ή θρίλερ και δείχνει ότι σχεδίασε λεπτομερώς, ανά τάξη, ποιον θα εξοντώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η αστυνομία εκτιμά πως ο έφηβος σχεδίαζε την επίθεση για ένα μήνα.

Πρώτα, ο Κόστα Κετσμάνοβιτς πυροβόλησε τον φύλακα του σχολείου και τρία κορίτσια που ήταν στον διάδρομο. Στη συνέχεια, μπήκε στην τάξη, πυροβόλησε τη δασκάλα και πέντε μαθητές. 

Ο έφηβος χρησιμοποίησε τα όπλα που κατείχε νόμιμα, με άδεια, ο πατέρας του. Επίσης, είχε πάει σε σκοπευτήριο με τον πατέρα του πάνω από μία φορά. Μετά την επίθεση, ο 13χρονος συνελήφθη, όπως και οι γονείς του. 

Ο δράστης να σταλεί σε ψυχιατρική κλινική. Σύμφωνα με τη σερβική νομοθεσία δεν μπορεί να θεωρηθεί ποινικά υπεύθυνος, επειδή δεν έχει συμπληρώσει τα 14 έτη.

«Ο πατέρας ισχυρίστηκε πως τα όπλα ήταν κλειδωμένα σε χρηματοκιβώτιο με κωδικό, αλλά προφανώς το παιδί τον ήξερε», δήλωσε ον υπουργός Εσωτερικών, Μπράτισλαβ Γκάσιτς. «Πήρε τα όπλα και τρεις γεμιστήρες, που είχαν από 15 σφαίρες», συμπλήρωσε. 

«Παιδιά έτρεχαν ουρλιάζοντας» 

«Πυροβόλησε πρώτα τη δασκάλα και μετά άρχισε να πυροβολεί στην τύχη», δήλωσε ο Μίλαν Μιλόσεβιτς, γονιός που έσπευσε στο σχολείο όταν έγινε η επίθεση. Η κόρη του ήταν στην τάξη όπου εισέβαλε ο 13χρονος δράστης και κατάφερε να διαφύγει. 

«Είδα τον φύλακα πεσμένο κάτω από το τραπέζι. Είδα δύο κορίτσια με αίματα στις μπλούζες τους. Είπαν ότι ήταν ήσυχος και καλός μαθητής. Πρόσφατα εντάχθηκε στην τάξη τους», συμπλήρωσε, αναφερόμ

 

«Είδα παιδιά να βγαίνουν τρέχοντας από το σχολείο ουρλιάζοντας. Γονείς ήρθαν, ήταν σε πανικό. Μετά άκουσα τρεις πυροβολισμούς», δήλωσε ένας μαθητής. «Άκουγα τους πυροβολισμούς, ήταν ασταμάτητοι. Δεν ήξερα τι συνέβαινε, παίρναμε κάποια μηνύματα στο κινητό», ανέφερε άλλο παιδί, που βρισκόταν σε διαφορετικό όροφο όταν έγινε η επίθεση. 

Αυτή ήταν «η πιο δύσκολη ημέρα στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του και δήλωσε ότι το όριο ηλικίας για τις ποινικές ευθύνες μπορεί να μειωθεί στα 12 έτη. Επίσης, πρότεινε άλλες μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων έλεγχο στις άδειες οπλοκατοχής και αυστηροποίηση των κανόνων για το ποιος μπορεί να πάει σε σκοπευτήριο. 

 

Πηγή:lifo.gr με πληροφορίες από BBC, Guardian

Share this post