‘Βέλη’ Καλίν σε ΗΠΑ – ΕΕ

‘Βέλη’ Καλίν σε ΗΠΑ – ΕΕ

‘‘H Τουρκία δεν απομακρύνεται από τη Δύση ή από κάποιο άλλο μέρος του κόσμου’’*

Σε άρθρο του στο Bloomberg ο εκπρόσωπος της Τουρκικής  Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, αναφέρει ότι η Τουρκία δεν απομακρύνεται από το ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα στρέφει τα βέλη του σε ΕΕ και ΗΠΑ που επικρίνουν τον τρόπο διακυβέρνησης του προέδρου Ερντογάν χαρακτηρίζοντάς τον «αυταρχικό», προβάλλοντας την άποψη ότι οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι αδυνατούν να καταλάβουν τις «εύλογες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλειά της», «τη δυναμική της περιοχής» στην οποία η Τουρκία βρίσκεται και «τις ευρύτερες γεωπολιτικές πραγματικότητες».
«Ο ισχυρισμός ότι η Τουρκία δεν είναι πλέον αξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ είναι αβάσιμος» αναφέρει ο κ. Καλίν σε άρθρο με τίτλο «Όχι, η Τουρκία δεν έχει εγκαταλείψει τη Δύση» και τον υπότιτλο «Ο Εκπρόσωπος του Προέδρου Ερντογάν επιχειρηματολογεί ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ φταίνε για την κατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία», προσθέτοντας ότι η Τουρκία διαδραματίζει «κρίσιμο ρόλο σε όλες τις μεγάλες αποστολές του ΝΑΤΟ, από το Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία μέχρι το Λίβανο και το Αφγανιστάν».
Ο κ. Καλίν αναφέρει ότι η Τουρκία ακολουθεί μια ευρεία ατζέντα εξωτερικής πολιτικής σε έναν πολυπολικό κόσμο, σύμφωνα με όσα έχουν πράξει και άλλες χώρες, φέρνοντας ως παράδειγμα τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία. «Η Τουρκία έχει το ίδιο δικαίωμα με τις ΗΠΑ ή τη Γαλλία να υπερασπίσει τα συμφέροντά της στη Μέση Ανατολή ή την Αφρική και αλλού», προσθέτει.
Ακολούθως, κατηγορεί τη Δύση ότι αγνοεί συστηματικά τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλειά της και πως «σήμερα μέλη του PKK και γκιουλενιστές εργάζονται ελεύθερα σε δυτικές χώρες, με το αίτημα της Τουρκίας για έκδοση μελών των τρομοκρατικών αυτών οργανώσεων να πέφτουν σε ‘ώτα μη ακουόντων’».

 


Αναφορικά με την κρίση στη Συρία, ο Ιμπραήμ Καλίν κάνει λόγο για «απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα να συμμαχήσει με το πολιτικό και στρατιωτικό σκέλος του ΡΚΚ στη Συρία […], πολιτική που συνεχίζεται και από τον Τραμπ και ζημίωσε τους δεσμούς εμπιστοσύνης» μεταξύ Τουρκίας – ΗΠΑ.
Για το θέμα των S-400 ο εκπρόσωπος της Προεδρίας αναφέρει ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας να προμηθευτεί το σύστημα Patriot «όχι μόνο δεν ευοδώθηκαν, αλλά η κυβέρνηση Ομπάμα έλαβε το 2015 την απόφαση να αφαιρεθεί το ήδη υπάρχον σύστημα» από την Τουρκία. «Το ρωσικό σύστημα δεν ήταν πλέον επιλογή, αλλά ανάγκη», προσθέτει.
Αναφορικά με τις τουρκικές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρει ότι οδήγησαν σε κρίση τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ και κατηγορεί τους Ευρωπαίους ότι δέχθηκαν την Κύπρο ως μέλος της Ένωσης παρά τη μη λύση του κυπριακού. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον ίδιο, έπραξαν αδικία έναντι των Τουρκοκυπρίων.
Κλείνοντας ο Ιμπραήμ Καλίν διαβεβαιώνει ότι η Τουρκία δεν απομακρύνεται από τη Δύση «ή από κάποιο άλλο μέρος του κόσμου», αντιθέτως, «επεκτείνει τις επιλογές της στην εξωτερική πολιτική. Όμως, εκδιώκεται με κόστος την ασφάλεια και συνοχή του ΝΑΤΟ. Αντί να εργαλειοποιούν την Τουρκία για τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντά τους οι δυτικοί φίλοι και σύμμαχοί μας πρέπει να συμπεριφερθούν στην Τουρκία ως ισότιμο εταίρο και να επιληφθούν των ανησυχιών για την ασφάλειά της με σοβαρότητα».

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ” της Πόλης

Share this post