Βέλγιο: 4ημέρη εργασία αντί 5νθημερη, με ίδιο μισθό αλλά και ώρες

Βέλγιο: 4ημέρη εργασία αντί 5νθημερη, με ίδιο μισθό αλλά και ώρες

Η συμφωνία στοχεύει να κάνει πιο ευέλικτη την άκαμπτη αγορά εργασίας

Το δικαίωμα στην 4ημερη εβδομάδα εργασίας κέρδισαν οι εργαζόμενοι στο Βέλγιο, που θα μπορούν να εργάζονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, αντί για πέντε με τις ίδιες αποδοχές, κατάκτηση που αποτελεί μέρος μιας συμφωνίας που στοχεύει να κάνει την άκαμπτη αγορά εργασίας του Βελγίου πιο ευέλικτη.

Η επιλογή στους εργαζομένους ώστε να δουλεύουν περισσότερες ώρες την ημέρα για να πάρουν μία έξτρα ημέρα ρεπό δόθηκε στα πλαίσια ενός νέου πακέτο μέτρων ώστε να βοηθηθεί η αγορά εργασίας. 
Περίπου 71 στους 100 Βέλγους, ηλικίας 20-64 ετών εργάζονται,  κάτω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης που είναι  73.  Η σύγκριση είναι χειρότερη με τις γειτονικές χώρες , καθώς σε Γερμανία και Ολλανδία το ποσοστό των εργαζομένων είναι κατά 10 μονάδες βάσης μεγαλύτερο,  σύμφωνα με τα στοιχεία της  Eurostat για το τρίτο τρίμηνο του 2021. Η επτακομματική συμφωνία ομοσπονδιακού συνασπισμού του Βελγίου έθεσε στόχο για ποσοστό απασχόλησης 80% έως το 2030, μια λύση που θα μπορούσε για να διατηρήσει προσιτές τις νόμιμες συντάξεις ή να χρηματοδοτήσει μελλοντικές φορολογικές περικοπές.

ΠΗΓΗ: ot.gr

Share this post