Βασίλισσα Νουρ – Η «καρδιά» της Ιορδανίας
Η πρώην βασίλισσα Νουρ της Ιορδανίας, ήταν σύζυγος του βασιλιά από το 1978 μέχρι το θάνατό του το 1999 και από τότε μέχρι σήμερα ενεργεί ως χήρα βασίλισσα της Ιορδανίας.
Της Χριστίνα Ματθαίου*
H Βασίλισσα Noor od Jordan είναι υπέρμαχος της διαπολιτισμικής πρόληψης και αποκατάστασης των συγκρούσεων, όπως είναι οι πρόσφυγες, η φτώχεια και η κλιματική αλλαγή. Το έργο της στην Ιορδανία και στον αραβικό κόσμο έχει επικεντρωθεί στην Εθνική και Περιφερειακή ανθρώπινη ασφάλεια στους τομείς στους τομείς της εκπαίδευσης, της βιώσιμης ανάπτυξης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η βασίλισσα Νουρ γεννημένη ως Λίλα Νατζίμη Χαλαμπάϊ, στα μέσα της δεκαετίας του ‘70 γνώρισε τον βασιλιά Χουσεϊν της Ιορδανίας.
Η Νουρ και ο βασιλιάς στην αρχή έγιναν φίλοι ενώ εξακολουθούσε να πενθεί το θάνατο της πρώην συζύγου του και η σχέση αυτή εξελίχθηκε σε κεραυνοβόλο έρωτα. Το 1978 παντρεύτηκαν και απέκτησαν τέσσερα παιδιά τον πρίγκιπα Χάμζαχ, τον πρίγκιπα Χασίμ, την πριγκίπισσα Ιμάν και την πριγκίπισσα Ρεϊγιά.
Ηταν σύζυγος του βασιλιά από το 1978 μέχρι το θάνατο του το 1999 και από τότε μέχρι σήμερα ενεργεί ως χήρα βασίλισσα της Ιορδανίας.
«Οι ρόλοι της βασίλισσας»
Η βασίλισσα Νουρ της Ιορδανίας είναι η σημερινή πρόεδρος του κινήματος UWC (United world colleges) αφού προσχώρησε το 1995, όταν ανέλαβε το ρόλο από τον Κάρολο, πρίγκιπα της Ουαλίας.
Γεννημένη στην Ουάσιγκτον, από μία Αραβοαμερικάνικη οικογένεια έχει περάσει τα τελευταία 40 χρόνια στη δημόσια σφαίρα και σε δημόσια υπηρεσία. Μεγάλο μέρος της δουλειάς της, τόσο στην Ιορδανία, όσο και διεθνώς, έχει επικεντρωθεί στην εκπαίδευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Υπερασπιζόμενη την ενδυνάμωση των νέων και των γυναικών, καθώς και των τεχνών και των Επιστημών, η βασίλισσα Νουρ συνεχίζει τη δέσμευση της για τη θετική κοινωνική αλλαγή, οικοδόμηση της Ειρήνης και την επίλυση συγκρούσεων σε όλους της τους ρόλους, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου της στο κίνημα των UWC.
Η βασίλισσα είναι επίσης και ιδρυτικός ηγέτης του Global Zero, ενός διεθνούς κινήματος που εργάζεται για την παγκόσμια εξάλειψη των πυρηνικών όπλων και υπήρξε σύμβουλος της Διεθνούς εκστρατείας για την απαγόρευση ναρκών ξηράς. Ακτιβίστρια για τη διατήρηση του περιβάλλοντος, η βασίλισσα έγινε προστάτης της Βασιλικής εταιρίας της Ιορδανίας για τη διατήρηση της φύσης. Σε διεθνές επίπεδο, έχει επικεντρωθεί σε θέματα υγείας και προστασίας των υδάτων και των ωκεανών. Είναι προστάτιδα της Διεθνούς ένωσης για τη διατήρηση της φύσης, η ιδρυτική και ομότιμη Πρόεδρος της Birdlife International. Επίτιμη εμπιστευματοδόχος της Conservation International, μέλος των Ocean Elders.
Ιδρυμα Nour Al Hussein Foundation
Απόφοιτος αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας από το πανεπιστήμιο του Πρίνστον, η βασίλισσα Νουρ συμμετείχε ενεργά στην εκμάθηση για τις ανάγκες, τις προκλήσεις και τα κενά, σε διάφορες πτυχές ανάπτυξης στην Ιορδανία και την περιοχή. Αυτό οδήγησε στην ίδρυση του μη κερδοσκοπικού Ιδρύματος Nour Al Hussen το 1985. Οι καινοτόμες και ολιστικές προσεγγίσεις που έχουν προωθήσει την αναπτυξιακή σχέση την Ιορδανία και τη Μέση Ανατολή μέσω πρωτοποριακών προγραμμάτων βέλτιστων πρακτικών στους τομείς της εξάλειψης της φτώχειας, βοήθησε πολλές γυναίκες για εύρεση εργασίας αλλά και για το ρόλο τους στην κοινωνία και έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στη νεολαία της Ιορδανίας.
Ιδρυμα βασιλιά Χουσεΐν
Το 1999, η βασίλισσα Νουρ ίδρυσε το ίδρυμα του βασιλιά Χουσεΐν, για να δώσει διαρκή ζωή στην ανθρωπιστική κληρονομιά και το όραμα του. Η αποστολή του Ιδρύματος για την προώθηση της ισότιμης πρόσβασης σε κοινωνικοοικονομικές, εκπαιδευτικές, υγειονομικές και πολιτισμικές ευκαιρίες για τις γυναίκες, τη νεολαία και τους περιθωριοποιημένους στην Ιορδανία πραγματοποιείται μέχρι σήμερα μέσω του Ινστιτούτου Οικογενειακής υγείας του Ιδρύματος Nour Al Hussein.
Υπέρμαχος μιας δίκαιης αραβο-ισραηλινής ειρήνης και των Παλαιστινίων προσφύγων.
Η βασίλισσα Νουρ είναι διευθύντρια της Διεθνούς διοίκησης προσφύγων και ειλικρινής φωνή για την προστασία των αμάχων σε συγκρούσεις και εκτοπισμένων σε όλο τον κόσμο. Η εστίαση της περιελάμβανε την υπεράσπιση των εκτοπισμένων Αφγανών, Πακιστανών, Ιρακινών και Σύριων.
Σε αναγνώριση των προσπαθειών της για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, της δημοκρατίας και της ειρήνης, η βασίλισσα έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία και επίτιμους διδάκτορες στις Διεθνείς Σχέσεις, το δίκαιο και τα ανθρώπινα γράμματα. Εχει εκδώσει δύο βιβλία, το Hussein of Jordan και το Leap of Faith- Memories of an unexpected Life(Miramax Books, 2003) ένα best seller των New York Times που δημοσιεύτηκε σε 17 γλώσσες.
*Πηγές: Τα Νέα, Το Εθνος, King Hussein Foundation
Η Χριστίνα Ματθαίου σπουδάζει στη New Media Studies