Βασίλισα της Αγγλίας Ελισάβετ: Αυτή οδήγησε στην αγχόνη τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Βασίλισα της Αγγλίας Ελισάβετ: Αυτή οδήγησε στην αγχόνη τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Δυστυχώς,  δεν πλήρωσε γι΄αυτό και για άλλα εγκλήματά της

Συμπληρώθηκαν σήμερα 64 χρόνια από τον απαγχονισμό του 19χρονου τότε Ευαγόρα Παλληκαρίδη, ο οποίος με την θυσία του πέρασε στο πάνθεο των ηρώων της ΕΟΚΑ 1955-59 και του Ελληνισμού. Δυστυχώς, η νεαρή τότε και γηραιά σήμερα βασίλισσα  της Αγγλίας Ελισάβετ, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, επέδειξε απανθρωπιά μεγαλύτερη και από αυτή του Χίτλερ και δεν έδωσε χάρη στον νεαρό αγωνιστή . Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα αίσχη στην σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας και μεγάλο όνειδος για όλους τους Κύπριους προέδρους και άλλους επισήμους , που συνέχιζαν και συνεχίζουν να ανταλλάσσουν χειραψία, να συνομιλούν και να έχουν σχέση μαζί της. Η Ελισάβετ είναι χειρότερη από τον δήμιο του Ευαγόρα Παλληκαρίδη. 

Ο ήρωας γεννήθηκε στην Τσάδα της Πάφου, στις 26 Φεβρουαρίου 1938. Ήταν το τέταρτο παιδί της οικογένειας του Μιλτιάδη. Στην οικογένεια του Ευαγόρα ανήκει – δεύτερος ξάδερφος – και ο Στέλιος Μαυρομμάτης. Στις 18 Δεκεμβρίου 1956 μαζί με άλλους 2 συναγωνιστές του μετέφεραν όπλα και τρόφιμα από τη Λυσό. Ξαφνικά βρέθηκαν αντιμέτωποι με αγγλική περίπολο. Οι 2 συναγωνιστές του Ευαγόρα κατάφεραν να διαφύγουν, αλλά ο ίδιος συνελήφθη. Στην κατοχή του είχε ένα οπλοπολυβόλο Μπρεν γρασαρισμένο. Ήταν συνεπώς ανέτοιμο για να χρησιμοποιηθεί. Επίσης κουβαλούσε 3 γεμιστήρες γεμάτες.

Κατηγορήθηκε για κατοχή και διακίνηση οπλισμού και μεταφέρθηκε στη Λευκωσία και η δίκη ορίστηκε για τις 25 Φεβρουαρίου. Στη δίκη του ο Παλληκαρίδης δεν άφησε περιθώρια στους δικηγόρους του να τον υπερασπιστούν, αφού παρά τις αντιρρήσεις τους παραδέχθηκε την ενοχή του: “Γνωρίζω ότι θα με κρεμάσετε. Ό,τι έκαμα το έκαμα ως Έλλην Κύπριος, όστις ζητεί την Ελευθερίαν του. Τίποτα άλλο”, τόνισε . Απαγχονίστηκε στις 14 Μαρτίου 1957, σε ηλικία μόλις 19 ετών. Ήταν ο νεαρότερος  και ο τελευταίος αγωνιστής, που απαγχονίστηκε από τους Άγγλους. Ο τάφος του βρίσκεται στα Φυλακισμένα Μνήματα στη Λευκωσία.

Θα πάρω μια ανηφοριά

Το ποίημα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη  Θα πάρω μια ανηφοριά”  αποτελεί τον τελευταίο αποχαιρετιμό , που άφησε στους συμμαθητές του φεύγοντας για να πάει αντάρτης στα βουνά:
Θα πάρω μιαν ανηφοριά
θα πάρω μονοπάτια
να βρω τα σκαλοπάτια
που παν στη Λευτεριά.
Θ’ αφήσω αδέλφια συγγενείς,
τη μάνα, τον πατέρα
μες τα λαγκάδια πέρα
και στις βουνοπλαγιές.
Ψάχνοντας για τη Λευτεριά
θα ‘χω παρέα μόνη
κατάλευκο το χιόνι,
βουνά και ρεματιές.
Τώρα κι αν είναι χειμωνιά,
θα ‘ρθει το καλοκαίρι
τη Λευτεριά να φέρει
σε πόλεις και χωριά.
Θα πάρω μιαν ανηφοριά
θα πάρω μονοπάτια
να βρω τα σκαλοπάτια
που παν στη Λευτεριά.
Τα σκαλοπάτια θ’ ανεβώ,
θα μπω σ’ ένα παλάτι,
το ξέρω θάν’ απάτη,
δεν θάν’ αληθινό.
Μες το παλάτι θα γυρνώ
ώσπου να βρω τον θρόνο,
βασίλισσα μια μόνο
να κάθεται σ’ αυτό.
Κόρη πανώρια θα της πω,
άνοιξε τα φτερά σου
και πάρε με κοντά σου,
μονάχα αυτό ζητώ.
Γεια σας παλιοί συμμαθηταί.
Τα τελευταία λόγια τα γράφω σήμερα για σας.
Κι όποιος θελήσει για να βρει
ένα χαμένο αδελφό, ένα παλιό του φίλο,
Ας πάρει μιαν ανηφοριά
ας πάρει μονοπάτια
να βρει τα σκαλοπάτια
που παν στη Λευτεριά.
Με την ελευθερία μαζί, 
μπορεί να βρει και μένα.

Αν ζω, θα μ΄ βρει εκεί.

Ερμηνεία: πρωτοψάλτης Θεόδωρος Βασιλικός.

Share this post