Βαρθολομαίος: Το σχίσμα καταφύγιο όσων δεν έχουν επιχειρήματα.

Βαρθολομαίος: Το σχίσμα καταφύγιο όσων δεν έχουν επιχειρήματα.

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπογράμμισε τον συντονιστικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της «φιλόστοργης μητέρας και αρχής των Εκκλησιών», όπως είπε, στην οικογένεια των Ορθοδόξων.

«Χρειάζεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο, γιατί η Ορθοδοξία δεν είναι και δεν πρέπει να γίνει σκορποχώρι», τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος, μιλώντας στην τιμητική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 50 ετών. Στην εκδήλωση ήταν παρόντες ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, οι Αρχιεπίσκοποι Κύπρου και Αλβανίας , καθώς και εκπρόσωποι των Εκκλησιών Ρουμανίας και Πολωνίας.

Η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) στο Κολυμβάριο Χανίων

Ο κ. Βαρθολομαίος υπέδειξε πως : «Αν δεν διατηρήσουμε την ενότητα θα έχουμε ακέραιη την ευθύνη της μετατροπής της Εκκλησίας σε συντεχνία».

Αν και δεν κατονόμασε την Εκκλησία Ρωσίας , ο Οικουμενικός Πατριάρχης σχολίασε τα όσα λέγονται αυτή την περίοδο για ενδεχόμενο σχίσματος σε περίπτωση χορήγησης αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία.

«Το σχίσμα ως ανθρώπινο έργο είναι η εύκολη λύση, στην οποία καταφεύγουν συνήθως όσοι δεν δύνανται μέσω εκκλησιαστικών και κανονικών επιχειρημάτων να διεκδικήσουν τα δίκαια τους και να στηρίξουν τις απόψεις τους, οι οποίες συνήθως δεν στηρίζονται στους κανόνες της Εκκλησίας και αποκλίνουν από το εκκλησιαστικό ήθος εξυπηρετώντας άλλες σκοπιμότητες» , επεσήμανε ο κ. Βαρθολομαίος.

Για τον Οικουμενικό Πατριάρχη πάντως, «Σχίσματα, επιδιώξεις ιδίων συμφερόντων, προσπάθειες για την μάταιη επικαιρότητα και τη λεγόμενη «επικοινωνιακή πολιτική» δεν χωρούν στην Εκκλησία».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στον χαιρετισμό του, κάλεσε τις Ορθόδοξες Εκκλησίες ( σ.σ: Αντιοχείας, Ρωσίας, Βουλγαρίας, Γεωργίας ), που δεν συμμετείχαν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο του 2016 να αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες. «Οφείλω, δε, να επισημάνω ότι η απουσία ορισμένων Ορθόδοξων Εκκλησιών κατά την ως άνω Σύνοδο δεν οφείλεται, κάθε άλλο, στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως, αλλά σε δικές τους σκοπιμότητες ” .

Share this post