Βαρθολομαίος: Το Πάσχα του 2025 απαρχή της καθιερώσεως κοινής ημερομηνίας για τον εορτασμό από την Ανατολική και Δυτική Χριστιανοσύνη

Βαρθολομαίος: Το Πάσχα του 2025 απαρχή της καθιερώσεως κοινής ημερομηνίας για τον εορτασμό από την Ανατολική και Δυτική Χριστιανοσύνη

Το όραμα Του για να καθιερωθεί το 2025 από την Ανατολική και Δυτική Χριστιανοσύνη κοινός εορτασμός του Πάσχα, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Επίσης , τόνισε ότι το 2025 αποτελεί μια πολύ καλή συγκυρία, γιατί συμπληρώνονται 1700 χρόνων από της συγκλήσεως της εν Νικαία Α´ Οικουμενικής Συνόδου. 

Σε ομιλία Του, κατά το τέλος  της Θείας Λειτουργίας , στην οποία χοροστάτησε ,  στον προσφάτως πανηγυρίσαντα Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων της Κοινότητας Βλάγκας, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας τόνισε: “Δεόμεθα δε του Κυρίου της δόξης, να μας αξιώση, ο κοινός εορτασμός του Πάσχα που θα έχουμε κατά την επόμενη χρονιά, να μη αποτελέση μίαν ευτυχή απλώς σύμπτωσιν, ένα τυχαίο συγκυριακό γεγονός, αλλά την απαρχή της καθιερώσεως κοινής ημερομηνίας για τον εορτασμό του κατ᾽ έτος υπό της Ανατολικής και Δυτικής Χριστιανοσύνης, εν όψει και της επετείου συμπληρώσεως 1700 χρόνων, το 2025, από της συγκλήσεως της εν Νικαία Α´ Οικουμενικής Συνόδου, η οποία, μεταξύ άλλων, ασχολήθηκε και με το ζήτημα της ρυθμίσεως του χρόνου εορτασμού του Πάσχα. Είμαστε αισιόδοξοι, καθώς εκατέρωθεν υπάρχει η προς τούτο καλή θέλησις και προθυμία. Διότι, πράγματι, αποτελεί σκάνδαλον ο χωριστός εορτασμός του μοναδικού γεγονότος της μιας Αναστάσεως του Ενός Κυρίου!”.

Στην ομιλία Του ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε και την απογοήτευση, την πικρία αλλά και την αγωνία του για ορισμένα γεγονότα σχετικά με τη διαχείριση της κοινοτικής περιουσίας. “Έγιναν εδώ και στο Κοντοσκάλι πράγματα, που πλήγωσαν και εξέθεσαν δημόσια την Ομογένεια, αλλά και δέσμευσαν ένα μέρος της πατρογονικής κληρονομίας μας μέσω μακροχρονίων μισθώσεων, οι οποίες δεν συνάδουν με τους όρους της αγοράς και απειλούν το ιδιοκτησιακό μας καθεστώς. Την περιουσία της Ομογενείας, η οποία με την ψήφο της αναδεικνύει τους Επιτρόπους για να διοικήσουν και να διαχειρισθούν την κληρονομιά των πατέρων μας με ευσυνειδησία, εντιμότητα και αποτελεσματικότητα. Δεν λέμε ότι απαραιτήτως λείπουν αυτές οι αρετές από την διοίκησι των Κοινοτήτων μας. Υπάρχει, όμως, η άγνοια, η απειρία και η βιασύνη. Και γίνονται οι αδικαιολόγητες αυτές μισθώσεις για ολόκληρες δεκαετίες”, επεσήμανε.

*Διαβάστε αναλυτικά στον σύνδεσμο

Οικουμενικός Πατριάρχης: Αποτελεί σκάνδαλον ο χωριστός εορτασμός του μοναδικού γεγονότος της μιας Αναστάσεως του Ενός Κυρίου! – Οικουμενικό Πατριαρχείο (ec-patr.org)

Share this post