Βαρθολομαίος: Το «Ορθόδοξο Κέντρο Ambiorix» θα γίνει «ένα νέο παράθυρο της Ορθοδοξίας» στη Δύση

Βαρθολομαίος: Το «Ορθόδοξο Κέντρο Ambiorix» θα γίνει «ένα νέο παράθυρο της Ορθοδοξίας» στη Δύση

Εγκαινιάστηκε στην “καρδιά” των Βρυξελλών το κτήριο , που προσέφερε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κυρός Χρυσόστομος Β’. –Τελέστηκε Τρισάγιο στην μνήμη του. 

Πανηγυρικό χαρακτήρα είχε η τελετή των εγκαινίων ( αργά χθες βράδυ, 10 Ιανουαρίου 2023)  στις Βρυξέλλες  του «Ορθοδόξου Κέντρου Ambiorix», το οποίο στεγάζεται  στο κτήριο, που προσέφερε η Ορθόδοξη Εκκλησία  Κύπρου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και πιο συγκεκριμένα στην Ιερά Μητρόπολη Βελγίου. Τα εγκαίνια τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας  στην παρουσία πολυαρίθμων προσωπικοτήτων και εκπροσώπων διαφόρων φορέων.

Η τελετή άρχισε με  Αγιασμό και ακολούθησε Τρισάγιο για τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κυρό Χρυσόστομο Β’ , τον οποίο ο Μητροπολίτης Βελγίου χαρακτήρισε «Μεγάλο Ευεργέτη της Μητροπόλεως».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας, μιλώντας στους   παρισταμένους, ανέφερε καταρχάς με πόνο καρδίας ότι γίνονται ακόμη πόλεμοι στην εποχή μας, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε με το σύνθημα «ποτέ ξανά πόλεμος». Οι ορθόδοξοι χριστιανοί, που διαβιούμε στο κέντρο της Ευρώπης, επιθυμούμε, είπε,  με την έναρξη λειτουργίας του νέου τούτου Ορθοδόξου Κέντρου να εργασθούμε για ένα καλύτερο κόσμο. «Το Κέντρο αυτό στοχεύει να γίνει τόπος συναντήσεων, τόσο μεταξύ των Ορθοδόξων Χριστιανών, όσο και συναντήσεων Οικουμενικών και Διαθρησκειακών, τόπος όπου τόσο οι ορθόδοξοι πιστοί μας καθώς και όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα ωφελούνται από ομιλίες πνευματικές, τόπος όπου θα πραγματοποιούνται και πολλές δραστηριότητες της Ιεράς μας Μητροπόλεως, όπως παιδαγωγικές ημερίδες για εκπαιδευτικούς του ορθοδόξου θρησκευτικού μαθήματος, για τους κληρικούς μας, για φιλανθρωπικούς σκοπούς, αλλά και  πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες», τόνισε.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας ανέφερε το όνομα του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Β’, καθώς και του διαδόχου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου. Ιδιαίτερες θερμές ευχαριστίες απηύθυνε προς τον Οικουμενικόν Πατριάρχην κ. κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στην διαδικασία της μεταβιβάσεως της κυριότητος του ακινήτου στην Μητρόπολιν Βελγίου, και ο οποίος έργάζεται ακούραστα για την προκοπή της Ορθοδόξου Εκκλησίας ανά την Οικουμένην, είναι δε μέγας υποστηρικτής του οικουμενικού και διαθρησκειακού Διαλόγου.

Ακολούθησε η ανάγνωση ειδικού μηνύματος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου υπό του Θεοφιλεστάτου Απολλωνίας κ. Ιωακείμ, βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου. Στο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε πρώτα τις θερμές ευχαριστίες του προς την Εκκλησία της Κύπρου και εδήλωσε πεπεισμένος ότι το «Ορθόδοξο Κέντρο Ambiorix» θα γίνει «ένα νέο παράθυρο της Ορθοδοξίας» στη Δύση. 

Ο αποσταλείς υπό της Εκκλησίας της Κύπρου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Γεώργιος Χριστοδούλου, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της ‘Εκκλησίας  Κύπρου ανέγνωσε μήνυμα του Μακαριωτάτου νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου.

Στο μήνυμα  έγινε αναφορά στον ρόλο  των Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα στον Ευαγγελισμό της Κύπρου. «Το μικρό νησί μετατρέπεται σε πύλη,  δια της οποίας ο λόγος του Ευαγγελίου διαδίδεται στα έθνη. Η Εκκλησία των Ιουδαίων μετατρέπεται σε Εκκλησία των εθνών. Γιαυτό είναι σημαντικός ο τίτλος που εδόθηκε στον Βαρνάβα : θεωρείται «οικονόμος», οικονόμος των υποθέσεων της Εκκλησίας. Αυτό τον ρόλο έπαιξε ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος κυρός Χρυσόστομος Β’,  παραδίδοντας το κτήριο τούτο στην πρωτεύουσα των εθνών για τον Πρώτο εκκλησιαστικό Θρόνο, δηλαδή από Εκκλησία σε Εκκλησία», τονίστηκε .

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος , μεταξύ άλλων στο μήνυμα του,  διαβεβαίωσε  ότι «η Εκκλησία  Κύπρου και ο Προκαθήμενος αυτής θα συνεχίσουν να λειτουργούν  παρά τω πλευρώ της  του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, ως συγκυρηναίοι αίροντες τον σταυρόν του μαρτυρίου, έχοντες πάντοτε την συναίσθησιν ότι η πίστις ερείδεται ουχί επί του Καίσαρος, αλλ’ επί του σταυρού, γι’αυτό έστω ευλογημένη η κοινή οδός του μαρτυρίου της Κωνσταντινουπολίτιδος και της Κύπριδος Εκκλησίας».

Μεταξύ των παρισταμένων παραυρέθηκαν ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. ο κ.  Vincent Houssiau, διευθυντής του ιδιαιτέρου γραφείου  του Βασιλέως του Βελγίου, ο  Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Διονύσιος Καλαμβρέζος, ο κ. Πέτρος Μαυρίκιος, Πρέσβυς της Μονίμου Αντιπροσωπείας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση,  ο Ρωμαιοκαθολικός Νούτσιος στο Βέλγιο, Αρχιεπίσκοπος κ.  Franco Coppola, άλλοι διπλωμάτες και εκπρόσωποι του ποιμνίου της  Μητρόπολη Βελγίου. 

Επίσης, παραυρέθηκαν ωρισμένοι Αρχηγοί Θρησκειών στο Βέλγιο, όπως ο Chanoine Jack McDonald της Αγγλικανικής Εκκλησίας και ο κ.  David Vandeput της Ευαγγελικής Εκκλησίας,   ο Θεοφιλέστατος κ. Ιωακείμ Αρχοντός, βοηθός Επίσκοπος της Μητροπόλεως Βελγίου, ο Θεοφιλέστατος κ.  Georges Kourie της Συριακής Εκκλησίας, ο Αμπούνα Aghabios της Κοπτικής Εκκλησίας, ο Επίσκοπος κ.  Etienne Quintiens, της Νονσιατούρας, ιερείς των Πατριαρχείων Μόσχας, Ρουμανίας και Γεωργίας και εκπρόσωποι των θρησκευτικών  Κοινοτήτων,  όπως του Sant’Egidio και των Focolari.
Τα Εγκαίνια τελείωσαν με δεξίωση για όλους. Στο εξής το «Ορθόδοξο Κέντρο Ambiorix» θα φιλοξενεί πολλές δραστηριότητες, όπως , μεταξύ άλλων, μεγάλες διαλέξεις στο πλαίσιο του «Ορθοδόξου Λόγου» της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου.     

 

Οικουμενικός Πατριάρχης: Ευχαριστίες στην Εκκλησία Κύπρου by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Βελγίου Αθηναγόρας: Μεγάλος Ευεργέτης ο Κύπρου κυρός Χρυσόστομος Β’ by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Κύπρου Γεώργιος: Συγκυρηναίοι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

ΦΩΤΟ:  Ι. Μ. Βελγίου

Share this post