Βαρθολομαίος: Τα παιδιά μας δικαιούνται έναν καλύτερο και φωτεινότερο κόσμο

Βαρθολομαίος: Τα παιδιά μας δικαιούνται έναν καλύτερο και φωτεινότερο κόσμο

Αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής της Κεντρικής Ιταλίας

Φλωρετνία, Νίκος Τζωϊτης

Στο παγκόσμιο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και στον μακαριστό Μητροπολίτη Γέροντα Περγάμου κυρό Ιωάννη (Ζηζιούλα), αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Φλωρεντία, κατά την τελετή της αναγόρευσης του ως επιτίμου διδάκτορος   της Θεολογικής Σχολής της Κεντρικής Ιταλίας.

Θέμα της ομιλίας του  Οικουμενικού  Πατριάρχη ήταν  «Ο κόσμος ως μυστήριο. Ένα θεολογικό όραμα της δημιουργίας». Τα παιδιά μας , τόνισε, ” έχουν δικαίωμα σε έναν κόσμο απαλλαγμένο από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, από τη βία και την αιματοχυσία.  Η κρίση που βιώνουμε δεν είναι πρωτίστως οικολογική, είναι μια κρίση που έχει να κάνει με το πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Έχουμε να κάνουμε με το δικό μας πλανήτη με ασεβή τρόπο, επειδή δεν τον βλέπουμε ως κληρονομικό δώρο από ψηλά. Είναι καθήκον μας να λαμβάνουμε, να σεβόμαστε και να ανταποδίδουμε στον Θεό αυτό το δώρο. Αυτός ο κόσμος, το νερό, η γη, όλοι οι πόροι, Ανήκουν σε όλες τις γενιές.  Τα παιδιά μας δικαιούνται έναν καλύτερο και φωτεινότερο κόσμο. Έναν κόσμο, στον οποίο να μην υπάρχουν υποβάθμιση, βία και αιματοχυσίες. Έναν κόσμο γενναιοδωρίας και αγάπης”, επεσήμανε.

Σε άλλο σημείο της ομιλία του ο κ. Βαρθολομαίος σημείωσε: «Η στράτευσή μας και η περιβαλλοντική μας πεποίθηση, είναι μια ουσιαστική προέκταση της εκκλησιολογικής αυτογνωσίας μας. Δεν πρόκειται για μια απλή, μεμονωμένη αντίδραση σε ένα σχετικά σύγχρονο φαινόμενο. Κάτι που οφείλεται στο ότι πιστεύουμε πως η ίδια η ζωή της Εκκλησίας είναι μια εφαρμοσμένη οικολογία».

Επίσης, επεπεσήμανε :” το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποδείχθηκε σκαπανέας στο πεδίο της προστασίας του πλανήτη και των αποθεμάτων του, οργανώνοντας διασκέψεις, κινητοποιώντας τους πιστούς του, και ιδίως τους νέους, προάγοντας την προστασία του περιβάλλοντος ως κεντρικής και βασικής σημασίας θέμα του διαθρησκειακού διαλόγου, συνομιλώντας και πείθοντας πολιτικούς ηγέτες και θεσμούς, αλλά και διαμέσου συνεργασιών με περιβαλλοντικές οργανώσεις και οικολογικά μηνύματα”.

Ο Μητροπολίτης Περγάμου, σύμφωνα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη,  μίλησε για «οικολογική ασκητική», απηχώντας τους μεγάλους μυστικιστές, “οι οποίοι γνώρισαν, ως ουσιαστική εμπειρία, την ευαισθησία και την αλληλεγγύη με όλη την πλάση”.

 ΦΩΤΟ-Βίντεο: Νίκος Τζωΐτης

 

Share this post