Βαρθολομαίος στην WP για την Αγία Σοφία: Η Τουρκία θα είναι απίστευτα πιο φτωχή, εάν χαθεί αυτή η κληρονομιά

Βαρθολομαίος στην WP για την Αγία Σοφία: Η Τουρκία θα είναι απίστευτα πιο φτωχή, εάν χαθεί αυτή η κληρονομιά

Οικουμενικός Πατριάρχης εκφράζει συγκλονισμό και την ελπίδα οι Τούρκοι ηγέτες να διακόψουν τη συζήτηση για μετατροπή της   Αγίας Σοφίας σε τέμενος

Η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα Washighton Post σε δημοσίευμα της , με τίτλο: “Why Istanbul’s historic Hagia Sophia could be in a fight against time”    (Γιατί η ιστορική Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης θα μπορούσε να αγωνιστεί κατά του χρόνου), αναφέρεται στις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τέμενος.

Στο δημοσίευμα, το οποίο υπογράφει η Asli Aydintasbas*, επισημαίνεται  πως «καμία τουρκική κυβέρνηση ως τώρα δεν είχε αγγίξει το θέμα, από τότε που ο Ατατούρκ είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσείο».

  Η Asli Aydintasbas

Σε δήλωση του στην εφημερίδα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε: «Τι μπορώ να πω ως ένας χριστιανός ιερωμένος και Έλληνας Πατριάρχης στην Πόλη; Αντί μια κληρονομιά 1500 χρόνων να μας ενώνει, μας χωρίζει. Είμαι στεναχωρημένος και συγκλονισμένος».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο ερώτημα πόσο θα αντέξουν ακόμη οι άδειες εκκλησίες στην Πόλη επεσήμανε: «Επιβιώσαμε εδώ επί 17 αιώνες και εφόσον είναι θέλημα θεού θα μείνουμε εδώ για πάντα».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι  Ναός της Αγίας Σοφίας, από το 537 μέχρι το 1453 λειτουργούσε ως ορθόδοξος καθεδρικός ναός της πόλης, με εξαίρεση την περίοδο 1204–1261, κατά την οποία ήταν ρωμαιοκαθολικός ναός. Όταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη το 1453, κάλυψαν προσεκτικά τα ψηφιδωτά και το μετέτρεψαν σε τζαμί. To 1934 o Μουσταφά Κεμάλ, στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού της Τουρκίας, μετέτρεψε το τέμενος σε μουσείο. Σήμερα ο ναός εξακολουθεί να είναι μουσείο, ενώ πραγματοποιούνται σε αυτόν πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και εκδηλώσεις που θεωρούνται από ορισμένους ότι δεν αρμόζουν στο χώρο, όπως επιδείξεις μόδας. Παράλληλα γίνονται προσπάθειες για τη διάσωση των ψηφιδωτών του ναού.

«Η χριστιανική κοινότητα της Τουρκίας εξαφανίζεται και μαζί της εξαφανίζεται η διαφορετική νότα της χώρας μας. Η Τουρκία θα είναι απίστευτα πιο φτωχή, εάν χαθεί αυτή η κληρονομιά. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος  θα τροφοδοτούσε επίσης αντι-μουσουλμανικά συναισθήματα μεταξύ των ακροδεξιών στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ελπίζω ότι οι Τούρκοι ηγέτες θα το αναγνωρίσουν αυτό – και θα διακόψουν τη συζήτηση για την Αγία Σοφία», ανέφερε ο κ. Βαρθολομαίος.

ΦΩΤΟ: Ν.ΜΑΓΓΙΝΑΣ

«Όταν οι Οθωμανοί ήρθαν στην Κωνσταντινούπολη, την οποία ονόμασαν Konstantiniyye από το όνομα του ιδρυτή του Βυζαντίου, δεν υπήρχε κανένα τέμενος εδώ», σημείωσε.

Στην δήλωση του ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθύνει έκκληση προς τις τουρκικές αρχές: «Αφήστε αυτό τουλάχιστον να παραμείνει μνημείο για την πλούσια ιστορία μας».  

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι η Αγία Σοφία ανήκει ήδη από το 1985 στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ως μουσείο που εντάσσεται στην ιστορική ζώνη της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με διαδικασίες που προβλέπει η Σύμβαση για την Παγκόσμια Κληρονομιά, προτού ληφθεί οιαδήποτε απόφαση για οποιαδήποτε μετατροπή τέτοιου μνημείου, απαιτείται η προηγούμενη επίσημη γνωστοποίηση στην UNESCO. Εν συνεχεία, συγκαλείται η αρμόδια 21μελής διακυβερνητική επιτροπή, η οποία εξετάζει τις κατάλληλες λύσεις, με γνώμονα τη διατήρηση της εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας του μνημείου.

Δείτε το δημοσίευμα ΕΔΩ

https://www.washingtonpost.com/opinions/2020/06/24/why-istanbuls-historic-hagia-sophia-could-be-fight-against-time/

*H Asli Aydintasbas είναι ανώτερος συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων

Share this post