Βαρθολομαίος: “Δεν νοείται αγιότης του ανθρώπου εκτός του σώματος του Χριστού”

Βαρθολομαίος: “Δεν νοείται αγιότης του ανθρώπου εκτός του σώματος του Χριστού”

Ένταξη στο εορτολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας δύο νέων Αγίων, του Οικουμενικού Πατριάρχου Ιερεμίου Α’ και του Μοναχού Γερασίμου Μικραγιαννανίτη, του Υμνογράφου.

“Η αγιότης είναι μετοχή του πιστού εις Αγιότητα του Θεού εν τη «κοινωνία των Αγίων». Ως απεφάνθη η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας (Κρήτη, 2016), «δεν νοείται αγιότης του ανθρώπου εκτός του σώματος του Χριστού, “ο εστιν η Εκκλησία” (Εφεσ. α’, 23)», (Εγκύκλιος, § 4). Αυτό σημαίνει ότι θεολογικώς η αγιότης είναι εκκλησιολογική έννοια”, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την Ακολουθία της τελετής υπογραφής των Πατριαρχικών και Συνοδικών Πράξεων εντάξεως  στο εορτολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας δύο νέων Αγίων, του Οικουμενικού Πατριάρχου Ιερεμίου Α’ και του Μοναχού Γερασίμου Μικραγιαννανίτη, του Υμνογράφου. 

Ο κ. Βαρθολομαίος επεσήμανε ότι  ο προσφάτως εκδημήσας προς Κύριον Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης γράφει πως, «οι άγιοι είναι εικόνες και όχι πρωτότυπα της αγιότητας του μόνου Αγίου», και «όσο πιο γνήσιοι άγιοι είναι, τόσο πιο πολύ παραπέμπουν στο πρωτότυπο, αρνούμενοι στον εαυτό τους τη δόξα που ανήκει μόνο στον Θεό», επεσήμανε ο Παναγιώτατος.

*Αναλυτικά διαβάστε στον σύνδεσμο

 

Επίσημη τελετή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την ένταξη δύο νέων Αγίων στο εορτολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας – Οικουμενικό Πατριαρχείο (ec-patr.org)

Share this post