Βαρθολομαίος:Προσπαθήσαμε να γίνει ακουστή η φωνή της Ορθοδοξίας
80η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ
*Το πορτρέτο του Οικουμενικού Πατριάρχη , που δημοσιεύουμε, είναι έργο (2018)του ζωγράφου Δ. Καραμανλή και δώρο του π. Γεωργίου Παπαβέργα και των Ελισάβετ και Χριστίνας Φιλιππίδου.
Ογδόντα χρόνια συμπληρώθηκαν το Σάββατο , 29 Φεβρουαρίου, από την γέννηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο χωριό Άγιοι Θεόδωροι της Ίμβρου.
Το πρωί του Σαββάτου ο Πατριάρχης παρέστη συμπροσευχόμενος στο Ιερό Βήμα κατά την Θεία Λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι . Στο τέλος ψάλθηκε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των γονέων του Χρίστου και Μερόπης. Μετά την απόλυση ο Πατριάρχης ευλόγησε όσους ήταν στην Λειτουργία και διένειμε το αντίδωρο.
Το απόγευμα χοροστάτησε στον ίδιο Ναό κατά τον Εσπερινό και στην συνέχεια δέχθηκε τις ευχές των Αρχιερέων του Θρόνου, των κληρικών της Πατριαρχικής Αυλής και πολλών πιστών, οι οποίοι κατέκλυσαν τον Πατριαρχικό Ναό. Μεταξύ αυτών και η Φιλαρμονική Κυνοπιαστών Κέρκυρας
Ο κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για την ημέρα σταθμό της επίγειας ζωής του, για τον κόπο που έκαναν να μεταβούν έως το «αστραπόμορφο Φανάρι, το οποίο μιλάει δια της σιωπής, της γλώσσας του μέλλοντος αιώνος», όπως τόνισε.
Αρχικά αναφέρθηκε στην πορεία του από τη γέννηση του στο νησί της Ίμβρου έως και την άνοδο του στον Πατριαρχικό Θρόνο, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον πνευματικό του πατέρα, μακαριστό Μητροπολίτη Χαλκηδόνος Μελίτωνα Χατζή και τον προκάτοχό του, Οικουμενικό Πατριάρχη Δημήτριο, τον οποίο διέκριναν, όπως τόνισε, η ανεξικακία, η γνησιότητα και η αυθεντικότητα.
Στη συνέχεια έκανε έναν ενδεικτικό απολογισμό της μακράς Πατριαρχικής του πορείας, τονίζοντας τις ιδιαίτερες πρωτοβουλίες που έλαβε κατά καιρούς, αλλά και τις ιδιαίτερες ευαισθησίες, που έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια στη καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης.
«Το μόνο που προσπαθήσαμε ήταν να κάνουμε ακουστή την φωνή της Ορθοδοξίας», υπογράμμισε.
Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα πως «με την χάριν του Θεού η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία θα επιβιώσει στην Πόλη, στην Μητρόπολη του Γένους μέχρι της συντελείας του κόσμου».
Gepostet von Ecumenical Patriarchate am Samstag, 29. Februar 2020
Στον Εσπερινό συμπροσευχήθηκαν ο Μητροπολίτης Γουϊνέας ,Γεώργιος, εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξάνδρειας Θεόδωρου και αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Γεωργίας και αντιπροσωπεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας Ουκρανίας με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Πολτάβας και Κρεμεντσούγκ, Θεόδωρο.
Μήνυμα του Πατριάρχη Γεωργίας Ηλία ανέγνωσε ο Επίσκοπος Μελχισεδέκ. «Το Φανάρι, Παναγιώτατε, γνωρίζει πάντα να φέρεται ως Μητέρα, διότι είναι γνήσια Μητέρα. Είναι εκείνη που γέννησε με κόπους, στερήσεις και θυσίες όλες τις νεώτερες Εκκλησίες, αλλά και εκείνη που δεσπόζει ανάμεσα στα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία της Ανατολής. Γι’ αυτό και με κάθε ευκαιρία χαιρόμαστε να ερχόμαστε κοντά σας», αναφέρεται στο ευχετήριο μήνυμα του Πατριάρχη Γεωργίας.
Ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ σε ευχετήριο μήνυμα του , σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Πατριαρχείου του αναφέρει:
«Οι αδελφικές σχέσεις μεταξύ του Πατριαρχείου Ρουμανίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια, συνεχίζοντας το έργο των προδρόμων μας, εκφράζοντας αμέτρητες φορές την εκτίμησή μας τόσο για την αγάπη όσο και για τη φιλία που η Αγιότητά σας δείχνει συνεχώς στην Εκκλησία μας και στον ρουμανικό λαό, καθώς και για σοφία και δυναμισμό στην ομολογία της Ορθοδοξίας.
Υπό το πνεύμα της αδελφικής κοινωνίας και της ποιμαντικής υπευθυνότητας για το καλό ολόκληρης της Ορθοδοξίας, εκ μέρους των μελών της Ιεράς Συνόδου, του κλήρου, των πιστών της Ρουμανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας σας ευχόμαστε ο Σωτήρας Χριστός να σας χαρίζει πλούσια τα ελέη του».
Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συγχαρητήριο γράμμα του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τα 80ά γενέθλιά του τονίζει : «Είμαστε υπερήφανοι για τον δεσμό χιλίων ετών, που ενώνει την Ουκρανία με το Θρόνο της Κωνσταντινούπολης και έκανε τη χώρα μας μέρος του χριστιανικού κόσμου. Αυτές οι σχέσεις με την Παγκόσμια Εκκλησία είχαν μεγάλη επίδραση στην πορεία της ιστορίας του έθνους μας και οι συνέπειές τους παραμένουν σχετικές μέχρι σήμερα. Θέλω να διαβεβαιώσω την Αγιότητά σας για την ετοιμότητα να ενισχυθούν περαιτέρω οι σχέσεις της Ουκρανίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο».