Βαρθολομαίος : Όποιος απειλεί να διακόψει την Ευχαριστιακή Κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, κινδυνεύει να αυτοαποκοπεί από τον κορμό της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Βαρθολομαίος : Όποιος απειλεί να διακόψει την Ευχαριστιακή Κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, κινδυνεύει να αυτοαποκοπεί από τον κορμό της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε σε Ουκρανούς Βουλευτές , που τον επισκέφτηκαν στο Φανάρι

Την πεποίθησή του ότι «η ενότητα της Ορθοδοξίας δεν δοκιμάζεται σε καμία περίπτωση, λόγω της ανταπόκρισης του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο αίτημα των Ουκρανών ορθοδόξων» για την παραχώρηση της Αυτοκεφαλίας, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, υποδεχόμενος, σήμερα, στο Φανάρι, ομάδα βουλευτών του Ουκρανικού Κοινοβουλίου και συνεργατών τους, με επικεφαλής τον βουλευτή Mykyta Poturaiev.

Στην ομιλία του, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, ο κ. Βαρθολομαίος ,  μετά τον Μ. Εσπερινό κατά τον οποίο χοροστάτησε, καλωσόρισε θερμά τα μέλη της ουκρανικής αντιπροσωπείας, τα οποία συνόδευε ο γενικός πρόξενος της Ουκρανίας στην Πόλη, Oleksandr Gaman, και υπενθύμισε ότι η μέριμνα της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως για την εκκλησιαστική ζωή του ουκρανικού λαού υπήρξε διαχρονική.

«Η παραχώρηση της Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, το 2019, ήταν κυρίως μια έκφραση ποιμαντικού ενδιαφέροντος για πνευματική δικαιοσύνη και ελευθερία. Για δεκαετίες, αν όχι για αιώνες, η Ουκρανία δεν μπόρεσε να απολαύσει πλήρη εκκλησιαστική ανεξαρτησία από εξωτερικές επιρροές. Μέχρι πρόσφατα, μεγάλο μέρος των Ουκρανών βρισκόντουσαν εκτός της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Αυτή ήταν μια θλιβερή πραγματικότητα για το Σώμα του Χριστού, επειδή η εκκλησιαστική διαίρεση στη χώρα σας ήταν μια βαθιά πληγή στην κοινωνία ολόκληρης της Ορθόδοξης Εκκλησίας”, τόνισε.

Δύο χρόνια μετά, με μεγάλη ικανοποίηση βλέπουμε τη νέα Εκκλησία να αναπτύσσεται υπό την εμπνευσμένη και σταθερή ηγεσία του αδελφού μας, Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου κ. Επιφανίου. Όποιος απειλεί να διακόψει την Ευχαριστική Κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αυτός κινδυνεύει να αυτοαποκοπεί από τον κορμό της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Σε ό,τι μας αφορά, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να αλλοιώνεται η Ορθόδοξη Εκκλησιολογία, με καινοφανείς θεωρίες που βασίζονται αποκλειστικά σε ταπεινά κίνητρα και κοσμικές φιλοδοξίες. ‘’Πιο κοφτερός από κάθε μαχαίρι”, ο λόγος της Αληθείας (“τομώτερος υπέρ πάσαν μάχαιραν δίστομον” – [βλ. Εβρ. 4,12])», τόνισε.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης  απένειμε τις πατρικές ευχές και την πατριαρχική ευλογία του προς τα μέλη της ουκρανικής αντιπροσωπείας, αλλά και προς ολόκληρο τον ευσεβή ουκρανικό λαό, εκφράζοντας για μία ακόμη φορά τη χαρά του για την επικείμενη επίσκεψή του στην Ουκρανία.

Για τον λόγο αυτό εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy, αλλά και προς τον πρωθυπουργό Denys Shmyhal, για την ευγενική πρόσκληση που του απηύθυναν να επισκεφθεί τη χώρα τους με την ευκαιρία της εφετινής 30ής επετείου από την ανακήρυξή της σε ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος.

 

*Διαβάστε αναλυτικά

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος -Ουκρανοί Βουλευτές by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


ΦΩΤΟ : Ν. ΜΑΓΓΙΝΑΣ

Share this post