Βαρθολομαίος: Μετά τα βάσανα , το φως του Χριστού θα λάμψει και η ειρήνη θα βασιλεύσει στην Ουκρανία.

Βαρθολομαίος: Μετά τα βάσανα , το φως του Χριστού θα λάμψει και η ειρήνη θα βασιλεύσει στην Ουκρανία.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συνεχάρη τους Ουκρανούς για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας (24.8.2022). Ευλόγησε όλους τους Ουκρανούς που πολεμούν τον επιτιθέμενο και εξέφρασε συλλυπητήρια για τον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία, παραβιάζοντας όλους τους διεθνείς κανόνες.

Πλήρες κείμενο του χαιρετισμού

“Από το κέντρο της Ορθοδοξίας, απευθύνουμε έκκληση σε όλους εσάς, αγαπημένα πνευματικά παιδιά, αυτή την ξεχωριστή ημέρα, 24 Αυγούστου 2022, στην 31η επέτειο από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Σας συγχαίρουμε θερμά όλους με γονική αγάπη σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που υπερασπίζεστε την πατρίδα σας από ξένους εισβολείς.

Η ιστορία συνδέει την Ουκρανία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο από τα τέλη του δέκατου αιώνα, όταν ο άγιος ισαποστολέας πρίγκιπας Βλαδίμηρος, σαν «έμπορος που ψάχνει μαργαριτάρια», έστειλε πρεσβευτές στην Κωνσταντινούπολη, όπου βρήκε το ανεκτίμητο μαργαριτάρι του Χριστού. Από τότε, η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης ήταν πάντα εκεί για εσάς, μοιράζοντας τις χαρές και τις λύπες σας.

Με τη χάρη του Θεού, αυτές τις μέρες πέρυσι είχαμε την τιμή να συμμετέχουμε στον εορτασμό της Ημέρας της Ανεξαρτησίας στο Κίεβο κατά την πρώτη μας Πατριαρχική επίσκεψη στη φιλόξενη χώρα σας, αφού η Αγία και Μεγάλη Εκκλησία του Χριστού παρείχε τον Τόμο της αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία σας.

Πέρυσι ήταν μια περίοδος γιορτής και χαράς. Αλλά, δυστυχώς, όταν ψάχνατε για καλό, ήρθε το κακό; Όταν περιμένατε το φως, ήρθε το σκοτάδι, οι μέρες της θλίψης ήρθαν να σας συναντήσουν (πρβλ. Ιώβ 30:26-27). Με μεγάλη θλίψη και φρίκη μάθαμε τον περασμένο Φεβρουάριο για την αδικαιολόγητη επιθετικότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της χώρας σας, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Έκτοτε, παρακολουθούμε με αγωνία την εξέλιξη του πολέμου και τις πολιτικές, οικονομικές, κοινωνιολογικές και περιβαλλοντικές συνέπειές του.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι καμία Εκκλησία ή χριστιανός δεν μπορεί να δικαιολογήσει ή να υποστηρίξει οποιαδήποτε μορφή επιθετικότητας χρησιμοποιώντας θρησκευτική γλώσσα. Καλούμενοι να είναι ειρηνοποιοί, οι αληθινοί χριστιανοί πρέπει να υποστηρίξουν όλες τις πρωτοβουλίες για την πρόληψη των συγκρούσεων μέσω ενός διαλόγου που προάγει την κατανόηση και τη συμφιλίωση.

Προσφέροντας αδιάκοπα τις προσευχές μας στη Μητέρα του Θεού για την απονομή Δικαιοσύνης και Ειρήνης στην Ουκρανία, παρακαλούμε τον Κύριό μας να μην θρηνήσει κανείς για την οικογένεια. Και ικετεύουμε επίσης τον Παντοδύναμο να μην χαθούν οι ηρωικοί γιοι και κόρες τους υπερασπιζόμενοι την πατρίδα τους.

Ο ενάρετος ουκρανικός λαός δεν επιτέθηκε σε κανέναν, αλλά αναγκάστηκε να υπερασπιστεί τη γη και τα σπίτια του. Είθε ο Πανεύσπλαχνος Κύριος να σας ενδυναμώσει όλους να υπομείνετε αυτά τα πολλά προβλήματα και να σηκώσετε αυτόν τον βαρύ σταυρό. Ο Σωτήρας μας Ιησούς Χριστός είπε: «Όπου είμαι, υπάρχει ο δούλος μου». (Ιωάννης 12:26). Πρέπει να ξέρετε ότι ο Θεός είναι πάντα μαζί σας, ότι αυτός ο κακός και ασεβής πόλεμος θα τελειώσει. Το κακό δεν θα νικήσει ποτέ το καλό, το σκοτάδι δεν θα κατακτήσει ποτέ το φως. Μετά τα βάσανα , το φως του Χριστού θα λάμψει και η ειρήνη θα βασιλεύσει στην Ουκρανία.

Τον Μάρτιο, επισκεφθήκαμε ουκρανούς πρόσφυγες στην Πολωνία σε πνεύμα αλληλεγγύης για να τους προσφέρουμε παρηγοριά και ελπίδα, προσπαθώντας να αφυπνίσουμε τη συνείδηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με αυτήν την τραγωδία που λαμβάνει χώρα στην Ευρώπη. Σήμερα, με μεγάλη γονική αγάπη, σας παρηγορούμε και σας παρέχουμε σε όλους – τις πολιτικές και εκκλησιαστικές αρχές, τις ένοπλες δυνάμεις, τους ανιδιοτελείς επαγγελματίες υγείας, τους εκπαιδευτικούς, τους πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο, όλους τους Ουκρανούς πολίτες και όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης – την Πατριαρχική μας ευλογία, ευχόμενοι σε όλους σας ότι «ο ίδιος ο Κύριος της ειρήνης θα σας δώσει ειρήνη πάντα και σε όλα, και είθε να είναι μαζί σας όλους» (Β ́ Θεσσ. 3,16)”.

Μετάφραση του Πνευματικού Μετώπου της Ουκρανίας( df.news ). Πηγή: ec-patr.org

ΦΩΤΟ: Νίκος Παπαχρήστου/Οικουμενικό Πατριαρχείο

Share this post