Βαρθολομαίος: «Κάθε Ορθόδοξος ναός είναι τόσο μεγάλος όσο και η Αγία Σοφία»

Βαρθολομαίος: «Κάθε Ορθόδοξος ναός είναι τόσο μεγάλος όσο και η Αγία Σοφία»

Από την πολύπαθη Τένεδο , της οποίας η μοίρα το 1964 συνδέθηκε με αυτή της πατρίδας του Ίμβρου , ο Οικουμενικός Πατριάρχης , Βαρθολομαίος στον απόηχο των όσων συνέβησαν την Παρασκευή στην Αγία Σοφία της Πόλης, τόνισε επιγραμματικά :  «Κάθε Ορθόδοξος Ναός είναι τόσο μεγάλος, όσο και η Αγιά Σοφιά». 

Ο κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία στο ναΰδριο της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής στην Τένεδο, που αποτελεί σεπτό προσκύνημα των Τενεδίων.

Το  ναΰδριο   , ανακαινισμένο, έχει εντοιχισμένα αρκετά δομικά και αρχιτεκτονικά μέλη του παλιού ναού, μοναστηριακού ναού του 1657 . Ένα πεσσό θωρακίου, ένα ελεύθερο, σπασμένο αμφικιονίσκο και δύο ανέπαφους, μεγάλους, μαρμάρινους, στην είσοδο του αγιάσματος κάτω από το σημερινό ιερό . Αποτελούσε την cisterna του μοναστηριού. Η παλαιά βρύση, του 1731,  στα πλατάνια, αναφέρει: «ΜΝΗΜΙ ΤΙΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΑΝΑΚΕΝΗΣ ΤΟΥ ΗΔΑΤΟΣ ΜΑΝΟΛΑΚΗΣ ΤΟΥ ΙΚΟΝΟΜΟΥ 173. ΙΟΥΛΙΟΥ 26».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης  στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ευλόγησε τους άρτους και παρουσίασε τον νέο  Μητροπολίτη  Ίμβρου και Τενέδου,  Κυρίλλου, ο οποίος ενθρονίστηκε στην Ίμβρο τον προπερασμένο Σάββατο. 

 

 

 

 

Share this post