Βαρθολομαίος: «Η τεχνολογία επηρεάζει καταλυτικά τις κοινωνικές σχέσεις, ολόκληρο τον πολιτισμό μας»

Βαρθολομαίος: «Η τεχνολογία επηρεάζει καταλυτικά τις κοινωνικές σχέσεις, ολόκληρο τον πολιτισμό μας»

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στο Οικουμενικό Πατριαρχείο με μηνύματα προς τους νέους.- Ο πανηγυρικός λόγος από τον   Μητροπολίτη Σελευκείας,  Θεόδωρο

Δυσεπίλυτο χαρακτήρισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης το πρόβλημα τη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς, μιλώντας  σήμερα (30 Ιανουαρίου 2024), εορτή των Τριών Ιεραρχών στην Αίθουσα του Θρόνου τόνισε:  ¨Σήμερα είναι αδύνατον να ομιλούμε για τις προοπτικές της παιδείας και να μη αναφερόμαστε στον ρόλο των νέων τεχνολογιών και στην καθοριστική τομή που εκπροσωπούν για το παρόν και το μέλλον μας. Η τεχνολογία επηρεάζει καταλυτικά τις κοινωνικές σχέσεις, την εργασία, την ιδιωτική ζωή και την καθημερινότητά μας, τον ψυχισμό και το ηθικό αισθητήριό μας, ολόκληρο τον πολιτισμό μας. Παραδόσεις αποδυναμώνονται, σύμβολα διαβρώνονται, η πρόοδος ταυτίζεται μονομερώς με τεχνολογική πρόοδο, ενώ οι ειδικοί του «τεχνοπωλίου» αποκτούν υπέρμετρο κύρος, «περιβάλλονται», όπως σημειώνει ο Νηλ Πόστμαν, «με το χάρισμα της ιερωσύνης». Γίνεται μάλιστα λόγος για την έναρξη μιάς «νέας αξονικής εποχής» στην ιστορία της ανθρωπότητας και στην εξέλιξη του πολιτισμού της. Έχει γραφή, ότι η εμπειρία μας με το πως η τεχνολογία αλλάζει και διαμορφώνει τον κόσμο μας σε αδιανόητο μέχρι σήμερα βαθμό, δικαιολογεί την προειδοποίηση, ότι «για τα επόμενα χρόνια το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: ‘Δεν έχετε δεί τίποτα ακόμη»”.

Ο κ. Βαρθολομαίος  χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, συγχοροστατούντων των  Σεβ. Μητροπολιτών Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίου, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στεφάνου, Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, Σηλυβρίας κ. Μαξίμου, Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέα και Προύσης κ. Ιωακείμ.

Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας ( Το πλήρες κείμενο στο τέλος) εκφώνησε ο  Μητροπολίτης Σελευκείας κ. Θεόδωρος, Καθηγητής της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης.

Ο Σεβασμιώτατος , μεταξύ άλλων ,επεσήμανε:  «στην σημερινή εποχή των αντιφάσεων, των μεγάλων μέσων και των συγκεχυμένων σκοπών, η οποία χαρακτηρίζεται από το τέλος της μετανεοτερικότητος και της παραδοσιακής ανθρωπολογίας και την είσοδο στην   εποχή του μετανθρωπισμού και της τεχνητής νοημοσύνης, εν μέσω μιας παρατεταμένης παγκοσμίου πνευματικής, ηθικής και οικονομικής κρίσεως που ενισχύει και εκτρέφει τας πολεμικάς συρράξεις, η εορτή των Τριών Ιεραρχών και η αναφορά εις τους τρεις οικουμενικούς θεολόγους της Εκκλησίας αποτελεί ευκαιρία επιστροφής στις πνευματικές  ρίζες του Γένους, προς υπαρξιακό αναστοχασμό και πνευματική ανατροφοδότησιν, αλλά και οδοδείκτη δια την ζωή μας εις το παρόν, και δια την πορεία μας προς το μέλλον».

Οικουμενικός Πατριάρχης προς τους νέους: “Αντισταθείτε στην αντικειμενοποιημένη ζωή και στην εργαλειοποίηση του ανθρωπίνου προσώπου” – Οικουμενικό Πατριαρχείο (ec-patr.org)

 

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών ευκαιρία για υπαρξιακό αναστοχασμό. by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Share this post