Βαρθολομαίος: Η συμπλήρωση, το 2025, 1700 χρόνων από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο ευκαιρία για προβληματισμό

Βαρθολομαίος: Η συμπλήρωση, το 2025, 1700 χρόνων από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο ευκαιρία για προβληματισμό

Ως ιδιαίτερα σημαντική εκτιμά ο Οικουμενικός Πατριάρχης , Βαρθολομαίος, την συμπλήρωση το 2025 των 1700 χρόνων από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Βιθυνίας.

Σε  συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα Avvenire, ο κ. Βαρθολομαίος , μεταξύ των άλλων, τονίζει ότι η επέτειος των  1700 χρόνων από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Βιθυνίας μπορεί να αποτελέσει την ευκαιρία για τις χριστιανικές εκκλησίες να προβληματιστούν για το ταξίδι τους στην ιστορία, σχετικά με τα λάθη του παρελθόντος, καθώς και του παρόντος, και να ακολουθηθεί μια πιο αποφασιστική οικουμενική πορεία, αξιοποιώντας τα διδάγματα πάνω από έναν αιώνα σύγχρονης οικουμενικής εμπειρίας”.

Επίσης,  επισημαίνει ότι η Α’ Οικουμενική Σύνοδος της Νικαίας ήταν «σύμβολο, σταθμός, σημείο καμπής στην ιστορία του Χριστιανισμού, όχι μόνο επειδή διατύπωσε την πίστη, αλλά και επειδή εξέδωσε και κανόνες».

Ο Οικουμενικός  Πατριάρχης θεωρεί πως “η Νίκαια προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για την ενίσχυση της κοινής μας πνευματικής κληρονομιάς της πρώτης χιλιετίας και για την εξέταση της σημασίας του κανόνα ως μέσου για την προώθηση του οικουμενικού διαλόγου”.

Επίσης, ο κ. Βαρεθολομαίος τονίζει ότι  “η χριστιανική ενότητα και μια κοινή προσέγγιση στα μεγάλα σύγχρονα προβλήματα δεν είναι μόνο ένα τρέχον αίτημα, αλλά και μια εντολή του Ιδρυτή της Εκκλησίας. Οι μεγάλες επετείοι  μας θυμίζουν αυτήν την αλήθεια».

 

 

Share this post