Βαρθολομαίος: Η σύγχρονη οικολογική κρίση είναι κρίση πνευματική

Βαρθολομαίος: Η σύγχρονη οικολογική κρίση είναι κρίση πνευματική

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε σε Ημερίδα στον Πύργο Ηλείας και επισκέφτηκε ναούς και βυζαντινά μνημεία του Νομού

Στο συνεδριακό κέντρο της Π.Ε. Ηλείας, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη  Βαρθολομαίου, πραγματοποιήθηκε Ημερίδα, με θέμα “Η κοινή αειφόρος συνθήκη στο φυσικό και αστικό περιβάλλον – Εκφάνσεις του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου”.

Η ημερίδα εντασσόταν  στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης της Α.Θ.Π. και διοργανώθηκε από το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών σε συνδιοργάνωση με Οικουμενικό Πατριαρχείο Κων/πολεως, την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και Ωλένης, τους Δήμους Πύργου, Ανδραβίδας – Κυλλήνης, τα Φροντιστήρια Βιωσιμότητας Δήμου Νεαπόλεως-Συκεών, Νοτίου Πηλίου, Πύργου και Ανδραβίδας- Κυλλήνης και τους Φίλους της Φύσης Θεσσαλονίκης.

 

Στην ομιλία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε πως: «το Οικουμενικό Πατριαρχείο, πρώτον μεταξύ των Χριστιανικών Εκκλησιών και των Ομολογιών, ανέδειξε το οικολογικό μήνυμα του Χριστιανισμού”.

Επίσης, επεσἠμανε ότι «η σύγχρονος οικολογική κρίσις είναι κρίσις του ιδίου του ανθρώπου, της ελευθερίας του, του πολιτισμού του, της θρησκείας και των ιδεολογιών του” και ότι “πρόκειται περί πνευματικής κρίσεως, η οποία απαιτεί αντιμετώπισιν εις το επίπεδον του πνεύματος, της νοοτροπίας, των αξιών”. Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει, πρέπει “να μεταβώμεν από το έχειν εις το είναι, από την κτητικήν εις την μετοχικήν σχέσιν με τον κόσμον».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επεσήμανε: “Στοιχείον  του οἰκοφιλικού πολιτισμού είναι και η ειρήνη μεταξύ των λαών, των θρησκειών και των πολιτισμών. Εἰς την πρόσφατον Εγκύκλιο της Ἰνδίκτου ἀνεφέρθημεν εἰς τάς περιβαλλοντικάς καταστροφάς, τας οποίας προεκάλεσεν η επίθεσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας, πέραν των ανθρώπινων απωλειών. Ἐτονίσαμεν ότι κάθε πολεμική ενέργεια είναι και πόλεμος κατά της φύσεως. Ὁ κίνδυνος πυρηνικού ολοκαυτώματος, η ρύπανση του εδάφους, των υδάτων και της ατμόσφαιρας από τούς βομβαρδισμούς, η ἀχρήστευσις καλλιεργησίμων εκτάσεων και ἡ καταστροφή του δασικού πλούτου, αυτά και πολλά άλλα δεινά του πολέμου αποκαλύπτουν την σημασίαν της ειρήνης ὡς όρου διά την προστασίαν της κτίσεως. Ὁ αγών διά την ειρήνην είναι συμβολή εις την διάσωσιν του φυσικού περιβάλλοντος”.

 

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης , Αθανάσιος Β’, υπογράμμισε τα σημαντικά μηνύματα ζωής μέσω της ημερίδας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα οικολογικά προβλήματα.

 

 

 

ΦΩΤΟ: patrisnews.com

Ὁμιλία τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου εἰς τήν Ἡμερίδα «Ἡ κοινή ἀειφόρος συνθήκη στό φυσικό καί ἀστικό περιβάλλον – Ἐκφάνσεις τοῦ πολιτιστικοῦ καί περιβαλλοντικοῦ ἀποτυπώματος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου» (Πύργος Ἠλείας, Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου 2023) – Οικουμενικό Πατριαρχείο (ec-patr.org)

ΕΞΑΛΛΟΥ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφτηκε τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου (Παλαιοπαναγιά) στη Μανολάδα, όπου τον υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Γιάννης Λέντζας, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανάσιος, ο ιερός κλήρος της περιοχής, πολιτιστικοί σύλλογοι και πλήθος κόσμου. Ο Παναγιότατος ξεναγήθηκε στον ιστορικό Ναό από την Προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων Ηλείας Αθανασία Ράλλη, καθώς την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Ερωφίλη-Ίριδα Κόλλια.

 

Επόμενος σταθμόςήταν η  Βάρδα όπου σε μία σεμνή τελετή απεύθυνε χαιρετισμό και ευλόγησε τους κατοίκους της πόλης. Παράλληλα, πολιτιστικοί σύλλογοι, σχολεία και φορείς της Βάρδας του παρέδωσαν δώρα και δέχθηκαν τις ευχές Του.

Ακολούθως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε τα Λεχαινά και τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, όπου τον υποδέχθηκαν τοπικοί σύλλογοι και η Φιλαρμονική Λεχαινών. Ο Παναγιότατος κατά τη διάρκεια της σύντομης ομιλίας του ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Δήμαρχο Ανδραβίδας-Κυλλήνης για την φιλοξενία και την υποδοχή, ενώ στη συνέχεια δέχθηκε συμβολικά δώρα από τους συλλόγους και τον Δήμαρχο Γιάννη Λέντζα.

 

 

 

 

Ο Παναγιότατος στη συνέχεια, επισκέφθηκε το ιστορικό Κάστρο Χλεμούτσι, όπου ξεναγήθηκε από τους εκπροσώπους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εκθέματα και την ιστορία του μνημείου.

 

 

 

 

Τελευταίος σταθμός της σημερινής ημέρας ήταν η  Ιερά Μονή Βλαχερνών στην Κάτω Παναγιά του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, όπου και μίλησε με θερμά λόγια για τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανάσιο και τον ευχαρίστησε για την πρόσκληση στον Νομό Ηλείας.

 

 

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Share this post