Βαρθολομαίος : Η Εκκλησία της Ρωσίας είναι αυτή που έχει παπικές αξιώσεις, όχι το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Βαρθολομαίος : Η Εκκλησία της Ρωσίας είναι αυτή που έχει παπικές αξιώσεις, όχι το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ουδεμία σχέση, άμεση ή έμμεση έχει με γεωπολιτικά δεδομένα και με την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η χορήγηση του Αυτοκεφάλου στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Ο  Οικουμενικός Πατριάρχης  Βαρθολομαίος τόνισε ότι  τον πόλεμο στην Ουκρανία τον συνδέει τεχνηέντως η Εκκλησία  Ρωσίας με το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο για να καλύψει τις ευθύνες της και τις μεγάλες φιλοδοξίες της. “Αυτή ήταν που βάθυνε το χάσμα μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων και όχι το ουκρανικό αυτοκέφαλο που δόθηκε στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό. Η αντίδραση της Ρωσίας απορρέει από προσπάθεια επιβολής επί του ουκρανικού λαού και από την απουσία υγειούς εκκλησιαστικής συνείδησης”.

 Σε μήνυμα του στην εσπερίδα στρογγυλής  τραπέζης, με θέμα: «Ουκρανία: Το αυτοκέφαλο και ο πόλεμος που άλλαξαν τον κόσμο»,  ο Οικουμενικός Πατριάρχης, επεσήμανε  πως η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης έδωσε χείρα βοηθείας στη Ρωσία για να λυθεί το ουκρανικό, αλλά οι προσπάθειες δεν είχαν αποτέλεσμα, με υπαιτιότητα της ρωσικής πλευράς, η οποία ωστόσο δεν το παραδέχεται. Την  εσπερίδα ο Οργανισμός Ανάδειξης Ελληνικού και Ορθόδοξου Πολιτισμού «ΑΕΝΑΟΣ» στο πλαίσιο της δράσης του, «Ορθοδοξία InForum» την Τρίτη 24 Ιανουαρίου, στην αίθουσα τελετών της ΛΑΕΔ στην Αθήνα.

“Η ηγεσία της Εκκλησίας της Μόσχας προσπαθεί να επιβάλει μια νέα εκκλησιολογία η οποία ανατρέπει την εκκλησιαστική τάξη επί τη βάση νέων δεδομένων. Πρέπει όμως να κατανοήσει ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η μόνη εγγύηση για την ενότητα της Ορθοδοξίας. Χωρίς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Ορθοδοξία θα περιπέσει στη δίνη των εθνικισμών, στην εσωστρέφεια της αυτάρκειας, στην περιφρόνηση του σύγχρονου κόσμου”, δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης . 

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Εκκλησία της Ρωσίας εξακολουθεί να κατηγορεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι ευθύνεται για τις εντάσεις στις ορθόδοξες σχέσεις, ενώ “αυτή είναι που δημιουργεί τις εντάσεις, αυτή που εισπήδησε αντικανονικώς στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, αμαυρώνοντας την εικόνα της ορθοδοξίας στα μάτια του χριστιανικού κόσμου”.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του τονίζει πως η ηγεσία της Εκκλησίας της Ρωσίας θεωρεί ότι η παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου δημιουργήσε σχίσμα στην ορθοδοξία. “Για εμάς αυτό δεν ευσταθεί. Η χορήγηση του Αυτοκεφάλου αποτελεί ουσιαστική συμβολή στην ενότητα της ορθοδοξίας ως έμπρακτη έκφραση της Ορθόδοξης εκκλησιολογίας και της μακραίωνης εκκλησιαστικής πρακτικής.

Ο κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε ότι η Εκκλησία της Ρωσίας είναι αυτή που έχει παπικές αξιώσεις, όχι το Οικουμενικό Πατριαρχείο. “Η Μόσχα δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στους Ουκρανούς να έχουν Αυτοκέφαλη εκκλησία, επειδή θέλει να τους καταδυναστεύει, εκείνη θέλει να μετατρέψει την Ορθοδοξία σε συνομοσπονδία Εκκλησιών για να έχει λόγο. Η απροκάλυπτη αλαζονική και ηγεμονική νοοτροπία της θα αναδείξει τον κομβικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον ορθόδοξο λόγο.

Το Ουκρανικό αυτοκέφαλο είναι τετελεσμένο εκκλησιαστικό γεγονός και δεν μπορεί να το ακυρώσει καμία προπαγάνδα και κανένας πόλεμος. Η Εκκλησία της Ρωσίας επιδιώκει αδίστακτα τη μητροκτονία. Είμαστε όλοι μάρτυρες της καταστροφής που εκτυλίσσεται επί ουκρανικού εδάφους. Πρέπει να επιτευχθεί αμέσως η κατάπαυση του πυρός”, είπε.

Επίσης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κάλεσε  σε όσες Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες δεν το έχουν ήδη πράξει, να προχωρήσουν στην αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας , “δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την στήριξη τους στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό και η Εκκλησία  Ρωσίας να ζητήσει συγνώμη για όσα δεινά έχει προκαλέσει στην Ορθοδοξία.

Ὁμιλία τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου εἰς τήν ἑσπερίδα στρογγυλῆς τραπέζης μέ θέμα: «Οὐκρανία: Τό αὐτοκέφαλο καί ὁ πόλεμος πού ἄλλαξαν τόν κόσμο» (24 Ἰανουαρίου 2023) – Οικουμενικό Πατριαρχείο (ec-patr.org)

 

Παρέμβαση από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο Β’, με βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

“Είμαστε οι πρώτοι που δεχθήκαμε τα πυρά της ρωσικής εισβολής. Αν ένιωσαν ότι τους αδικώ, ας με διέγραφαν από τα δίπτυχα όπως και έκαναν. Από την ημέρα αναγνώρισης του Επιφανίου έγινα αιρετικός και αυτοί είναι σωστοί. Αν είχαν λίγη εκκλησιαστική ευπρέπεια έπρεπε να σεβαστούν τον χώρο όπως τον σεβάστηκα και εγώ. Ποτέ δεν επιχείρησα να εισβάλω εγώ στους αντιφρονούντες στην Ρωσική Εκκλησία διότι σέβομαι τον χώρο τους.

Ο τρόπος τους ήταν άσχημος, ανέντιμος, προσπαθούν να εξαγοράσουν τις συνειδήσεις των Αφρικανών ιερέων, οι οποίοι οι περισσότεροι παρακαλούν τους δικούς μας επισκόπους να επιστρέψουν στο δικό μας Πατριαρχείο.

Ποτέ δεν θα ήθελα να διαγράψω έναν αδελφό μου. Αλλά ήταν ένα μέτρο που το πήραμε όλοι οι συνοδικοί ιερείς, πάντα το συζητώ με τους αρχιερείς και τους ευχαριστώ που όλοι είναι κοντά μου. Με πολλή θλίψη καθαιρέσαμε τον Λεωνίδα. Ήταν παιδί μου, κοντά μου για 11 χρόνια στο Κάιρο. Με θλίψη διεγράφη από τα δίπτυχα ο ΠΑτριάρχης Κύριλλος, αλλά έπρεπε να γίνει”.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος, οι Μητροπολίτες Καμερούν Γρηγόριος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Νέας Ιωνίας Γαβριήλ και Λαρίσης Ιερώνυμος με τον πρώην αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και καθηγητή συνταγματικού Δικαίου κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και τους δημοσιογράφους κυρίες Μαρία Αντωνιάδου και Αδαμαντία Λιόλιου, καθώς και τους  Τάσο Τέλογλου, Νικόλα Βαφειάδη, Δημήτρη Τριανταφυλλίδη και Ανδρέα Λουδάρο συζήτησαν και ανέλυσαν όλες τις πτυχές του θέματος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών επίσκοπος Ευρίπου Χρυσόστομος, ο διευθυντής του γραφείου εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου των Καθολικών Αθηνών, οι Μητροπολίτες Κρήνης Κύριλλος και Κηφισίας Κύριλλος, ο εκπρόσωπος της Μονής Σινά στην Αθήνα αρχιμανδρίτης Πορφύριος, ο βουλευτής και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ξένοι διπλωμάτες.

*BINTEO: Ολόκληρη η Εσπερίδα για την Ουκρανία το αυτοκέφαλο και τον πόλεμο – ORTHODOXIA INFO

ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Share this post