ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΓΙΑ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΗ ΧΩΡΑΣ: Μας πόνεσε η μετατροπή τους σε τεμένη

ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΓΙΑ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΗ ΧΩΡΑΣ: Μας πόνεσε η μετατροπή τους σε τεμένη

Του Νικολάου Μαγγίνα

 

Από τα ερείπια της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακή Μονής της Παναγίας Φανερωμένης, στην Αρτάκη της Κυζίκου, ο  Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος , σήμερα , Κυριακή 23 Αυγούστου, αναφέρθηκε στην μετατροπή σε τεμένη τόσο της Αγίας Σοφίας, όσο και της Μονής της Χώρας.

Ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε:  «Είναι γεγονός ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας και τώρα και της Μονής της Χώρας εις μουσουλμανικά τεμένη, μας πόνεσε. Τα δύο αυτά μοναδικά μνημεία της Πόλης χτίστηκαν ως χριστιανικοί ναοί. Αποκαλύπτουν εύγλωττα την αλήθεια της Ενανθρωπήσεως του Λόγου του Θεού, την ομορφιά που σώζει τον κόσμο. Εκφράζουν το οικουμενικό πνεύμα της πίστεώς μας, την αγάπη και την ελπίδα της αιωνιότητας».

Η ιστορική φωτογραφία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Μονή της Χώρας.

Νίκος Μαγγίνας 

 

Τα απαράμιλλα ψηφιδωτά και οι άλλες εικόνες τους, επεσήμανε, «αποτελούν ουράνια τροφή για την ψυχή και ανεξάντλητη χαρά για τα μάτια, όπως θα έλεγε ο Αϊβαλιώτης Φώτης Κόντογλου, και ανήκουν στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά». Και ο Πατριάρχης κατέληξε: «Παρακαλούμε τον Θεό της αγάπης, της δικαιοσύνης και της ειρήνης, να φωτίσει την διάνοια και τις καρδιές των υπευθύνων».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε επισκεφθεί την Μονή της Χώρας το απόγευμα του Μ. Σαββάτου ( 13ης Απριλίου) 1996. Εκεί (η φωτογραφία είναι πλέον ιστορική) βρέθηκε «ενώπιος ενωπίω» με την περίφημη τοιχογραφία της  «Ανάστασης»  (Εις Άδου Κάθοδον του Χριστού). Προσευχήθηκε μυστικώς  στο περιώνυμο μνημείο με τα θαυμάσια ψηφιδωτά και τις υπέροχες τοιχογραφίες της λαμπράς Παλαιολόγειας περιόδου.

 

Share this post