Βαρθολομαίος: Είμαι έτοιμος να βοηθήσω στη μεταπολεμική «πνευματική αναγέννηση» της Ρωσίας -Ουκρανίας.

Βαρθολομαίος: Είμαι έτοιμος να βοηθήσω στη μεταπολεμική «πνευματική αναγέννηση» της Ρωσίας -Ουκρανίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος επισκέπτεται την Λιθουανία, συναντήθηκε σήμερα, Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023, με την πρόεδρο του Κοινοβουλίου της χώρας, Viktorija Čmilytė-Nilsen.

Η Viktorija Čmilytė-Nielsen, ευχαρίστησε αρχικά τον Παναγιώτατο για την αποκατάσταση των πέντε ιερέων που καθαίρεσε η υπό το Πατριαρχείο Μόσχας Εκκλησία στην Λιθουανία, και τόνισε την ελπίδα που εμπνέει η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου στη χώρα.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Κοινοβουλίου, η κοινότητα των πιστών έχει αυξηθεί σημαντικά, αφού η Λιθουανία δέχτηκε περισσότερους από 70.000 ανθρώπους από την Ουκρανία, που αναζήτησαν εκεί καταφύγιο λόγω του πολέμου.

«Ωστόσο, δεν μπορούν να προσευχηθούν σε μια Εκκλησία με επικεφαλής τον Κύριλλο, ο οποίος υποστηρίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επιπλέον, η ορθόδοξη κοινότητα στη Λιθουανία αποτελείται από Λευκορώσους, που διέφυγαν από τις καταστολές ή ακόμα και Ρώσους που βρήκαν καταφύγιο στο Βίλνιους, για να ξεφύγουν από τους διωγμούς του Κρεμλίνου. Ως εκ τούτου, πρέπει να εξασφαλίσουμε την ευκαιρία στους Ορθόδοξους πιστούς όλων των εθνικοτήτων να ασκούν την πίστη τους, χωρίς να έρχονται σε σύγκρουση με τη συνείδησή τους», δήλωσε η V. Čmilytė-Nielsen. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι θα ήθελε να πιστεύει ότι όλοι οι χριστιανοί και οι άνθρωποι καλής θέλησης θα ακούσουν το κάλεσμα του Παναγιωτάτου να αποκατασταθεί η ειρήνη και η δικαιοσύνη στην Ουκρανία.

Μετά τη συνάντηση, η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου άνοιξε το διεθνές συνέδριο για τον Διαθρησκειακό Διάλογο, όπου χαιρετισμό απηύθυνε  ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει μερίδιο ευθύνης για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δηλώνοντας παράλληλα ο ίδιος έτοιμος να βοηθήσει στη μεταπολεμική «πνευματική αναγέννηση» της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Επίσης , κατάγγειλε ότι  οι ρωσικές αρχές χρησιμοποιούν την Εκκλησία ως «όργανο για τους στρατηγικούς τους στόχους».

«Η Εκκλησία και η κρατική ηγεσία στη Ρωσία συνεργάστηκαν στο έγκλημα της επιθετικότητας και μοιράζονται την ευθύνη για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν ως αποτέλεσμα της επιθετικότητας, όπως η σοκαριστική απαγωγή Ουκρανόπουλων», τόνισε  σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη κοινοβούλιο της Λιθουανίας.

«Ο διαθρησκευτικός μας διάλογος πρέπει να εστιάσει σε τρόπους αντίστασης και εξουδετέρωσης της ικανότητας της ηγεσίας του Πατριαρχείου Μόσχας να υπονομεύει την ενότητα και να νομιμοποιεί θεολογικά εγκληματική συμπεριφορά», τόνισε ο Βαρθολομαίος. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν προέβη άμεσα σε κανένα σχόλιο.

«Η μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης είναι έτοιμη να βοηθήσει τα τέκνα της στην Ουκρανία και τη Ρωσία για άλλη μια φορά, όπως έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν»,  σημείωσε. 

«Είναι κοινό μας χριστιανικό καθήκον να χρησιμοποιήσουμε δυνάμεις διαλόγου για να επαναφέρουμε τους Ρώσους αδελφούς και αδελφές μας στην κοινότητά μας των κοινών αξιών», συμπλήρωσε, τονίζοντας την ανάγκη για «πνευματική αναγέννηση» τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία.

Address by His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew at the Seminar “Reaction of Churches and Religious Communities to War and Conflict” (Lithuania, March 22, 2023) – Οικουμενικό Πατριαρχείο (ec-patr.org)

 

Share this post