Τζουμχουριέτ:Την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-400 στα κατεχόμενα πρότεινε στις ΗΠΑ η Άγκυρα
Την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-400 στα κατεχόμενα πρότεινε στις Ηνωμένες Πολιτείες η Άγκυρα, σύμφωνα με την Τζουμχουριέτ.
Όπως γράφει, η εφημερίδα, η πρόταση απερρίφθη για να μην δημιουργηθούν επιπλοκές στις σχέσεις των Αμερικανών με την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα.
Επικαλούμενη διπλωματικούς κύκλους, η εφημερίδα γράφει ότι σε μια προσπάθεια να εξομαλυνθούν οι σχέσεις της με την Ουάσιγκτον, η Άγκυρα υπέβαλε συνολικά έξι εναλλακτικές προτάσεις τους τελευταίους έξι μήνες για το ζήτημα των S- 400.
Φέρεται να εισηγήθηκε επίλυση του προβλήματος με βάση το «μοντέλο της Κρήτης». Δηλαδή, η Τουρκία να διαχειρίζεται τους ρωσικούς πυραύλους στα κατεχόμενα, με τον ίδιο τρόπο που η Λευκωσία διαχειρίζεται το κυπριακής ιδιοκτησίας ρωσικό πυραυλικό σύστημα που είναι εγκαταστημένο στην Κρήτη.
Εισηγήθηκε επίσης την δημιουργία ενός κοινού, αμερικανοτουρκικού αρχηγείου, το οποίο θα παρακολουθεί και θα εποπτεύει την λειτουργία των S-400, σύμφωνα με το μοντέλο του Πακιστάν.
Πρότεινε επίσης εγκατάσταση των πυραύλων στην βάση του Ιντζιρλικ, όπου ο αμερικανικός στρατός θα έχει την δυνατότητα να επιτηρεί την χρήση τους.
Εναλλακτικά, οι S- 400 θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε αυτόνομη περιοχή του Αζερμπαϊτζάν στα σύνορα με την Τουρκία, από όπου θα παρέχουν ασπίδα προστασίας στις δυο χώρες.
Το Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν τηλεφωνικώς ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέικ Σάλιβαν, πριν το κρίσιμο ραντεβού του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, Καλίν και Σάλιβαν συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις στο Αφγανιστάν, τη Συρία, τη Λιβύη, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.
Συζήτησαν, επίσης, τις λεπτομέρειες της συνάντησης Μπάιντεν-Ερντογάν, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Τζέικ Σάλιβαν και ο Ιμπραχίμ Καλίν τόνισαν πως οι σχέσεις ανάμεσα στους δύο συμμάχους της βορειοατλαντικής συμμαχίας πρέπει να βελτιωθούν και να επικεντρωθούν στη στρατηγική συνεργασία.
Συμφώνησαν ότι όλα τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών-Τουρκίας πρέπει να αντιμετωπίζονται με αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό.