Τζόνσον: Νο 1 προτεραιότητα το Brexit

Τζόνσον: Νο 1 προτεραιότητα το Brexit

Το Λονδίνο απέρριψε το αίτημα της Σκωτίας για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας , Μπόρις Τζόνσον υπογράμμισε στο Κοινοβούλιο ότι Νο1 προτεραιότητά του είναι να φέρει σε πέρας το Brexit και διαβεβαίωσε ότι θα οδηγήσει τη Βρετανία εκτός ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου. Μάλιστα, απέκλεισε να παραταθεί πέραν του 2020 η μεταβατική περίοδος για τη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ.
«Θα απελευθερώσουμε τη χώρα από τα δεσμά της αναποφασιστικότητας, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των ανθρώπων και των επιχειρήσεων. Θα αποφύγουμε την παγίδα περαιτέρω δισταγμών και καθυστερήσεων, αποκλείοντας την όποια παράταση της περιόδου εφαρμογής πέραν του 2020», είπε ο Τζόνσον.
Σήμερα, θα ξεκινήσει η διαδικασία στο κοινοβούλιο για την ψήφιση της νομοθεσίας που απαιτείται για την επικύρωση του Brexit στις 31 Ιανουαρίου, ενώ μετά την ημερομηνία αυτή θα κλείσει το υπουργείο που είχε συσταθεί ειδικά για να επιβλέπει το Brexit.
Από την πλευρά του ο Κόρμπιν υποστήριξε ότι ο Τζόνσον δεν έχει την εντολή να προχωρήσει σε ένα Brexit που θα καταστρέψει την βρετανική οικονομία και θα περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αν και η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θεωρείται πλέον δεδομένη, η συζήτηση για το Brexit είναι δεδομένο ότι θα συνεχιστεί για πολύ καιρό μετά τις εκλογές…
Η βρετανική κυβέρνηση απέρριψε τα αιτήματα της πρωθυπουργού της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας μετά το Brexit, λέγοντας ότι θα είναι ένας «επιζήμιος περισπασμός» και θα υπονομεύσει το αποτέλεσμα του προηγούμενου αντίστοιχου δημοψηφίσματος πριν από πέντε χρόνια.
Η Νίκολα Στέρτζον, που είναι επικεφαλής της αποκεντρωμένης κυβέρνησης στο Εδιμβούργο που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, δήλωσε ότι έχει νέα εντολή να ζητήσει ένα καινούργιο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία αφού εξασφάλισε τις περισσότερες έδρες στη Σκωτία στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας.

Η πρωθυπουργός της τοπικής κυβέρνησης της Σκωτίας και ηγέτιδα του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) επιβεβαίωσε την κίνησή της δηλώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μεταβίβαση εξουσιών από το Λονδίνο στο Εδιμβούργο ώστε να διοργανωθεί για Δευτέρα φορά δημοψήφισμα μετά από το 2014.
Παράλληλα σήμερα αρχίζει στο τοπικό κοινοβούλιο Χόλιρουντ η διαδικασία έγκρισης νομοσχεδίου περί Δημοψηφίσματος.
Η κ.Στέρτζον είπε ότι οι εκλογές της περασμένης εβδομάδας που έδωσαν στο SNP 48 από τις συνολικά 59 έδρες της Σκωτίας (σσ. 47 εν τέλει, καθώς ένας βουλευτής κατήλθε ως ανεξάρτητος αν και προερχόμενος από το SNP) έδωσαν μία «ξεκάθαρη δημοκρατική εντολή» για ένα νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.
«Η ικανότητα της Σκωτίας να ασκεί το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης έχει σημασία, διότι η εναλλακτική είναι να μας επιβληθεί ένα μέλλον που έχουμε απορρίψει», είπε επίσης η ηγέτιδα του SNP αναφερόμενη στην προοπτική του Brexit, το οποίο η Σκωτία καταψήφισε με ευρεία πλειοψηφία.
Παρόλα αυτά, τόσο ο Μπόρις Τζόνσον όσο και αλλά κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης του Γουέστμινστερ έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει προοπτική συναίνεσης στο αίτημα για δεύτερο δημοψήφισμα.
Ερωτηθείσα για το τι θα κάνει εφόσον ο πρωθυπουργός Τζόνσον συνεχίσει να απορρίπτει το αίτημα για δημοψήφισμα, η Νίκολα Στέρτζον απάντησε ότι θα εξετάσει όλες τις εύλογες επιλογές της. «Δεν πρέπει να τρέφουν την ψευδαίσθηση ότι θα αυτή θα είναι η λήξη του ζητήματος», σχολίασε η πρωθυπουργός της Σκωτίας.
«Ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία την επόμενη χρονιά θα ήταν ένας επιζήμιος περισπασμός», ανέφερε η κυβέρνηση σε σημείωμά της που συνοδεύει τη νομοθετική της ατζέντα. «Θα υπονόμευε το καθοριστικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2014 και την υπόσχεση προς τον λαό της Σκωτίας ότι επρόκειτο για μια ψηφοφορία που διενεργείται μία φορά σε μια γενιά».

Share this post