Τζόνσον: Καλύτερα νεκρός…..

Τζόνσον: Καλύτερα νεκρός…..

Παρά να ζητήσω αναβολή του Brexit

Απέκλεισε για ακόμα μία φορά το ενδεχόμενο να ζητήσει από τις Βρυξέλλες νέα αναβολή του Brexit ο Μπόρις Τζόνσον, παρά το γεγονός ότι θεωρείται σχεδόν δεδομένο πως τη Δευτέρα θα οριστικοποιηθεί η έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου κατά του no deal.

Σε ομιλία του στο Γουέικφιλντ της κομητείας Γιόρκσιρ ο Βρετανός πρωθυπουργός απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι υπόσχεται να μη ζητήσει αναβολή. «Καλύτερα να βρεθώ νεκρός σε χαντάκι», συμπλήρωσε κατηγορηματικά.

Η επιμονή άρνησή του να πει ότι θα συμμορφωθεί με τον επικείμενο νόμο προκάλεσε και τα πρώτα ερωτήματα περί πιθανής παραίτησής του, τα οποία απέφυγε να απαντήσει.

Προκάλεσε εξάλλου ξανά τον ηγέτη των Εργατικών της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν να συναίνεση στη διενέργεια εκλογών στις 15 Οκτωβρίου. Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα επαναφέρει την πρότασή του για εκλογές στη Βουλή των Κοινοτήτων τη Δευτέρα.

Ως γνωστόν με πλειοψηφία 28 ψήφων, 327 έναντι 299, το Βρετανικό Κοινοβούλιο, απεφάνθη: Όχι σε οποιαδήποτε απόπειρα αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία. Ήταν η τρίτη ήττα του Μπόρις Τζόνσον, στις δύο πρώτες ημέρες της εμφάνισής του στη Βουλή με το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Ο πολλαπλά ταπεινωμένος πρωθυπουργός έλαβε τα επίχειρα της κυνικής στάσης του και των συνεχών απειλών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και προς τους βουλευτές του Κοινοβουλίου. Το επιτελείο του, υπό τον λαϊκιστή σύμβουλό του Ντόμινικ Κάμινγκς που δεν είναι καν μέλος του Συντηρητικού Κόμματος, υιοθέτησε από την αρχή συμπεριφορά bulling, ενισχύοντας τα αντικοινοβουλευτικά ένστικτα του Μπόρις Τζόνσον. Μάλλον θεώρησαν την Βουλή ως παιδική χαρά για ενηλίκους, ανάλογες με το ιδιωτικό σχολείο Ήτον ή φοιτητικό όμιλο της Οξφόρδης, στα οποία ανετράφη ο πρωθυπουργός, όταν από παιδί αντιλαμβάνονταν την πρωθυπουργία ως ιερή αποστολή του.
Στην αντεπίθεση, μετά τις δύο συνεχείς ήττες του, ο κ. Τζόνσον προκάλεσε την αντιπολίτευση με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Κατέθεσε, μάλιστα, και σχετική τροπολογία. Δυστυχώς για αυτόν η πλειοψηφία απέκλεισε και αυτό το ενδεχόμενο. Ήταν η τρίτη κατά σειράν ήττα της κυβέρνησης.
Κόμμα Brexit το Συντηρητικό κόμμα
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το είπαν επανειλημμένα οι βουλευτές της, δεν εμπιστεύονται έναν πρωθυπουργό που ψεύδεται συστηματικά, που με κυνισμό αναιρεί προηγούμενες αποφάσεις του και που πάτησε επί πτωμάτων, προκειμένου να πάρει την πρωθυπουργία, με τις ψήφους 90.000 φανατικών μελών του κόμματός του. Με βάση τα κοινοβουλευτικά δεδομένα, για την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, η κυβέρνηση έπρεπε να εξασφαλίσει πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή μεταφραζόμενη σε 427 ψήφους. ΄Ομως η τροπολογία του Μπόρις Τζόνσον ψηφίστηκε μόνο από 298 συντηρητικούς βουλευτές. Το Εργατικό Κόμμα απείχε.
Ο αριθμός είναι πολύ μακριά από τον απαιτούμενο αριθμό των 2/3. Άλλο ένα χαστούκι της Βουλής στον πρωθυπουργό. Τρείς ήττες σε δύο ημέρες δεν έχει ξανασυμβεί στη Βουλή των Κοινοτήτων. Οι βουλευτές καταψήφισαν την τροπολογία των εκλογών όχι από φόβο αλλά από πατριωτικό καθήκον για να αποκλειστεί οποιαδήποτε αντισυνταγματική απόπειρα των φανατικών brexiters που έχουν καταλάβει την Ντάουνινγκ Στριτ. Όπως πολύ σωστά το θέτουν οι αναλυτές, το Συντηρητικό Κόμμα υπό τον Μπόρις Τζόνσον κατέληξε να είναι κόμμα Brexit.
Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο Deutsche Welle

Share this post