Τσίπρας: Συμφωνία Ελλάδος με ExxonMobil

Τσίπρας: Συμφωνία Ελλάδος με ExxonMobil

Για έρευνα και αξιοποίηση των οικοπέδων νοτίων και δυτικά της Κρήτης

 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός , Αλέξης Τσίπρας , αποκάλυψε ότι η Ελλάδα προχωρεί σε συμφωνία  με την ExxonMobil. Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες ο κ. Τσίπρας δήλωσε : 
«Την επόμενη εβδομάδα θα προχωρήσουμε στην υπογραφή συμφωνίας για έρευνα και αξιοποίηση των οικοπέδων νοτίων και δυτικά της Κρήτης με μία μεγάλη εταιρεία, την ExxonMobil», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε:
«Συνεχίζουμε έναν μακρόπνοο σχεδιασμό που δεν είναι στο πόδι. Τα κρίσιμα θέματα για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, δεν είναι στο πόδι, είναι αποτέλεσμα σχεδίων χρόνων που αποφέρουν καρπούς σε βάθος χρόνου».
Όπως είπε, «εμείς θα συνεχίσουμε σε ένα σχέδιο πολύ καλά μελετημένο και έχει να κάνει τόσο με την αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της χώρας στην Ευρύτερη περιοχή όσο και με την αποφασιστική αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου και ταυτόχρονου θα συνεχίσουμε με πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα να ζητάμε από τους γείτονές μας να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο».
Σαφές και αυστηρό μήνυμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Τουρκία


«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στέλνει ένα σαφές, ξεκάθαρο, αυστηρό και αποφασιστικό μήνυμα προς την Τουρκία και προς όλες τις κατευθύνσεις» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Η Ευρώπη, συνέχισε, «καταδικάζει με απερίφραστο τρόπο τις τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και τις ενέργειες εξόρυξης που ανακοίνωσε η Τουρκία εντός της κυπριακής ΑΟΖ, και υπογραμμίζει τις σοβαρές, αρνητικές επιπτώσεις που έχουν οι ενέργειες αυτές στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίζει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και στοχευμένων μέτρων, δηλαδή, κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.
Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, «είναι η πρώτη φορά, μετά από δεκαετίες παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία, που η ΕΕ, με τόσο ξεκάθαρο και αποφασιστικό τρόπο καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα και αποφασίζει τη λήψη μέτρων.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «είναι σαφές πως διανύουμε μία περίοδο έξαρσης της τουρκικής επιθετικότητας, ιδίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, πράγμα που δεν το βλέπουμε μονάχα στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη».
«Ανεξάρτητα με τις αιτίες που οδηγούν την Τουρκία σε αυτή τη συμπεριφορά, αυτό που είναι κρίσιμο, είναι ότι μετά τις τελευταίες αποφάσεις της ΕΕ, η Τουρκία θα πρέπει να γνωρίζει ότι αυτή η στάση και η συμπεριφορά θα έχει συνέπειες και τίμημα» επεσήμανε και συμπλήρωσε:
«Θα συνεχίσουμε ταυτόχρονα να διατηρούμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και δεν θα σταματήσουμε να πιέζουμε να τερματίζει τις ενέργειες της παραβατικότητας και εφόσον τις τερματίσει, να υπάρξουν νέες συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού. Θα συνεχίζουμε να καταδικάζουμε την επιλογή της Τουρκίας να παραβιάζει το δίκαιο της θάλασσας, αντί να προχωρά σε συνομιλίες με τους γείτονές της».

Share this post