Τσίπρας: Πήραμε το μήνυμα

Τσίπρας: Πήραμε το μήνυμα

«Το δίλημμα της εθνικής κάλπης είναι ποιοι θα μας κυβερνήσουν, αλλά και με ποιο πρόγραμμα για τα επόμενα χρόνια, αν θα συνεχιστεί η πορεία συνεχούς ελάφρυνσης όσων έπληξε η κρίση», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha Ελλάδος , στην πρώτη του συνέντευξη μετά την προκήρυξη των πρόωρων εθνικών εκλογών, της 7ης Ιουλίου.
«Δεν είχαμε εκτιμήσει τη διαφορά από τους πολιτικούς μας αντιπάλους, πέσαμε έξω. Η πιο έμπρακτη απόδειξη ότι λάβαμε το μήνυμα ήταν ότι ίδιο το βράδυ ανακοινώσαμε ότι θα προκηρύξουμε εκλογές», ανέφερε ο πρωθυπουργός, θέτοντας το δίλημμα για τις επικείμενες εκλογές: «Έξοδος από τα μνημόνια ή πισωγύρισμα».
Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και στις πολιτικές εξελίξεις που πυροδότησε, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «υπήρχε η αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ανακάμψει, ειδικά τους τελευταίους μήνες, ωστόσο τελικά δεν είχαμε εκτιμήσει τη διαφορά που θα είχαμε από τους πολιτικούς μας αντιπάλους».
«Δεν είχαμε εκτιμήσει το βαθμό της δυσαρέσκειας που θα εκφράζονταν από τους πολίτες. Δεν πας σε καμία μάχη για να χάσεις, πας σε όλες για να κερδίσεις», πρόσθεσε.

Συγκρίνοντας τα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ για την επόμενη τετραετία, αναφέρθηκε αρχικά στα μέτρα ελάφρυνσης και στήριξης της πλειοψηφίας που ανακοίνωσε πριν τις ευρωεκλογές λέγοντας ότι «είναι σχεδιασμένα και κοστολογημένα».
«Τα ανακοινώσαμε όταν επιτέλους είχαμε την δυνατότητα και θα τα υλοποιήσουμε χωρίς να διαλύσουμε τους πιο αδύνατους. Οι αντίπαλοι μας λένε ότι έχουν την δυνατότητα να δώσουν γενναίες φοροελαφρύνσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό θα ήταν καλό αν γινόταν δίχως περικοπές στα πιο χαμηλά και μεσαία στρώματα. Αυτά που προβάλλουν ως μεγάλες φοροελαφρύνσεις είναι οι αντίστοιχες μειώσεις και οι περικοπές που θα γίνουν στις δαπάνες, σε μισθούς και συντάξεις, σε στήριξη της παιδείας και του κοινωνικού κράτους».
Σημείωσε ότι είχε προειδοποιήσει ότι, αν στις ευρωεκλογές το πρόγραμμα ελαφρύνσεων του ΣΥΡΙΖΑ δεν πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού, τότε θα άνοιγε η όρεξη των συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης, «όπως και έγινε».
Αυτές οι αιτιάσεις σημείωσε ακούγονται και από κύκλους εντός Ελλάδας, «όπως ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας που συνηθίζει να βγαίνει σαν λαγός και να κάνει προβλέψεις μπακαλικής», ανέφερε και πρόσθεσε.

https://web.facebook.com/tsiprasalexis/videos/2334567356832632/?t=0

«Είναι δυνατόν να κάνει προβλέψεις του πλεονάσματος; Είχε πει ότι θα έπρεπε να πάει η χώρα σε γραμμή στήριξης και το είχε επιχειρηματολογήσει ως αδυναμία του πολιτικού συστήματος. Βλέπουμε από τη μία τον κ. Στουρνάρα, από την άλλη ορισμένους κύκλους στην ΕΕ. Όταν ανακοινώσαμε τα μέτρα στο Ζάππειο δεν υπήρξε αντίδραση εκτός από τον κ. Βέμπερ που είπε ότι είναι λεφτά των Ευρωπαίων πολιτών. Όχι, είναι του ελληνικού λαού. Και στην συνέχεια ο κ. Ρέγκλινγκ που επίσης ανήκει σε συγκεκριμένη πολιτική οικογένεια αλλά αυτά που είπε δεν έχουν βάση».
Επίσης, δήλωσε:
*«Εμείς ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις ανέφερε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως ενώ η ΝΔ θέλει να θεσπίσει την αναλογία 1:5 στις απολύσεις – προσλήψεις, ενώ εμείς επιμένουμε στην αναλογία 1:1».
*Για τις μετατάξεις ανέφερε ότι ήταν λάθος αυτό που έγινε και ζήτησε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό. «Για τον λόγο αυτό ζήτησα από τον πρόεδρο της Βουλής να ανακληθούν οι μετατάξεις», ανέφερε ο Έλληνας  πρωθυπουργός.

Share this post