Τσιούτης: “Μπορούμε να το προλάβουμε μια νέα έξαρση”- «Θα το πω κυπριακά, καήκαμε…», προειδοποιεί ο Καραγιάννης (video)

Τσιούτης: “Μπορούμε να το προλάβουμε μια νέα έξαρση”- «Θα το πω κυπριακά, καήκαμε…», προειδοποιεί ο Καραγιάννης (video)

Υπουρεγείο Υγείας: Σύμφωνα με το  ECDC  ανιχνεύθηκαν παραλλαγές του ιού ( αγγλικό στέλεχος, ινδικό- μετάλλαξη «Δέλτα») σε κυπριακά δείγματα 

Ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορονοϊό , δρ.Κωνσταντίνος Τσιούτης, εξήγησε από τον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter που πρέπει να γίνουν προς αποφυγή νέας έξαρσης της πανδημίας. Επίσης, το μέλος της Επιτροπής , δρ. Πέτρος Καραγιάννης, προειδοποίησε:  “Ο ιός μας δείχνει για ακόμα μια φορά τα δόντια του”. 

Ο δρ.Τσιούτης  επεσήμανε ότι «δεν είναι αργά και μπορούμε να προλάβουμε μια νέα έξαρση».

«Τις τελευταίες ημέρες εκφράζεται έκπληξη σε δημόσιες τοποθετήσεις λόγω της αύξησης των περιστατικών, σε μεγάλη αντιδιαστολή με τα πολύ «θετικά» μηνύματα που κυκλοφορούσαν μέχρι πρότινος.

Όμως σε καμία περίπτωση η αύξηση αυτή δεν θα έπρεπε να αποτελεί «έκπληξη».

Αυτό φαινόταν στα δεδομένα μας εδώ και μέρες. Όπως ξέρουμε, ο δείκτης που αντανακλά ορθότερα την πραγματική εικόνα, είναι ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται.

Ο αριθμός των νοσηλευομένων δεν έφτασε ποτέ το 0, αλλά σταθεροποιήθηκε σε ένα «χαμηλό» 30-35 νοσηλευομένων, ενώ από τις 15 Ιουνίου και μετά έχει αρχίσει και αυξάνεται.

Το ίδιο παρατηρείται και στον αριθμό των συνανθρώπων μας σε ΜΕΘ/ΜΑΦ, που έχουν σταθεροποιηθεί στους 10-15/ημέρα».

Τι μας λένε αυτά;

«Ότι υπάρχει μία σταθερή ροή νέων μεταδόσεων και άρα νέων περιστατικών καθημερινά, σε όλο το φάσμα των ηλικιών.

Σημ.την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σε όλη τη διάρκεια του Ιούνη είχαμε 3 εισαγωγές και 2 άτομα σε ΜΕΘ».

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που οδηγούμαστε σε μία νέα έξαρση και καλό είναι να τους κατανοήσουμε όλους, ώστε να δράσουμε εγκαίρως όλοι μαζί και να προλάβουμε περαιτέρω επιδείνωση.

Κόπωση

«Λογικό είναι μετά από 1.5 χρόνο και 3 lockdown, να θέλουμε να τελειώσει όλο αυτό και να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας, όπως την γνωρίζαμε πριν την πανδημία.

Δυστυχώς όμως έχουμε δρόμο μπροστά μας και οφείλουμε (πρωτίστως στον εαυτό μας) να κάνουμε καθημερινό μας βίωμα τα ατομικά μέτρα προστασίας που ξέρουμε».

Εφησυχασμός

«Είναι στη φύση μας όταν βρισκόμαστε σε φάση χαλαρώσεων, να νιώθουμε ότι τα δύσκολα είναι πίσω μας & όλα θα πάνε καλά.

Πόσο μάλλον όταν οι χαλαρώσεις είναι στο επίπεδο που είμαστε σήμερα, όπου η καθημερινότητα δίνει την εντύπωση ότι η πανδημία έχει τελειώσει».

Χαλαρώσεις

«Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός κ η έκταση των χαλαρώσεων, τόσο πιθανότερο να βλέπουμε και μεταδόσεις σε διαφορετικούς χώρους (κοινή λογική).

Όμως οι χαλαρώσεις στις δραστηριότητες φέρνουν χαλαρώσεις & στην προστατευτική συμπεριφορά που είχαμε μάθει».

Αυξημένες επαφές / συνθήκες συνωστισμού

«Οι χαλαρώσεις φέρνουν επαφές, το άνοιγμα χώρων φέρνει συνθήκες συνωστισμού. Αυτά αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης ταυτόχρονα σε πολλά άτομα  (θυμηθείτε ότι κάτι παρόμοιο είδαμε και πέρσι το καλοκαίρι, με δημιουργία μεγάλων ομάδων/αλυσίδων μετάδοσης σε συγκεκριμένους χώρους, οι οποίες εντοπίσθηκαν έγκαιρα, αντιμετωπίσθηκαν με τα σωστά μέτρα και «έσβησαν»).»

 

Στροφή τεστ σε συγκεκριμένες μερίδες πληθυσμού

«Η εισαγωγή του safepass σημαίνει ότι μία σημαντική μερίδα του πληθυσμού (εμβολιασμένοι, άτομα με πρόσφατο ιστορικό νόσησης) μπορούν να *μην* υποβάλλονται σε τεστ.

Άρα τα τεστ στην πλειοψηφία τους, χρησιμοποιούνται από τη μερίδα του πληθυσμού που είναι μεν δραστήριοι (εργαζόμενοι, κοινωνική ενασχόληση, μαθητές – μέχρι πρότινος), αλλά δεν έχουν «εξασφαλίσει» ανοσία.

Αυτό σημαίνει ότι τα καθημερινά αποτελέσματα των rapid test, προέρχονται από ένα συγκεκριμένο ποσοστό του πληθυσμού μας και μπορεί να μην αντανακλούν την εικόνα στην κοινωνία (και ούτε εντοπίζουμε το σύνολο των περιστατικών)». 

Σταθεροποίηση ρυθμού εμβολιασμών

«Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μία σταθεροποίηση στο ρυθμό εμβολιασμών.

Προσεγγίζοντας την παρατήρηση αυτή με ρεαλισμό, καλό είναι να αφήσουμε πια τις συζητήσεις περί «ανοσίας αγέλης» και στόχων εμβολιασμού και να δούμε με ποιο τρόπο, θα κατανοήσουμε τους λόγους που οι συμπολίτες μας δεν εμβολιάζονται και να φροντίσουμε, μέσω σωστής επικοινωνίας και διαφάνειας, να ενισχύσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης στις αρχές και στην επιστήμη». 

Πιο μεταδοτικό στέλεχος

«Εδώ και ένα μήνα γνωρίζουμε ότι το «ινδικό» στέλεχος (πιο ορθά, «παραλλαγή Δέλτα») κυκλοφορεί στην κοινωνία μας.

Επίσης γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει να κυκλοφορεί και να μεταδίδεται ένα πιο μεταδοτικό στέλεχος (βλ.εμπειρία Μαρτίου 2021 με το στέλεχος «παραλλαγή Άλφα» /«βρετανικό»).» 

«Παράλληλα, θα πρέπει να ενισχυθεί/τροποποιηθεί το εμβολιαστικό πλάνο ώστε να καλυφθούν όλες οι ομάδες των ευάλωτων, ενώ θα συνεχίσουν τα ατομικά μέτρα προστασίας/αποστασιοποίησης».

Συμπερασματικά

«Δεν φταίει κάποιο άτομο / περιοχή / γιορτή / εκδήλωση. Πανδημία έχουμε FFS. Δεν είναι αργά, μπορούμε να το προλάβουμε, αρκεί να αντιληφθούμε ότι ο ιός δεν φεύγει κι ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε, ώστε να κρατήσουμε αυτά που καταφέραμε μέχρι τώρα».

https://twitter.com/TsioutisC/status/1407972314935922688?s=20

Υπουρεγείο Υγείας: Σύμφωνα με το  ECDC  ανιχνεύθηκαν παραλλαγές του ιού  

Το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν ενημέρωσης που έλαβε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για τα αποτελέσματα της αλληλούχισης στελεχών του ιού SARS-CoV-2 σε θετικά δείγματα, που διεκπεραιώθηκαν σε εξειδικευμένο εργαστήριο του εξωτερικού, ενημερώνει ότι ανιχνεύθηκαν παραλλαγές του ιού σε 170 δείγματα. Τα δείγματα αφορούν θετικά περιστατικά, που εντοπίστηκαν την περίοδο 9 Μαρτίου μέχρι 11 Ιουνίου.

Πιο συγκεκριμένα, από τα 170 δείγματα προκύπτουν τα εξής αποτελέσματα:

– στα 158 ταυτοποιήθηκε το στέλεχος Β.1.1.7 (αγγλικό στέλεχος)

– στα 5 ανιχνεύθηκε το στέλεχος Β.1.617.2 (ινδικό στέλεχος – μετάλλαξη «Δέλτα»). Τα 5 δείγματα που ταυτοποιήθηκαν με το ινδικό στέλεχος αφορούν περιστατικά, οι δειγματοληψίες των οποίων έγιναν στις 25 Απριλίου (1 δείγμα), στις 20 Μαΐου (2 δείγματα), στις 21 Μαΐου (1 δείγμα) και στις 26 Μαΐου (1 δείγμα).

– στα 7 δείγματα εντοπίστηκε το στέλεχος Β.1.525, το οποίο κατά το ECDC τοποθετείται στις παραλλαγές ενδιαφέροντος (variants of interest) και όχι στις παραλλαγές ανησυχίας (variants of concern) όπως το βρετανικό, το νοτιοαφρικανικό, το βραζιλιάνικο και το ινδικό στέλεχος. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι η παραλλαγή αυτή προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια ή αυξάνει τη μεταδοτικότητα, ωστόσο, οι αρμόδιοι οργανισμοί διεθνώς παρακολουθούν προσεκτικά την εξέλιξή της.

H  ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρει και τα εξής: “Παρόλο που θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με περισσότερα δείγματα για να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα, το γεγονός ότι από 143 δείγματα που λήφθηκαν την περίοδο 3-16 Μαΐου, στα 2 εντοπίστηκε η ινδική μετάλλαξη (ποσοστό 1,4%) και από τα 44 δείγματα της περιόδου 17-30 Μαΐου, στα 4 εντοπίστηκε η ινδική μετάλλαξη (ποσοστό 9,1%) δείχνει μια αύξηση της παρουσίας της ινδικής μετάλλαξης στην Κύπρο.

Το δεδομένο της ύπαρξης της ινδικής μετάλλαξης στην κοινότητα έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει τους επιδημιολογικούς δείκτες στη χώρα μας με την αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και των νοσηλειών, κυρίως σε άτομα κάτω των 40 ετών. Όπως επισημαίνει το ECDC, η παραλλαγή «Δέλτα» αναμένεται να κυριαρχήσει στην Ευρώπη το επόμενο διάστημα, και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση της διασποράς και των περιστατικών σοβαρής νόσησης, ιδιαίτερα ανάμεσα σε νεαρά άτομα. Ο μοναδικός τρόπος αποτροπής της εμφάνισης νέων επιθετικών στελεχών και εξάπλωσής τους είναι ο εμβολιασμός, με την επιστημονική κοινότητα να σημειώνει ότι για να υπάρχει η μέγιστη επιθυμητή αποτελεσματικότητα από τον εμβολιασμό, χρειάζεται να ολοκληρώνεται το εμβολιαστικό σχήμα, με τη χορήγηση και των δύο δόσεων στις περιπτώσεις εμβολίων που είναι διπλής δόσης”.

*************

Την αύξηση των κρουσμάτων στην Κύπρο σχολίασε στο “Πρωτοσέλιδο”  της τηλεόρασης Sigma  το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης.

Αρχικά εξέφρασε την ελπίδα να μην έχει ήδη ξεφύγει το πράγμα. «Εδώ και κάποιες ημέρες είχα την εντύπωση ότι κάτι σιγόπαιρνε εφόσον δεν έπεφταν περαιτέρω τα κρούσματα και υπήρχαν έντονα σκαμπανεβάσματα. Φαίνεται ότι πλέον με το άνοιγμα της οικονομίας και διαφόρων δραστηριοτήτων που συναντιόνται πολλά άτομα και λόγω του ότι αρκετοί από εμάς έχουμε χαλαρώσει υπέρ του δεόντως, επαναπαυόμενοι ότι έχουμε εμβολιαστεί που είναι το μεγαλύτερο λάθος. Ο ιός μας δείχνει για ακόμα μια φορά τα δόντια του και πρέπει να περιορίσουμε τη μετάδοση όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αν πρόκειται για το ινδικό στέλεχος, τα πράγματα θα είναι διπλά δύσκολα αυτή τη φορά».

 

Όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, είπε ότι «τα εμβόλια mrna και το AstraZeneca καλύπτουν κατά 90% όλες τις παραλλαγές αυτή τη στιγμή, αλλά κάποιος πρέπει να είναι εμβολιασμένος και με τις δύο δόσεις. Εάν είναι μόνο με την πρώτη δόση, η προστασία είναι 30-35%. Επομένως εμείς ως Κύπρο έχουμε περίπου 45% ατόμων που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις. Μέχρι το 62% που έχουν πάρει την πρώτη δόση, υπολείπεται ένα ποσοστό που είναι μόνο κατά το ένα τρίτο προστατευμένο. Εάν δούμε τους αριθμούς μόνο ένα 51% είναι πλήρως προστατευμένο».

Σημείωσε ότι «πρέπει να υπάρξει αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης εάν θέλουμε να σταματήσουμε την πορεία του ιού. Εκεί που περιμέναμε τον κύμα να αρχίσει το φθινόπωρο, μάλλον εάν αρχίσει από τώρα, θα το πω κυπριακά, καήκαμε, μέσα στη μέση της καλοκαιρινής σεζόν».

Share this post