Τσαβούσογλου “Λύση δύο κρατών, όπως ορίζουν οι πραγματικότητες στο νησί”

Τσαβούσογλου “Λύση δύο κρατών, όπως ορίζουν οι πραγματικότητες στο νησί”

Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης

 

“Η Τουρκία ανέκαθεν στήριζε τον διάλογο με την Ελλάδα, διότι έτσι επιβάλλει το διεθνές δίκαιο”, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ‘Sabah’ ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αναφορικά με το Κυπριακό, είπε ότι η λύση που προωθεί η Τουρκία είναι αυτή των δύο κρατών, επειδή αυτό ορίζουν «οι πραγματικότητες» στο νησί.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε τις εκτιμήσεις του για τη θέση της Τουρκίας και το μέλλον των σχέσεων με την ΕΕ, καθώς επίσης και για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο. Αναφορικά με τη Λιβύη, θεωρεί ότι όλα τα μέρη —συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αντιτίθενται στην πολιτική της Τουρκίας στη Λιβύη— «αποδέχτηκαν» ότι το πολιτικό έδαφος στη χώρα προετοιμάστηκε χάρη στην Τουρκία.

Για τις τεταμένες σχέσεις με τη Γαλλία, ο κ. Τσαβούσογλου εκτιμά ότι η πρόσφατη επικοινωνία Ερντογάν – Μακρόν έστειλε θετικά μηνύματα περί ομαλοποίησης των σχέσεων, ενώ αποκάλυψε ότι με την Αίγυπτο τα δύο ΥΠΕΞ βρίσκονται σε συντονισμένη επικοινωνία —όπως και οι δύο Υπηρεσίες Πληροφοριών— και πως έτσι θα μπορούσε να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση «περί θαλάσσιας δικαιοδοσίας», αναλόγως με την πορεία των σχέσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η γεωπολιτική εξίσωση διαμορφώνεται εκ νέου και πως η Τουρκία εφαρμόζει μια εξωτερική πολιτική με «επιχειρηματική και ανθρωπιστική προσέγγιση», βασιζόμενη «στο διεθνές δίκαιο και τη νομιμότητα για την επίλυση των προβλημάτων». Όταν πάντως η διπλωματία βρίσκεται σε αδιέξοδο, πρόσθεσε, «χρησιμοποιούμε τα στοιχεία τόσο της ήπιας όσο και της σκληρής ισχύος, προκειμένου να αποκαταστήσουμε τη λειτουργικότητα του τραπεζιού των διαπραγματεύσεων». Επίσης εφαρμόζοντας την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, κατά την έκφρασή του, «για να ανοίξουμε τον δρόμο για ειρήνη και συνεργασία, παίζουμε παιχνίδια —όταν είναι απαραίτητο— και όταν έρθει η ώρα διαταράσσουμε τα παιχνίδια που ετοιμάζονται εναντίον μας».

Για τη Μέση Ανατολή, ο κ. Τσαβούσογλου είπε πως «βλέπουμε ότι οι πρόσφατες συμφωνίες περί ομαλοποίησης μεταξύ του Ισραήλ και ορισμένων χωρών της περιοχής δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες για μία δίκαιη, περιεκτική και μόνιμη επίλυση της σύγκρουσης στην περιοχή, αλλά, αντιθέτως, ενθαρρύνουν το Ισραήλ να εμβαθύνει τις πολιτικές κατοχής του στα παλαιστινιακά εδάφη. Πρέπει τώρα να γίνει κατανοητό ότι δεν θα είναι δυνατή η συμβολή στην επίλυση της σύγκρουσης Παλαιστίνης-Ισραήλ με προτάσεις ασύμμετρες και άδικες, που αντίκεινται σε εδραιωμένες διεθνείς παραμέτρους».

Επιπλέον, επανέλαβε ότι τα ενεργειακά έργα που επιχειρούν «για πολιτικούς σκοπούς να αποκλείσουν την Τουρκία στην περιοχή μας» δεν έχουν «καμία πιθανότητα επιτυχίας» και παρέπεμψε στην πρόταση Ερντογάν «περί διοργάνωσης Διάσκεψης της Ανατολικής Μεσογείου, που να καλύπτει όλες τις χώρες της περιοχής», η οποία είναι «παράδειγμα της ειλικρινούς επιθυμίας μας για συνεργασία». Η Τουρκία έχει ήδη καταθέσει στην ΕΕ, είπε, την πρότασή της για το «πώς θα πρέπει να γίνει, ποιός θα πρέπει να συμμετέχει». Για το θέμα συμμετοχής της Κύπρου, ο κ. Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι θέση της Τουρκίας είναι είτε να συμμετέχουν «όλοι» είτε «να έχουμε μια ξεχωριστή συνάντηση μαζί τους».

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «τα διμερή ζητήματα» μπορούν να λυθούν μόνο μέσω διαλόγου, ενώ «η μέθοδος που προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε, «είναι να καθίσουμε πρώτα στο τραπέζι». Σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου, η Ελλάδα απέφευγε τον διάλογο και «προσπάθησε να φέρει το θέμα στην ΕΕ», ενώ η Τουρκία πάντα ήθελε διάλογο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Για το Κυπριακό, «οι πραγματικότητες ορίζουν τη φύση της λύσεως και αυτή δεν είναι άλλη από δύο ξεχωριστά κράτη”, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τσαβούσογλου στην ίδια συνέντευξη.

Αναφερόμενος, τέλος, στις νέες μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι «το ‘Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα’ στοχεύει στο να εδραιώσει έτι περαιτέρω την ανεξαρτησία, την αμεροληψία και το κράτος δικαίου του νομικού συστήματος. Αυτή η διαδικασία έλαβε υπόψη τις αναφορές σημαντικών διεθνών οργανισμών, όπως είναι το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα Ηνωμένα Έθνη. Σε αυτήν τη διαδικασία, είχαμε, επίσης, διαβουλεύσεις με το Συμβούλιο της Ευρώπης και την ΕΕ. Η επέκταση του χώρου των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών θα συμβάλει, επιπλέον, στις σχέσεις μας με θεσμούς όπως είναι η ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης».

Share this post