Τσαβούσογλου: “Η Ελλάδα αποφεύγει τον διάλογο”

Τσαβούσογλου: “Η Ελλάδα αποφεύγει τον διάλογο”

Το βιολί του συνεχίζει ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος, μια μέρα πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κατηγορεί την Ελλάδα ότι  “αποφεύγει» τον διάλογο”. 

Σε συνέντευξη στο πρακτορείο Anadolu ο κ. Τσαβούσογλου είπε  ότι «όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση Τσίπρα, έτσι και η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφεύγει τον διάλογο με την Τουρκία, αν και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είναι φίλος μου». Υποκύπτουν, υποστήριξε, “στην πίεση των μέσων ενημέρωσης, της κοινής γνώμης”. 

Είπε, επίσης, ότι «καθώς οι αποφάσεις στην Ευρώπη λαμβάνονται βάσει συναίνεσης, η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι κατέστησαν όμηρο την Ε.Ε. με τις απειλές για βέτο, όπως έκαναν με τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας».

Ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι “η πλειονότητα των μελών της Ε.Ε. κατανοεί τα δίκαια αιτήματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Από την άλλη πλευρά, πολλά εξέχοντα μέλη αποδέχονται επίσης τη στάση της Τουρκίας και απορρίπτουν τον “χάρτη της Σεβίλλης””.

Επεσήμανε δε ότι η Τουρκία αναμένει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 1-2 Οκτωβρίου σχετικά με ζητήματα όπως η επικαιροποίηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, η τελωνειακή ένωση και η απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου (βίζες).

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ακόμη πως η Τουρκία θα «κάνει ό,τι είναι απαραίτητο» αν το Αζερμπαϊτζάν ζητήσει υποστήριξη από την Άγκυρα, όταν ερωτήθηκε στη συνέντευξη αν η Τουρκία θα παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στους Αζέρους, καθώς συνεχίζονται σήμερα για τέταρτη ημέρα οι μάχες ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και αρμενικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ακόμη πως η στήριξη που παρέχει η Γαλλία στην Αρμενία ισοδυναμεί με υποστήριξη της αρμενικής κατοχής στο Αζερμπαϊτζάν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post