Τσαβούσογλου: “Χαλάσαμε τα παιχνίδια των Ε/Κ

Τσαβούσογλου: “Χαλάσαμε τα παιχνίδια των Ε/Κ

Δεν έχει ισχύ οποιαδήποτε συμφωνία,  στην οποία δεν συμμετέχουμε κι εμείς, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφερόμενος στα τεκταινόμενα στην περιοχή της Μεσογείου. Είπε ακόμη πως «ο ε/κ τομέας» όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία «πρέπει πρώτα να διευθετήσει το πρόβλημα με την «τδβκ».

Για τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «ο “ε/κ τομέας πρέπει πρώτα να διευθετήσει το πρόβλημά με την ‘τδβκ’. Απέναντι σε αυτούς που αγνοούν μονομερώς τα δικαιώματα της ‘τδβκ’ αλλάξαμε τις ισορροπίες στέλνοντας δύο γεωτρύπανα εκεί, χαλάσαμε τα παιχνίδια τους. Χαλάμε ένα- ένα τα παιχνίδια τους», ανέφερε.
Πρόσθεσε πως «η συμφωνία  με τη Λιβύη δεν είναι μια συμφωνία κενού περιεχομένου. Την κάνουμε με βάση το διεθνές δίκαιο. Είμαστε έτοιμοι να την κάνουμε με όλους. Αλλά όταν κοιτάξουμε τις άλλες χώρες, αυτές προσπαθούσαν πάντοτε να μας αποκλείσουν. Παίζουν μπάλα μεταξύ τους».
«Εμείς τους λέμε ότι δεν έχει ισχύ οποιαδήποτε συνομιλία και οποιαδήποτε συμφωνία στην οποία δεν συμμετέχουμε κι εμείς. Σε αυτά τα θέματα ο πιο έξυπνος δρόμος για σας είναι να κάνετε συνεργασία με την Τουρκία στο τραπέζι και στα πεδία δράσης από άποψης νομικής και πρακτικών εφαρμογών. Μετά από την υπογραφή αυτής της συμφωνίας το λέμε σε όλες τις χώρες αυτό και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, πλην του ‘ε/κ τομέα’», ανέφερε.
Σε ομιλία του στην επαρχιακή προεδρία του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στην Αττάλεια, ο κ. Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι εάν σήμερα η Λιβύη γίνει όπως η Συρία, μετά θα έρθει η σειρά άλλων χωρών της περιοχής.
«Μέσα στον ισλαμικό κόσμο υπάρχουν συνεχώς διαμάχες, υπάρχουν προβλήματα. Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας δεν είναι ισχυρός για να επιλύσει αυτά τα προβλήματα, δεν υπάρχει ενότητα», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «για να μην διαμελιστεί, να μην οδηγηθεί σε χάος, ό,τι χρειάζεται πρέπει να το κάνουμε και το κάνουμε. Οι συνομιλητές μας εκεί είναι η νόμιμη κυβέρνηση. Κάποιοι λένε ‘όχι κύριε, τί δουλειά έχουμε εκεί;’. Η Λιβύη δεν είναι στην άλλη άκρη του ωκεανού, είναι ακριβώς στην άλλη μεριά της Μεσογείου. Είναι σημαντική και η τελευταία στρατιωτική συμφωνία που υπογράψαμε με την Λιβύη. Αυτή μπορεί να την κάνει με όλους, μπορείς να την κάνεις και με χώρες που είναι μακριά αλλά η συμφωνία μας με την Λιβύη για την θαλάσσια δικαιοδοσία δείχνει αυτό», ανέφερε.

Share this post