Τσαβούσογλου: Η Τουρκία θα μπορούσε να υπογράψει συμφωνία με την Αίγυπτο για θαλάσσιες ζώνες

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία θα μπορούσε να υπογράψει συμφωνία με την Αίγυπτο για θαλάσσιες ζώνες

Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ ο Ερντογάν  θα παρουσιάσει την επόμενη βδομάδα  τις προσπάθειές μας για τη μεταρρύθμιση στην οικονομία .

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ” Κωνσταντινούπολης

Η Τουρκία μπορεί να διαπραγματευτεί με την Αίγυπτο το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο, μια και οι δύο χώρες έχουν τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο και, επίσης, επειδή η Αίγυπτος, με τη συμφωνία της με την Ελλάδα, δείχνει ότι σέβεται την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε τα παραπάνω κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γεωργιανό ομόλογό του, David Zalkaliani, απαντώντας στην ερώτηση «πώς θα αξιολογούσατε τα σχόλια ότι η Αίγυπτος αποδέχτηκε την τουρκική υφαλοκρηπίδα, με το 18ο πεδίο, που ανακοίνωσε στις 18 Φεβρουαρίου για εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο». Ειδικότερα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε τα εξής: «Όταν η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία με την Ελλάδα, (η Αίγυπτος) σεβάστηκε τα νότια σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας, τα οποία επίσης καταγράψαμε στον ΟΗΕ ανατολικά του 28ου μεσημβρινού.

Το βλέπουμε στη συμφωνία. Τώρα, φυσικά, συνεχίζει τις δραστηριότητές της, όπως τις σεισμικές έρευνες ή την αδειοδότηση εντός της υφαλοκρηπίδας της χωρίς να εισέρχεται στη δική μας υφαλοκρηπίδα. Με αυτόν τον τρόπο, συνεχίζει να σέβεται την υφαλοκρηπίδα μας. Το εκλαμβάνουμε θετικά.

Σύμφωνα με την κατάσταση των σχέσεών μας ως δύο χώρες με τα μεγαλύτερα σε μήκος σύνορα και εδάφη στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορούμε να διαπραγματευτούμε αύριο το ζήτημα των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας με την Αίγυπτο και να υπογράψουμε στο μέλλον μια συμφωνία μεταξύ μας». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Ερντογάν βρίσκονται προς την κατεύθυνση της «πλήρους ένταξης» της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Στο ‘Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα’ […] έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι αναφορές σημαντικών διεθνών οργανισμών, όπως είναι το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο ΟΗΕ, η ΕΕ και το δικό μας Συνταγματικό Δικαστήριο», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Σε αυτήν τη διαδικασία, συμβουλευτήκαμε, επίσης, το Συμβούλιο της Ευρώπης και την ΕΕ ειδικότερα. Επεκτείνει τον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, συμβάλλοντας, παράλληλα, στις σχέσεις μας με θεσμούς, όπως είναι η ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Όταν εξετάζουμε το Σχέδιο Δράσης 9 άρθρων, που παρουσίασε χθες ο Πρόεδρός μας, βλέπετε ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων έχει προετοιμαστεί, ώστε να ικανοποιήσει τα υπόλοιπα κριτήρια. Με τον ίδιο τρόπο, υπάρχουν κεφάλαια, που πρέπει να ανοίξουν στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, υπάρχουν κεφάλαια, που ανοίγουν, αλλά δεν κλείνουν. Μαζί με αυτό το Σχέδιο Δράσης, θα υλοποιήσουμε, επίσης, τα κριτήρια ανοίγματος και κλεισίματος αυτών των κεφαλαίων». «Επαρκούν [τα βήματα αυτά], τόσο στο ζήτημα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων, όσο και στην αναβίωση της ενταξιακής διαδικασίας;», ρώτησε στη συνέχεια ο κ. Τσαβούσογλου και απάντησε: «Για εμάς επαρκούν. Όχι όμως για την ΕΕ». «Απαιτείται πολιτική βούληση», είπε στη συνέχεια. «Θέλουμε να δούμε μία ειλικρίνεια και μία πολιτική βούληση από την ΕΕ. Για παράδειγμα, μολονότι πληρούμε αυτά τα κριτήρια για το κεφάλαιο 23, αυτά τα κεφάλαια δεν ανοίγουν επειδή είναι μπλοκαρισμένα. Ή κάποια άλλα κεφάλαια μπλοκαρίστηκαν. Δυστυχώς, αυτή η διαδικασία πολιτικών αποφάσεων όχι μόνο επιβραδύνθηκε, αλλά εσχάτως σταμάτησε. Το ίδιο με την απελευθέρωση των θεωρήσεων. Όπως ανέφερα, απομένουν 4-5 κριτήρια, αλλά αυτά τα 4- 5 κριτήρια έχουν επίσης βελτιωθεί», υποστήριξε. «Θα συνεχίσουμε με αυτές τις μεταρρυθμίσεις στην προσεχή διαδικασία, σχετικά με τα κριτήρια της Άγκυρας όχι μόνο [για την ενταξιακή διαδικασία], αλλά και επειδή χρειάζεται». 

Ο κ. Τσαβούσογλου αποκάλυψε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με την οικονομία. «Ο Πρόεδρός μας θα παρουσιάσει στο κοινό τις προσπάθειές μας για τη μεταρρύθμιση στην οικονομία την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε. Να σημειωθεί ότι, όταν έλαβε τον λόγο ο υπουργός Εξωτερικών είχε μόλις ενημερωθεί για τον σεισμό στην Ελλάδα και ξεκίνησε τις δηλώσεις του με τα εξής λόγια: «Πριν ξεκινήσω, ενημερώθηκα ότι σημειώθηκε σεισμός στην Ελλάδα. Θα ήθελα να στείλω τις καλύτερες ευχές μου στην Ελλάδα. Ελπίζω να μην χρειαστεί, ελπίζω να μην υπάρξει καμία απώλεια ζωής ή περιουσίας αλλά… σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη, θα ήθελα να επισημάνω ότι είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε την στήριξή μας, ακριβώς όπως στηρίξαμε ο ένας τον άλλον κατά το παρελθόν.

Share this post