Τσαβούσογλου για Κυπριακό: «Έχουμε θέσει στη διεθνή ατζέντα το όραμα της λύσης των δύο κρατών»

Τσαβούσογλου για Κυπριακό: «Έχουμε θέσει στη διεθνή ατζέντα το όραμα της λύσης των δύο κρατών»

Συνένευξη Τύπου του Τούρκου ΥΠΕΞ για τα πεπραγμένα του έτους 2021

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, Μηνάς Βασιλειάδης

“Έχουμε θέσει στη διεθνή ατζέντα το όραμα της λύσης των δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος στην Κύπρο. Αλλάξαμε και τους όρους του παιχνιδιού με το άνοιγμα των Βαρωσίων”, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας   στην καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου για τα πεπραγμένα του έτους. Ο  υπουργός Εξωτερικών , Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία ‘μπλόκαρε’ επτά φορές με διπλωματικές πρωτοβουλίες και με παρουσία επί του πεδίου, τα ερευνητικά πλοία τρίτων χωρών «που έστειλε η Ελλάδα και η ε/κ πλευρά» στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην υφαλοκρηπίδα μας , είπε , “τους έχουμε μπλοκάρει όλους, με τις διπλωματικές μας πρωτοβουλίες και με την παρουσία μας επί του πεδίου, όταν είναι απαραίτητο” . 

Επίσης , ανέφερε ότι κατά τις άτυπες συνομιλίες στη Γενεύη, “μαζί με την ΤΔΒΚ, καταγράψαμε τη δικαιολογημένη πολιτική μας. Δεν ανεχτήκαμε εχθρικά βήματα στις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Δεν αφήσαμε κενά σε σημαντικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος των νησιών στο Αιγαίο τόσο σε επίπεδο διπλωματίας όσο και σε επίπεδο παρουσίας. Σε αυτό το πλαίσιο, στείλαμε επιστολή στον ΟΗΕ και σημειώσαμε ότι το ζήτημα της κυριαρχίας θα καταστεί επίσης αμφιλεγόμενο σε περίπτωση παραβίασης του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος των νησιών», είπε ο κ. Τσαβούσογλου στους τούρκους δημοσιογράφους.

Ο Τσαβούσογλου  κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΞ ότι «επιχείρησαν να αυξήσουν τεχνητά την ένταση στο Αιγαίο», αλλά η Τουρκία, όπως είπε, επειδή «είναι αποφασισμένη» και έχει «αποφασιστική στάση», έχει κάνει σημαντικά βήματα στον διάλογο. «Πραγματοποιήθηκαν αμοιβαίες επισκέψεις με την Αθήνα. Αποδεχθήκαμε και εφαρμόσαμε ένα κοινό σχέδιο δράσης για τα βήματα που πρέπει να γίνουν σε συνολικά 25 θέματα στον οικονομικό τομέα. Μετά από πέντε χρόνια, επανεκκινήσαμε τις διαβουλεύσεις», υποστήριξε.

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερώτηση για το Κυπριακό, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι έχουν προσπαθήσει να αυξήσουν τη διεθνή προβολή της «ΤΔΒΚ», αλλά «το βασικό είναι να λυθεί το πρόβλημα» της ομοσπονδιακής λύσης και να αποδεχθεί η διεθνής κοινότητα τη θέση της Άγκυρας. «Ναι, είναι αλήθεια ότι υπάρχουν τα ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ, αλλά δεν είναι και στίχοι του Κορανίου», είπε .

Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Αίγυπτο, ο κ.

Τσαβούσογλου διατύπωσε εκ νέου τη θέση πως, εάν η Αίγυπτος υπογράψει συμφωνία με την

Τουρκία για ΑΟΖ, τότε «θα πάρει» περισσότερο θαλάσσιο χώρο. «Ο διάλογος μας με την Αίγυπτο συνεχίζεται. Κάναμε δύο συναντήσεις σε επίπεδο υφυπουργών. Μία στο Κάιρο και μία στην Άγκυρα. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μέσω διαφορετικών διαύλων». Ενδέχεται, πρόσθεσε

να συναντηθεί με τον ομόλογο του Σαμέχ Σουρκρί. «Μιλάμε σε προσωπικό επίπεδο, αλλά θα δω τον Σαμέχ Σουρκρί όταν προκύψουν οι προϋποθέσεις για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ως Τουρκία, είμαστε άνετοι από αυτή την άποψη. Από την άλλη, εάν η Αίγυπτος υπογράψει μια συμφωνία μαζί μας για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, θα αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη υφαλοκρηπίδα στη Μεσόγειο. Δεν έχει γίνει ακόμη επίσημη συζήτηση. Ας διορθώσουμε πρώτα τα πράγματα και μετά θα το συζητήσουμε. Υπήρξαν άτυπες διαπραγματεύσεις. Η Αίγυπτος πραγματικά γνωρίζει ότι, όταν υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία, θα έχει περισσότερο (θαλάσσιο) χώρο. Αλλά δεν έχει γίνει επίσημη συζήτηση για αυτό. Ας ομαλοποιήσουμε λίγο τα πράγματα, ας καθίσουμε να το συζητήσουμε προς το συμφέρον και των δύο χωρών», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Αναφερόμενος, τέλος, στο θέμα της Λιβύης, ο υπουργός Εξωτερικών είπε :«έχουμε συνεργαστεί στενά με κυβερνήσεις που θεωρούνται νόμιμες από τη διεθνή σκηνή, συμπεριλαμβανομένου του ΣΑ των ΗΕ», αλλά «στην τελευταία συμφωνία δεν ήθελαν όλοι να συμμετάσχουν». Σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ακιλέ Σαλίχ, ήθελε «πολλές φορές» να μεταβεί στην Τουρκία και «οι ημερομηνίες είχαν οριστεί», αλλά τελικά «σταμάτησε να ασχολείται». Επίσης, είπε ότι ο Χαφτάρ ήθελε να έρθει στην Τουρκία υπό τον όρο να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ερντογάν, κάτι το οποίο ο τελευταίος απέρριψε. «Ο πρέσβης μας θα ταξιδέψει ανατολικά [της Λιβύης] τις επόμενες ημέρες και θα έχει συνομιλίες. […] Πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη διατήρηση της ενότητας της χώρας ενόψει των εκλογών», οι οποίες «πρέπει να γίνουν εγκαίρως και όταν οι συνθήκες είναι οι σωστές», είπε καταλήγοντας.

ΦΩΤΟ: Υπουργείο Εξωτερικών Τουρκίας

https://twitter.com/EngelhardtDeniz/status/1475373862657400833?s=20

Share this post