Τσαβούσογλου: Δεν θα γίνει βήμα πίσω για την Αγία Σοφία

Τσαβούσογλου: Δεν θα γίνει βήμα πίσω για την Αγία Σοφία

Με το επιχείρημα ότι στην Ισπανία υπήρξαν τζαμιά που μετετράπησαν σε εκκλησίες ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέρριψε εκ νέου την έντονη κριτική που δέχεται διεθνώς η χώρα του για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

 

«Η Τουρκία απορρίπτει τις κατηγορίες της ΕΕ για την απόφασή της να μετατρέψει εκ νέου σε τέμενος την Αγία Σοφία», δήλωσε ο Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Μαλτέζο ομόλογό του, Εβαρίστ Μπαρτόλο.

«Στην Ισπανία υπάρχουν πολλά τζαμιά που μετετράπησαν σε εκκλησίες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Επιπλέον, σε συνέντευξή του στην Χουριέτ, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από την απόφασή της παρά τις αντιδράσεις, ισχυριζόμενος ότι πλέον αυτοί που αντιδρούσαν λένε «σεβόμαστε την απόφασή σας αλλά προστατέψτε την πολιτιστική κληρονομιά».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι μόνο χώρες όπως η Ελλάδα που δεν μπορούν να το χωνέψουν εξακολουθούν να λένε το αντίθετο πλέον.

Απαντώντας σε ερώτηση της τουρκικής εφημερίδας αν μετά τις αντιδράσεις η Τουρκία θα υποχωρήσει στο θέμα της Αγίας Σοφίας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «όχι, πλέον σε αυτό το θέμα δεν τίθεται θέμα υποχώρησης. Ο Πρόεδρός μας συζήτησε αυτό το θέμα με τον Πρόεδρο της Ρωσίας. Αυτή τη στιγμή όλοι λένε ‘σεβόμαστε την απόφασή σας αλλά ας διατηρηθεί η πολιτιστική κληρονομιά’.

Εκείνοι που προηγουμένως έλεγαν ‘να μην ανοίξει ως τζαμί’ τώρα άρχισαν να το λένε αυτό. Κάποιες χώρες που δεν μπορούν να το χωνέψουν όπως η Ελλάδα, εξακολουθούν να υποστηρίζουν το αντίθετο αλλά δεν θα γίνει υποχώρηση σε αυτό το θέμα», ανέφερε.

Ούτε με λέιζερ, ούτε με φως θα καλυφθούν οι αγιογραφίες της Αγίας Σοφίας δήλωσε ο Υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει τον σχεδιασμό. Νωρίτερα η Γενική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων ανέφερε ότι οι αγιογραφίες πρέπει να καλυφθούν είτε με κουρτίνες είτε με σκίαση κατά τη διάρκεια της προσευχής.

Σε δηλώσεις του από την Άγκυρα ο Τούρκος Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ανέφερε ότι “στην ημερήσια διάταξη του Υπουργείου μας δεν υπήρξε ποτέ εργασία για λέιζερ ή φως. Κινούμαστε με βάση τις απόψεις της ομάδας στην οποία βρίσκεται και ο Πρόεδρος της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Τουρκία, Οτζάλ Ογούζ. Δεν αγνοούμε την ΟΥΝΕΣΚΟ σε αυτή τη διαδικασία. Ακούμε τις απόψεις όλων των ειδικών”. Σε ερώτηση εάν οι αγιογραφίες θα καλυφθούν με κουρτίνες, ο Τούρκος Υπουργός είπε “περιμένετε 24 ώρες. Αλλά αυτό είναι το σίγουρο, δεν θα υπάρξει ούτε λέιζερ ούτε φως, αυτό είναι ξεκάθαρο”.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Τουρκία είναι πολύ ευαίσθητη για την προστασία του μνημείου. “Και μάλιστα για την συντήρηση στο εξωτερικό και εσωτερικό του μνημείου οι εργασίες θα επιταχυνθούν. Από δω και πέρα θα διαθέσουμε μεγαλύτερο κονδύλι στον προϋπολογισμό”, ανέφερε.

Νωρίτερα η Γενική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων ανακοίνωσε ότι “οι εικόνες που βρίσκονται στην Αγία Σοφία δεν αποτελούν εμπόδιο για την προσευχή. Ωστόσο κατά την διάρκεια της προσευχής για να επιτρέψουν στους Μουσουλμάνους να κάνουν τις προσευχές τους με σεβασμό πρέπει με κατάλληλες μεθόδους είτε να τοποθετηθούν κουρτίνες είτε να σκιαστούν”.

 

Share this post