Τσαβούσογλο:”Δεν υπήρξε  χώρα που χάρηκε, επειδή δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις στην Τουρκία”. “-Δεν θα χαλάσει ο κόσμος με λύση δύο κρατών” κρατών στην Κύπρο

Τσαβούσογλο:”Δεν υπήρξε  χώρα που χάρηκε, επειδή δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις στην Τουρκία”. “-Δεν θα χαλάσει ο κόσμος με λύση δύο κρατών” κρατών στην Κύπρο

Η Ε.Ε δεν μπορεί να είναι μέρος της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό, υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης

 

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ,    Μεβλούτ Τσαβούσογλου,  ανέφερε  ότι “δεν υπήρξε  χώρα που να χάρηκε επειδή δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις στην Τουρκία, και πρόσθεσε :  «αν ληφθεί απόφαση για κυρώσεις γνωρίζουν τι απάντηση θα λάβουν. Αυτό το στάδιο το έχουμε ξεπεράσει προ πολλού ως Τουρκία. Εμείς συζητάμε πως θα αναπτύξουμε τη συνεργασία μας με συγκεκριμένα βήματα».

Ο  Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε πως αν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό η Ε.Ε θα είναι ξανά παρατηρητής, αλλά δεν θα είναι μέρος των διαπραγματεύσεων. Ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε ότι “δεν θα είναι το τέλος του κόσμου. εάν στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη”.

Σε δηλώσεις του στην τουρκική κρατική τηλεόραση TRT, ο Τσαβούσογλου είπε ότι για την επίλυση ενός προβλήματος μπορεί να συμβάλουν όλοι και όλοι μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους. «Αλλά η ΕΕ δεν είναι μέρος των διαπραγματεύσεων και δεν μπορεί να είναι. Γιατί; Επειδή η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι μέλος της ΕΕ. Έγινε μέλος με άδικο τρόπο αντίθετα με τις συμφωνίες και το διεθνές δίκαιο. Μέχρι σήμερα η ΕΕ πήρε το μέρος της ελληνοκυπριακής πλευράς και αγνόησε τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς» , υποστήριξε.

                                                             Ζ0ζέπ Μπορέλ (α) και Ερσίν Τατάρ (δ)
Επίσης , είπε ότι δεν τίθεται θέμα η Ε.Ε να είναι μέρος των διαπραγματεύσεων οΜεβλούτ Τσαβούσογλου είπε άλλωστε ότι οι συνομιλίες διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στις προηγούμενες συναντήσεις η Ε.Ε συμμετείχε ως παρατηρητής.

«Τώρα θα πραγματοποιηθεί μια συνάντηση 5+1. Στόχος αυτής της συνάντησης – ήταν δική μας πρόταση – είναι να δούμε εάν υπάρχει έδαφος μεταξύ των πλευρών για διαπραγματεύσεις. Επειδή η ΕΕ δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος και επειδή υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης, ειδικά η “τδβκ” (ψευδοκράτος) δεν θέλει εδώ την ΕΕ. Ας μην δείχνει υπερευαισθησία η ΕΕ λόγω αυτού καθώς δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος. Δηλαδή δεν μπορεί να πει δεν θα παρατηρηθούν οι απόψεις μου. Αλλά αν υπάρξει έδαφος διαπραγμάτευσης και ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, η ΕΕ θα είναι ξανά παρατηρητής. Εδώ δεν αποκλείουμε την ΕΕ», ανέφερε.

Για την Αίγυπτο ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν συνομιλίες μεταξύ διπλωματών και αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών. «Οι επαφές μας σε διπλωματικό επίπεδο με την Αίγυπτο ξεκίνησαν επισήμως»είπε. Παράλληλα έκανε διπλωματικό άνοιγμα και προς τη Σαουδική Αραβία.  «Δεν υπάρχει λόγος να μην βελτιωθούν οι σχέσεις μας με τη Σ. Αραβία. Αν κάνουν κάποιο θετικό βήμα, θα κάνουμε κι εμείς .Το ίδιο ισχύει και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα» ανέφερε.

Share this post