Τρομοκρατική επίθεση στο Τέξας με 20 νεκρούς

Τρομοκρατική επίθεση στο Τέξας με 20 νεκρούς

Ο ένοπλος φαίνεται μάλιστα πως είχε αγοράσει νόμιμα το όπλο που χρησιμοποίησε, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας

Στη μακρά αλυσίδα πόλεων στις ΗΠΑ, που στιγματίστηκαν ανεξίτηλα από τρομοκρατικά χτυπήματα  προστέθηκε και το Ελ Πάσο. Είναι κτισμένο κατά μήκος του ποταμού Ρίο Γκράντε. Μια πόλη του Τέξας με 680.000 κατοίκους στα σύνορα με το Μεξικό. Ποσοστό 80% εξ αυτών είναι Λατινοαμερικανοί, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του 2018. Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ αυτών και 3 Μεξικανοί, από τα πυρά ενός οπλισμένου νεαρού, άλλοι 26 τραυματίστηκαν, η κατάσταση της υγείας ορισμένων είναι σοβαρή.

Σύμφωνα με ΜΜΕ ο άνδρας, που σκόρπισε το θάνατο, ονομάζεται Πάτρικ Κ. Κατάγεται από την πόλη Άλλεν, κοντά στο Ντάλας, 9 ώρες με το αυτοκίνητο. Σε βίντεο από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, που μεταδόθηκε από το τοπικό κανάλι KTSM, φαίνεται να μπαίνει οπλισμένος στο σούπερ μάρκετ, με τα αυτιά καλυμμένα με ακουστικά κατά του θορύβου.
«Διαθέτουμε ένα μανιφέστο, που αποδίδεται στον νεαρό, το οποίο δείχνει ότι η πράξη του έχει σε μεγάλο βαθμό υπόβαθρο ρατσιστικού μίσους», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γκρεγκ Άλλεν, αρχηγός της αστυνομίας του Ελ Πάσο. «Δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες, διότι θα πρέπει να εξακριβώσουμε, εάν το μανιφέστο προέρχεται από τον άνθρωπο που συλλάβαμε. Δεν θέλουμε να κάνουμε την κατάσταση ακόμη πιο πολύπλοκη κάνοντας δηλώσεις που ενδεχόμενα να αλλοιώσουν τις έρευνες».

Ο Τραμπ στόχος κριτικής

Ο φερόμενος δράστης, που συνελήφθη χωρίς να προβάλει αντίσταση, ανακρίνονταν για πολλές ώρες. «Πράξη δειλίας χωρίς καμιά δικαιολογία» έγραψε σε twitt ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος σύμφωνα με εκπρόσωπό του ενημερώνονταν συνεχώς για την κατάσταση. Πολλοί, μεταξύ αυτών και ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών Μπέτο ο Ρούρκε, που κατάγεται από το Ελ Πάσο, κατηγόρησαν τον Τραμπ ότι με τις δηλώσεις του δίνει τροφή στον ρατσισμό. Τελευταία επιτέθηκε προσωπικά σε έγχρωμο βουλευτή των Δημοκρατικών, ενώ επανειλημμένα επιτέθηκε λεκτικά κατά προσφύγων από τη Λατινική Αμερική.
Tέτοιου είδους μακελειά σε σχολεία, πανεπιστήμια ή σε δημόσιους χώρους, γίνονται συχνά στις ΗΠΑ. Προσπάθειες αυστηροποίησης του νόμου περί οπλοκατοχής απέβησαν άκαρπες, επειδή κυρίως οι Ρεπουμπλικάνοι είναι αντίθετοι. Αλλά και το αμερικανικό λόμπι της πανίσχυρης οργάνωσης NRA πολεμά με κάθε τρόπο κάθε προσπάθεια ρύθμισης της οπλοκατοχής στη χώρα.

ΠΗΓΗ: DW

Share this post