Τριβές Ουάσιγκτον-Άγκυρας
Εμφανής είναι η η εχθρότητα μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και της Ουάσιγκτον, αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ για στήριξη του κουρδικού αντάρτικου, την ώρα κατά την οποία ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα καλείτο για διαβουλεύσεις στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Άγκυρα ανακοίνωσε την εκτέλεση 13 Τούρκων ομήρων που βρίσκονταν στα χέρια του PKK. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Ουάσιγκτον επεσήμανε ότι η εμπλοκή του PKK δεν είχε αποδειχθεί ακόμη. Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε τον ισχυρισμό αυτόν «φαιδρό», επικρίνοντας τη συνεχιζόμενη αμερικανική στήριξη προς τις κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία. «Οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από το PKK», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Το ενδεχόμενο νέας κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας έμοιασε να απομακρύνεται , όταν ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Μπλίνκεν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο των Τούρκων ομήρων, υπογραμμίζοντας ότι «οι τρομοκράτες του PKK φέρουν την ευθύνη».
Ο Τζο Μπάιντεν, όμως, ο οποίος αποκάλεσε τον Ερντογάν «αυταρχικό ηγέτη» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, δεν έχει επικοινωνήσει ακόμη με τον Τούρκο πρόεδρο.
Ο Μπάιντεν επέλεξε διαφορετικό ύφος στις σχέσεις με την Άγκυρα, εγκαταλείποντας τη στενή σχέση του Τραμπ με τον Ερντογάν και επιλέγοντας να επικρίνει την Τουρκία για την πολιτική της στη Συρία και για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, όπως αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα Washington Post.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έγκρισής του από τη Γερουσία, ο Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται ως σύμμαχος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Άγκυρας για τους S-400 είναι πιθανή. Η Τουρκία έχει αποκλεισθεί από το πρόγραμμα κατασκευής και αγοράς του μαχητικού νέας γενιάς F-35, ενώ οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει τις περισσότερες νέες πωλήσεις οπλικών συστημάτων στην Τουρκία.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν επέκρινε δύο φορές αυτόν τον μήνα την Τουρκία για παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, ενώ 50 γερουσιαστές κατέθεσαν επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο Μπάιντεν για την αυταρχική φύση της κυβέρνησης Ερντογάν. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανακοίνωσε ότι οι 900 Αμερικανοί στρατιωτικοί που συνεργάζονται με τους Κούρδους της συριακής οργάνωσης YPG θα παραμείνουν στις θέσεις τους.
Ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν υποβάθμισε, όμως, το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος δεν έχει επικοινωνήσει ακόμη με τον Τούρκο ομόλογό του, υπογραμμίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση εστιάζει κυρίως ακόμη σε εσωτερικά ζητήματα.
«Συνειδητοποιούμε την απογοήτευση του προέδρου Ερντογάν, αλλά οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι πολλοί. Ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν έχει μιλήσει ακόμη με πολλούς από αυτούς», είπε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι την περασμένη εβδομάδα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Ιμπραήμ Καλίν. «Θέλουμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία σε πολλούς τομείς. Είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, ο οποίος έχει κομβικό ρόλο να παίξει στη Συρία και τη Λιβύη», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος στη Washington Post.
Η αναλύτρια του ινστιτούτου European Council on Foreign Relations, Ασλί Αϊντασμπάς, λέει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που παρουσιάζει η σχέση της με την Τουρκία. «Το σχέδιο του Μπάιντεν ήταν να βάλει τα θέματα αυτά “στο ψυγείο” για έξι μήνες. Οι συνθήκες, όμως, δεν θα επιτρέψουν τέτοια πίστωση χρόνου», λέει η Αϊντασμπάς.
Η αντιπαράθεση γύρω από τους S-400, η επιμονή της Ουάσιγκτον να καταδικάζει τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Τουρκία και η συριακή κρίση αναμένεται να οδηγήσουν σε νέες τριβές. Οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις με στόχο θυλάκους του PKK στο βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία προκαλούν την οργή της Ουάσιγκτον. Παρότι οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει το PKK τρομοκρατική οργάνωση, η συμμαχία των ΗΠΑ με τις κουρδικές πολιτοφυλακές στη βόρεια Συρία έχει αποδώσει σημαντικούς καρπούς στην εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους, με την Ουάσιγκτον να προσπαθεί να εμφανίσει το PKK ως ξεχωριστή οντότητα από τους Κούρδους της Συρίας.