Τρίωρη κατάθεση Αναστασιάδη στην Ε.Ε. για το ΚΕΠ. Ανέγνωσε για 45′ γραπτή δήλωση.

Τρίωρη κατάθεση Αναστασιάδη στην Ε.Ε. για το ΚΕΠ. Ανέγνωσε για 45′ γραπτή δήλωση.

Για πολλά θέματα, που ρωτήθηκε , απαντούσε  ότι δεν θυμόταν.- «Δεν υπάρχουν δύσκολες ερωτήσεις, όταν υπάρχουν αιτιολογημένες απαντήσεις», δήλωσε μετά την κατάθεση.

 

Περίπου τρεις ώρες κράτησε η κατάθεση του προέδρου Αναστασιάδη στην Ερευνητική Επιτροπή για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα και τις κατ΄ εξαίρεση πολιτογραφήσεις.

Ο Ν. Αναστασιάδης προσήλθε στην Επιτροπή, ενώ επικρίνεται από το καλοκαίρι σφοδρά από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το Επενδυτικό Πρόγραμμα , το οικογενειακό δικηγορικό του γραφείο , που όπως φαίνεται χειρίστηκε πολλές υποθέσεις,  για τις φιλικές σχέσεις του με Σαουδάραβα μεγιστάνα, συγγενικά του πρόσωπα  και τον Μαλαισιανό Τζο Λόου.

Ο πρόεδρος ορκίστηκε στο Ιερό Ευαγγέλιο, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μύρων Νικολάτος του υπέδειξε ότι θα μπορούσε να δώσει νόμιμη διαβεβαίωση.  Μετά την ορκωμοσία ο Μύρων Νικολάτος διάβασε γραπτή δήλωση, στην οποία τόνισε: «έγιναν και γίνονται δηλώσεις που υποσκάπτουν τη λειτουργία της Επιτροπής. Διαβεβαιώνουμε ότι καμία από αυτές τις ενέργειες δεν θα σταθεί εμπόδιο. Υπέρτατη αφοσίωση μας είναι απέναντι στο Σύνταγμα»

Στην αρχή της διαδικασίας ο κ. Αναστασιάδης για 45’ λεπτά ανάγνωσε πολυσέλιδο έγγραφο , το οποίο μετά κατέθεσε στην τετραμελή Επιτροπή. Στο έγγραφο ήταν συνημμένοι ως παραρτήματα  πάνω από τριάντα φάκελοι. 

Στην συνέχεια απάντησε για περίπου δύο ώρες σε ερωτήσεις του προέδρου της Επιτροπής , Μύρωνα Νικολάτου, πρώην προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου και των μελών της Παύλου Ιωάννου, Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, Δήμητρας Καλογήρου, προέδρου Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, και Κυριάκου Κυριάκου, βοηθού Γενικού Ελεγκτή. Η Επιτροπή διορίστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη, ο οποίος μέχρι το καλοκαίρι ήταν υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Αναστασιάδη.

 Οι βασικές ερωτήσεις αφορούσαν την σχέση του κ. Αναστασιάδη με τον Σαουδάραβα  σεΐχη, την εμπλοκή του ενός  γαμπρού του στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ) μέσα από την ενασχόληση του με τα ακίνητα και την Μαρίνα Αγίας Νάπας, καθώς και για τις διαδικασίες πριν τερματιστεί, τον περασμένο Οκτώβριο το ΚΕΠ. Επίσης  ρωτήθηκε για την Μ.Α. ,  λειτουργό του Υπουργείο Εσωτερικών και ανιψιά της συζύγου του και για την πολυσυζητημένη πολιτογράφηση του καταζητούμενου με διεθνές ένταλμα Μαλαισιανού  Τζο Λόου.

Ο  πρόεδρος Αναστασιάδης δεν προσκόμισε πολλά νεώτερα στοιχεία σε σχέση με όσα είπε το περασμένο διάστημα. Σε αρκετές ερωτήσεις απαντούσε μονολεκτικά «δεν ξέρω».  Επιχείρησε  να δικαιολογήσει το δώρο,  που δέχθηκε από τον φίλο του  Σαουδάραβα σεΐχη, ο οποίος διέθεσε ένα από τα ιδιωτικά αεροπλάνα του για να μεταφέρει τον ίδιο και την οικογένειά του στις Σεϋχέλλες για διακοπές τον Αύγουστο του 2018. Δεν υπήρξε αντάλλαγμα, δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης, παρ’ όλο που ο ίδιος από το 2015 μοίρασε συνολικά 42 διαβατήρια στα μέλη της οικογένειας του Σαουδάραβα. Σημειώνεται ότι για ένα τουλάχιστον διαβατήριο,  που δόθηκε παράνομα στη δεύτερη σύζυγο του  σεΐχη,  βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική έρευνα, αλλά ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι δεν το γνώριζε. Την ίδια στάση τήρησε  και για την Μ.Α.  ανιψιά της συζύγου του , η οποία  αποσπάστηκε από τη Βουλή στο Υπουργείο Εσωτερικών το 2013, όταν εξελέγη δηλαδή ο κ. Αναστασιάδης στην προεδρία της Δημοκρατίας. Η ανιψιά φαίνεται ότι  είχε εμπλοκή με τα «χρυσά» διαβατήρια” , αλλά ο πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι  δεν γνώριζε ότι υπηρετούσε στο γραφείο του υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου, λέγοντας ότι ήταν αποσπασμένη στην Υπηρεσία Ασύλου. 

Για τον Σαουδάραβα είπε πως δεν υπήρξε δικηγόρος, πριν εκλεγεί πρόεδρος δικηγόρος του, αλλά ότι τον γνώριζε, ενώ για το πρώτο ταξίδι του στις Σεϋχέλλες το 2015, ανέφερε πως έγινε με δικά του έξοδα και δεν έγινε κρυφά. «Και βεβαίως τον γνωρίζω και βεβαίως έχω σχέση μαζί του. Αλλά δεν ωφελήθηκε από την σχέση μας», υποστήριξε.  

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε  ότι ο Σαουδάραβας  έδωσε κατά την επένδυσή του 966 χιλιάδες ευρώ, για να προσθέσει πως λόγω των σχέσεων τους συνείσφερε ακόμη μισό εκατομμύριο.

Επίσης, αναφέρθηκε αναλυτικά στα ποσά, ενώ κατέθεσε κατάλογο με τα ποσά που έχει συνεισφέρει ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας. «Πόσα να ακούσει κανένας. Όλοι παίρνουν μίζες;», διερωτήθηκε.

Όπως είπε στην Επιτροπή μετά το σάλο, που δημιουργήθηκε, ο Σαουδάραβας επενδυτής υπέβαλε αίτηση αποποίησης της κυπριακής υπηκοότητας, εξαιτίας του τρόπου που η Κύπρος χειρίζεται τους επενδυτές.

 «Φανταστήκατε, αν ο Σαουδάραβας έπαιρνε την υπηκοότητα, όχι γιατί επένδυσε, αλλά για τις φιλικές ενέργειες προς το κυπριακό κράτος; Τότε θα θεωρούμουν δωρολήπτης. Ευτυχώς που δεν χρησιμοποιήθηκε κάποια εξαίρεση και τηρήθηκαν τα κριτήρια», είπε.

Για την υπόθεση του  Μαλαισιανού Τζο Λόου ο Ν. Αναστασιάδης  ανέφερε ότι δεν γνωρίζει, « αν ήταν ξέπλυμα ή αν το θέμα του ήταν να αποκτήσει μια άλλη ταυτότητα να κινείται ελεύθερα».

Σε άλλη ερώτηση ,  αν  εταιρείες στενών συγγενών του  έκαναν αίτηση για πολιτογραφήσεις, ο κ. Αναστασιάδης  απάντησε αρνητικά. Σε διευκρινιστική ερώτηση , εάν συγγενικό του πρόσωπο και συγκεκριμένα ένας γαμπρός του είχε εμπλοκή σε αιτήσεις, μέσω συνεργασίας του με άλλο γραφείο, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι «η κατασκευαστική εταιρεία που κατέχει συγγενικό του πρόσωπο λειτουργούσε πολύ πριν ο ίδιος αποκτήσει συγγενική σχέση μαζί του».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ακόμα ότι, επειδή οι θυγατέρες του θεωρούνται πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, το γραφείο του ελέγχεται ανελλιπώς από τη ΜΟΚΑΣ, τη Moneyval, το Δικηγορικό Σύλλογο, το ΦΠΑ και μια φορά από το Γενικό Ελεγκτή.

Σε ερώτηση από τον πρόεδρο τη Επιτροπής,  εάν το ΚΕΠ έτυχε κατάχρησης, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως παρατήρησε να γίνεται «αλόγιστη προβολή στα αεροδρόμια ή μέσω του διαδικτύου, κατά την οποία διδόταν η εντύπωση ότι η Κύπρος πουλά διαβατήρια και ότι στις πλείστες περιπτώσεις γινόταν λόγος για αγορά και όχι απόκτηση διαβατηρίων».

Στην κατάθεση του ο κ. Αναστασιάδης δεν αποκάλυψε ονόματα παρόχων ( εταιρείες και δικηγορικά γραφεία) , αλλά τα έγραψε και τα κατέθεσε εμπιστευτικά στην Επιτροπή.  Όσον αφορά τις προτάσεις, που αφορούσαν σε αιτήσεις πολιτογραφήσεων αλλοδαπών, είπε ότι περιλαμβάνονταν στην Ημερήσια Διάταξη των Συνεδριών του Υπουργικού Συμβουλίου κάτω από την κατηγορία των θεμάτων που δεν έχρηζαν ιδιαίτερης συζήτησης.   Τα μέλη της Επιτροπής απέφυγαν να θέσουν ερωτήσεις για ζητήματα , που καταλογίζει στον πρόεδρο ο πρώην συνεργάτης του , Μακάριος Δρουσιώτης , στο βιβλίο του Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ”.

*Αυτούσια η γραπτή δήλωση του προέδρου Αναστασιάδη

Γραπτή Κατάθεση στην Ερευνητική Επιτροπή by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


Οι ερωταπαντήσεις

Οι πιο βασικές ερωταπαντήσεις, όπως τις κατέγραψε ο Απόστολος Τομαράς στην “Καθημερινή” Κύπρου , είναι:

ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ: Ποια ήταν η πολιτική σας από το 2013 μέχρι και σήμερα στο κομμάτι των πολιτογραφήσεων;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Θέλω να προβώ σε μια αρχική δήλωση. Το 2013 όταν ανέλαβα την προεδρία τα οικονομικά του κράτους ήταν στα πρόθυρα κατάρρευσης. Όταν ανάλαβα τα διαθέσιμα ήταν 235.6 εκατ. ευρώ και αρκούσαν για 15 μέρες. Λειτουργούσαν κοινωνικά παντοπωλεία ενώ η Λαϊκή Τράπεζα ήταν στον αναπνευστήρα. Όλα όσα βιώναμε η οικονομία κατέρρεε. Το κράτος βρισκόταν σε τραγική κατάσταση. Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεχθήκαμε το μνημόνιο. Ακολούθησε το κλείσιμο της Λαϊκής. Κάτω από αυτές τις συνθήκες το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε μια σειρά κινήτρων. Το επενδυτικό πρόγραμμα πολιτογραφήσεων που άρχισε το 2017 αποφασίσθηκε η αλλαγή κριτηρίων για να προσελκύσει επενδυτές. Μεταξύ άλλων μειώθηκε το ποσό της επένδυσης στα 5 εκατ. ευρώ. Μειώθηκε το ποσό καταθέσεων σε τράπεζες από 15 εκατ. ευρώ σε 5 εκατ. ευρώ. Μια νέα ρύθμιση έγινε το 2014 που αφορούσαν το οικονομικό σκέλος της αίτησης. Το 2016 έγινε μια νέα διαφοροποίηση. Λαμβάνοντας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του κατασκευαστικού τομέα δόθηκε έμφαση δάνεια που ανερχόταν στα 7 δις. εκατ. ευρώ. Δόθηκε έμφαση στις επενδύσεις αγοράς ακινήτων και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Το 2016 καταργήθηκε η αγορά ακινήτων και τα μέτρα που είχα ληφθεί για το κούρεμα των καταθέσεων το 2013 στο επενδυτικό πρόγραμμα. Το 2019 έγιναν τροποποιήσεις για ενίσχυση κρατικών οργανισμών. Συνολική εισφορά 150 χιλιάδες ευρώ. 75 εκατ. στο ίδρυμα έρευνας και καινοτομίας και τα υπόλοιπα στον οργανισμό στέγης. Ακολούθησε αύξηση του ποσού και συμπερίληψη και άλλων οργανισμών που λάμβαναν ένα ποσό από τους αιτητές πολιτογραφήσεων.

Το ΚΕΠ προκάλεσε την δημιουργία 3 χιλιάδων θέσεων εργασίας. Αυτά αφορούν τα οικονομικά κριτήρια. Έρχομαι στο πλαίσιο ελέγχου κριτηρίων. Το σχέδιο του 2013 προστέθηκε πως αιτητής εμπλεκόταν σε παράνομη δραστηριότητα. Στο σχέδιο του 2014 απαγορεύθηκε η επένδυση σε μετρητά κάτι που ίσχυε μέχρι τότε. Μέτρο για καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Η επένδυση γινόταν μέσω εμβασμάτων.

Από τότε οι τράπεζες είχε ουσιαστικό ρόλο στον έλεγχο. Το 2016 καταργήθηκε η πρόνοια κατάθεσης 5 εκατ. του αιτητή σε τράπεζες. Μεταξύ άλλων είχαν παρατηρηθεί καταχρήσεις. Δεύτερον αιτητής και μέλη οικογένειας του να έχουν άδεια παραμονής. Στις αλλαγές του 2018 αποφασίσθηκε ο έλεγχος σε τρείς εξειδικευμένους οίκων που αξιολογούσαν τον επενδυτή. Τέθηκε οροφή έγκρισης αιτήσεων που δεν έπρεπε να υπερβαίνει τις 700 το χρόνο. Έγινε εισαγωγή των Μητρώου παρόχων. Καλής συμπεριφοράς των παρόχων. Με τον Κώδικα απαγορεύθηκε η προβολή και διαφήμιση του προγράμματος πολιτογραφήσεων.

Μπήκε φραγμός στην έγκριση αιτήσεων οι αιτητές των οποίων είχαν έγκριση από άλλες χώρες. Το 2019 αποφάσισε τον αποκλεισμό ΠΕΠ με τη θέσπιση κριτηρίων. Τον Φεβρουάριο του 2019 έγινε νέα αλλαγή του ΚΕΠ με την θέσπιση κανονισμών λειτουργίας του ΚΕΠ. Με τις αλλαγές αυτές το ΚΕΠ ήταν το αυστηρότερο στην Ε.Ε. Οι καταχρήσεις έγιναν από αιτητές και παρόχους αναγκάζοντας την κυβέρνηση να το καταργήσει. Για τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Οι αιτήσεις πολιτογραφήσεων ήταν στην κατηγορία που δεν χρήζουν συζήτησης. Και αυτό γιατί είχε γίνει έλεγχος από υπηρεσίες της Δημοκρατίας. Επιπλέον το Υπουργείο Εσωτερικών ετοίμαζε έκθεση που ο ΥΠΕΣ παρουσίαζε στο Υπουργικό. Υπήρχε ημερήσια διάταξη 25 αιτήσεων. Ήταν αδύνατο να ελέγξει περαιτέρω. Βασιζόταν το Υπουργικό στις εισηγήσεις του ΥΠΕΣ. Αυτά είχα να πω.

ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ: Σε συνέντευξή σας είπατε ότι το ΚΕΠ έτυχε κατάχρησης. Πως το αντιλαμβάνεστε αυτό;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Αφορούσε την αλόγιστη διαφήμιση που έδινε την εντύπωση πως η Κυπριακή Δημοκρατία πουλούσε διαβατήρια. Στις πλείστες περιπτώσεις μιλούσαν για αγορά και όχι απόκτηση διαβατηρίων. Τους είχα προειδοποιήσει ότι με τη συμπεριφορά αυτή θα οδηγηθεί το πρόγραμμα σε κατάργηση. Με την τακτική αυτή από παρόχους έγινε κατάχρηση του προγράμματος.

ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ: Μπορείτε να αναφερθείτε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να μην αποκαλύψω. Γνωρίζω και ονόματα και εταιρείες αλλά και δικηγορικά γραφεία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά από ερώτηση της Δήμητρας Καλογήρου, να γράψει τα ονόματα και εταιρείες και να τα παραδώσει στην Επιτροπή.

ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ: Ήταν ικανοποιητικός ο έλεγχος που γινόταν;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Το Υπουργικό Συμβούλιο δεν μπορούσε να αναλώσει περισσότερο χρόνο συν θα καταντούσε να ελέγχει κρατικές υπηρεσίες. Γινόταν μόνο για περιπτώσεις που υπήρχε εισήγηση για παρέκκλιση.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ: Γνωρίζεται κάποιες περιπτώσεις παρεκκλίσεων;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Η περίπτωση του καζίνο και μιας νοτιοαφρικανικής εταιρείας που επένδυσε ένα μεγάλο ποσό για αγορά φαρμακευτικής εταιρείας.

ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ: Ποιο το σκεπτικό συμπερίληψης μελών οικογενειών στις αιτήσεις πολιτογραφήσεων;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Το σκεπτικό ήταν για να ενθαρρυνθεί κάποιος να επένδυση στην Κύπρο θα πρέπει να έχει την δυνατότητα να φέρει και τα μέλη της οικογένειας του.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Γνωρίζεται για επιστολή Γενικής Εισαγγελίας προς ΥΠΕΣ για πρόγραμμα πολιτογραφήσεων

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Οι πολιτογραφήσεις είναι κυριαρχικό δικαίωμα των κρατών και όχι του ενωσιακού δικαίου.

ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ: Αποταθήκανε κόμματα οι πολιτικοί σε εσας για την κατάργηση των πολιτογραφήσεων;

ΑΝAΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Από το 2013 μπορεί να εκφράσθηκαν διαφορετικές απόψεις αλλά ουδείς πολιτικός ή κόμμα ζήτησε την κατάργησή του.

ΚΥΡΙΑΚΟΥ: Δεν θα ήταν καλύτερα τα έσοδα από το ΚΕΠ να είχαν καταλήξει στο δημόσιο το οποίο θα μπορούσε να στηρίξει τις τράπεζες αλλά και άλλους κοινωνικούς σκοπούς;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Το κράτος δεν μπορούσε να βάλει χρήματα στο Συνεργατισμό θυμάστε με τον Συνεργατισμό. Ο στόχος δεν ήταν η στήριξη των τραπεζών αλλά η βοήθειά τους.

Ο Παύλος Ιωάννου αναφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως ενώ το ΚΕΠ συστάθηκε επί Τάσσου Παπαδόπουλου με την επισήμανση δημιουργίας κανονισμών κάτι που δεν έγινε ποτέ με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να λειτουργεί στην βάση του πλαισίου του 1967.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ: Δεν υπήρχε η πρόνοια ανάκλησης πολιτογραφήσεων για οποιοδήποτε λόγο

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ήταν μια παράβλεψη ένα κενό το οποίο διορθώθηκε το 2019.

ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ: Είπατε για 57 πολιτογραφήσεις του δικηγορικού γραφείου που διαχειρίζονται οι κόρες σας. Πόσες πολιτογραφήσεις έγιναν πριν τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας και πόσες μετά;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Όταν ήμουν πρόεδρος του Συναγερμού απείχα εσείς το γνωρίζετε. Από 26 Φεβρουαρίου 2013 αποξενώθηκα των μετοχών. Πριν το 2013 εγκρίθηκαν 8 αιτήσεις και μετά την εκλογή μου 57 αιτήσεις. Το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομά μου ήλεγχε επιστάμενα από Δικηγορικό Σύλλογό ΜΟΚΑΣ και άλλες υπηρεσίες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρεται σε συνέντευξη του Γενικού Ελεγκτή κατά πόσο επενδυτές με αιτήσεις για πολιτογραφήσεις έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης και αγόραζαν αυτοκίνητα από συγγενικό του πρόσωπο με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να απαντά αρνητικά σε σχετική ερώτηση.

Εάν ήθελα να ευνοήσω κάποιους αιτητές προκαλώ οποιανδήποτε να πει ποιους ευνόησα. Τα περί εύνοιας είναι ένας από τους πολλούς μύθους που ακούστηκαν.

ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ: Ποια στάση τηρούσατε στο Υπουργικό Συμβούλιο σε αιτήσεις του δικηγορικού γραφείου που φέρει το όνομά του.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ο ΠτΔ με βάση το Σύνταγμα όταν είναι στην Κύπρο προεδρεύει πάντοτε του Συμβουλίου στο οποίο δεν έχει ψήφο. Στις αιτήσεις δεν αναφέρονται ποιος είναι κατασκευαστής η από ποιον αγοράσθηκε το ακίνητο.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ: Σε σχέση με τις εξαιρέσεις Υπουργών;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Οι εκθέσεις του ΥΠΕΣ δεν ανέφεραν παρόχους ή κατασκευαστές για να έχει γνώση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή ο Υπουργός για να ζητήσει εξαίρεση.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ: Υπήρχαν εταιρείες που έκαναν αίτηση για πολιτογραφήσεις στενών συγγενείς σας;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Όχι κατηγορηματικά

Η Δήμητρα Καλογήρου διευκρινίζει εάν συγγενικό του πρόσωπο είχε εμπλοκή μέσω συνεργασίας του με άλλο γραφείο. Ο κ. Αναστασιάδης απαντά πως η συγκεκριμένη περίπτωση η εταιρεία λειτουργούσε πολύ πριν ο ίδιος αποκτήσει συγγενική σχέση μαζί του. Ο κ. Κυριάκου αναφέρεται σε συγκεκριμένη επένδυση όπου η εταιρεία υπέβαλε αίτηση για πολιτογράφηση μετόχων ή διευθυντών. Στη συγκεκριμένη εταιρεία συγγενικό πρόσωπο του Νίκου Αναστασιάδη ήταν διευθυντής.

ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ: Υπάρχει διασύνδεση με τον Σαουδάραβα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ουδέποτε υπήρξα δικηγόρος του συγκεκριμένου επιχειρηματία. Από τα έγγραφα του ΥΠΟΙΚ αντί του ελαχίστου ποσού επενδύσεων των 15 εκατ. επένδυσαν 20 εκατ. Μετά τα όσα είπε ο Γενικός Ελεγκτής είπα στον ΥΠΕΣ να πάει για αφαίρεση διαβατηρίου και ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας. Το πόρισμα Καλογήρου δεν βρήκε τίποτε. Πείτε κ. Καλογήρου αν βρήκατε κάτι το ποινικά κολάσιμο.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ: Κοιτάζοντας τα κριτήρια της εποχής είχαμε άλλες περιπτώσεις. Αντί για έξι επενδύσεις έκαναν ενιαία επένδυση σε μια περίπτωση που εξετάσαμε. Κάτι ανάλογο έγινε και σε άλλη περίπτωση. Σε μια άλλη περίπτωση είχαμε πει ότι δεν έπρεπε να δοθεί διαβατήριο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Το πρώτο ταξίδι μου στις Βρυξέλλες έγινε με δικά μου έξοδα το 2015. Και βεβαίως τον γνωρίζω και βεβαίως έχω σχέση μαζί του. Αλλά δεν ωφελήθηκε. Από την σχέση του Προέδρου της Δημοκρατίας με το φίλο του Σαουδάραβα το κράτος εξοικονόμησε 990 χιλιάδες ευρώ.

Λόγω της διαπόμπευσης του το συγκεκριμένο πρόσωπο υπέβαλε αίτηση αποποίησης της πολιτογράφησης. Έτσι μεταχειριζόμαστε τους επενδυτές, το ίδιο έγινε και με την Γουόρ Γκέιμγκ.

ΠΑΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ: Γιατί το Υπουργικό Συμβούλιο δεν προχώρησε στην περίπτωση του Σαουδάραβα αλλά και κάποιων άλλων ειδικών περιπτώσεις ως τιμητικές πολιτογραφήσεις;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Φαντασθήκατε αν ο Σαουδάραβας έπαιρνε διαβατήριο χωρίς επένδυση. Τότε θα θεωρείτο ότι ήμουν δωρολήπτης. Βεβαίως θα μπορούσε. Έχει την ευχέρεια το Υπουργικό Συμβούλιο με βάση το Σύνταγμα. Βάλαμε κριτήρια για διευθυντικά στελέχη

ΙΩΑΝΝΟΥ: Αμφιβόλου νομιμότητας κ. Πρόεδρε;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Αυτό δεν μπορώ να το σχολιάσω. Εμείς φροντίσαμε να τηρήσουμε τις διατάξεις του νόμου.

ΚΥΡΙΑΚΟΥ: Οι αντιδράσεις αφορούσαν το ταξίδι σας. Αυτό πως το σχολιάζετε;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Δεν υπήρχε παροχή κατά χάρη. Υπήρχε μια φιλία. Έδειξε την ευχαρίστησή του για αυτή την χώρα που τον φιλοξένησε.

ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ: Μόνο ένα ταξίδι;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Αφορούσε ταξίδι το 2018. Το 2015 δεν ήταν παραχώρηση.

ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ: Για τα 300 εκατ.;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Είμαι έτοιμος να εξουσιοδοτήσω τον οποιαδήποτε να του παραχωρήσω τα 300 εκατ. Ούτε ξέρω που βρίσκονται οι τράπεζες. Δεν ήταν μυστικό ταξίδι για να μην αναφερθώ στις αναρτήσεις των θυγατέρων μου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με κατηγορηματικό τρόπο απέρριψε ότι παρενέβη ποτέ σε όργανο ή αξιωματούχο του κράτους. «Προκαλώ τον οποιοδήποτε να βγει και να πει εάν  το έπραξα». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς εάν παρενέβη την εποχή που ήταν πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού για την περίπτωση Ρώσου επιχειρηματία στον τότε ΥΠΕΣ Νεοκλή Συλλικιώτη διευκρίνισε ότι επικοινώνησε με τον τότε ΥΠΕΣ για να του υποδείξει να σταματήσουν οι διαρροές.

ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ: Κ. Πρόεδρε κάνατε άλλη παρέμβαση;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ποτέ σε καμία περίπτωση δεν παρενέβηκα. Έχω δώσει όρκο και προκαλώ τον οποιοδήποτε να πει αν παρενέβηκα.

ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ: Όταν είσαστε επικεφαλής του δικηγορικού γινόταν έλεγχος των πολιτογραφήσεων;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Από το 1997 απέχω από τις εργασίες του γραφείου μου. Καθημερινά ερχόμουν Λευκωσία.

ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ: Ο κ. Συλλούρης εμφανιζόταν εκπρόσωπος του Προέδρου της Δημοκρατίας στο εξωτερικό.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ειλικρινά δεν θυμάμαι αλλά δεν το αποκλείω να έδινα μια επιστολή όχι για τις πολιτογραφήσεις αλλά για προσέλκυση επενδυτών.

ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ: Η τοποθέτηση συγγενικού σας προσώπου στο ΥΠΕΣ είχε καμία σχέση με τις πολιτογραφήσεις;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Μετά τα δημοσιεύματα ζήτησα από την Βουλή για των αριθμό των αποσπάσεων. Μου είπαν για 12. Απ’ ότι ξέρω στο ΥΠΕΣ ήταν στην Υπηρεσία Ασύλου.

ΚΥΡΙΑΚΟΥ: Ο κ. Χάσικος μας είπε ότι συνεργαζόταν για πολιτογραφήσεις;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ο Υπουργός μπορεί να αναθέσει καθήκοντα στον οπουδήποτε. Εγώ γνωρίζω ότι δεν ήταν στις πολιτογραφήσεις.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ο μεγάλος σάλος για το πρόγραμμα προέκυψε μετά τα δημοσιεύματα του 2018. Σταδιακά έπρεπε να γίνουμε περισσότερο αυστηροί με το πρόγραμμα. Το πράξαμε αλλά όχι στο μέγεθος του 2018. Η κατάργηση του προγράμματος τον περασμένο Οκτώβριο δεν φαίνεται για την ώρα να προκαλεί ανυπολόγιστη ζημιά. Αυτό που προέχει είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστία της χώρας. Δεν είναι στο μέγεθός που παρουσιάζεται στον τύπο. Θέλω να σας ευχαριστήσω για το έργο που επιτελείται. Μου δώσατε την ευκαιρία να πω για την ευκολία των όσων γράφονται στα κοινωνικά δίκτυα. Έδωσα απαντήσεις με ειλικρίνεια. Μπορεί το πρόγραμμα να προκάλεσε κάποια ζημιά αλλά μπορούν με κατάλληλες κινήσεις να διορθωθούν. Υπήρχαν αρκετά προγράμματα που είχαν αδυναμίες που με κατάλληλους χειρισμούς έγιναν διορθώσεις.

Στο τέλος ο πρόεδρος Αναστασιάδης  ευχαρίστησε τον πρόεδρο και τα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής και πρόσθεσε : “Έδωσα κάποιες απαντήσεις με όλη την ειλικρίνεια για έναν άνθρωπο που δεν έχει να ανησυχήσει ότι προκάλεσε ζημιά στη χώρα. Είμαι βέβαιος ότι με τη σωστή διαχείριση θα ξεπεραστούν τα προβλήματα. Και να σας πω. Αντιμετωπίζαμε πολλά προβλήματα όπως με το κυπριακό νηολόγιο. Ήμαστε το μαύρο πρόβατο στην Αμερική και Ευρώπη ότι είχαμε offshore και γινόταν ξέπλυμα, με τόλμη πήραμε αποφάσεις και διώξαμε τις offshore. Κάποια στιγμή έπρεπε να ληφθούν αποφάσεις και ελήφθησαν».

Κατά την έξοδο από την Επιτροπή ο ageliaforos ρώτησε τον πρόεδρο Αναστασιάδη κατά πόσον οι ερωτήσεις ήταν δύσκολες. Απάντησε:«Δεν υπάρχουν δύσκολες ερωτήσεις, όταν υπάρχουν αιτιολογημένες απαντήσεις». Πρόσθεσε ότι απάντησε «με πλήρη ειλικρίνεια και ανέπτυξε τα αληθή και πραγματικά γεγονότα». Απαντώντας σε ερώτηση άλλου δημοσιογράφου, κατά πόσο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα θα επανέλθει , δήλωσε : «Όχι. Θα δοθούν άλλα κίνητρα για επενδύσεις, αλλά όχι πολιτογραφήσεις».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αποχώρησε , χωρίς να απαντήσει, όταν τον ρωτήσαμε  κατά πόσο αληθεύει ότι στο παρελθόν πρότεινε δύο φορές την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου στον δημοσιογράφο , Ανδρέα Παράσχο.

 

 

 

Share this post