Τριήμερο Εκδηλώσεων Μικρασιατικού Πολιτισμού

Τριήμερο Εκδηλώσεων Μικρασιατικού Πολιτισμού

Από την Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος και τους  δήμους  Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας και Ηρακλείου Αττικής. Ατυχής η έκφραση “μία τριήμερη εορτή”.

Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος και οι δήμοι Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας και Ηρακλείου Αττικής διοργανώνουν σήμερα,  Παρασκευή 24, το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Ιουνίου μία τριήμερη εορτή” με τραγούδια, χορούς, δράσεις και παρουσιάσεις θεμάτων σχετικά με τον Μικρασιατικό λαϊκό πολιτισμό.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι το δημοτικό στάδιο της Νέας Ιωνίας «Ίκαρος», όπου στον ευρύχωρο αυτό χώρο οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα εναλλασσόμενο πρόγραμμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων από εκλεκτούς ερμηνευτές, με σκοπό τόσο την παρουσίαση του πολιτισμού της Μικράς Ασίας, όπως αυτός αποτυπώθηκε στα πρόσωπα των ανθρώπων του λαού, όσο και τη γνωριμία μαζί του.

 

Το τριήμερο μουσικοχορευτικό φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ

Μουσικοχορευτική παράσταση, αφιερωμένη σε χορούς της Σμύρνης, της Καππαδοκίας, του Πόντου και της Κωνσταντινούπολης. Τα χορευτικά συγκροτήματα των συλλόγων των Δήμων Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας και Ηρακλείου Αττικής θα παρουσιάσουν χορούς και τραγούδια από την Πόλη, τη Σμύρνη, την Καππαδοκία, τον Πόντο και τα παράλια, κάνοντας γνωστές, άγνωστες πτυχές των τόπων και των εθίμων της Μικράς Ασίας μέσα από κείμενα που θα παρουσιασθούν στη σκηνή παράλληλα με τους χορούς.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ

Αφιέρωμα στην αείμνηστη Μικρασιάτισσα ερμηνεύτρια – ερευνήτρια Δόμνα Σαμίου από τους συνεργάτες και μαθητές της Κατερίνα Παπαδοπούλου και Ζαχαρία Καρούνη. Θα συμμετάσχει η Χορωδία του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής (ΚΣΔΜ) «Δόμνα Σαμίου». Κατά την διάρκεια της συναυλίας θα προβληθούν σπάνια βίντεο από τη ζωή της και θα πραγματοποιηθούν δρώμενα και χοροί της Μικράς Ασίας.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ

Το θεατρικό εργαστήρι «Καμεράνο» και οι νεανικές συνάξεις της Ιεράς Μητροπόλεως θα παρουσιάσουν το επετειακό πολυθέαμα «ΕΞΟΔΟΣ». Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συναυλία με διάθεση λαϊκής και ρεμπέτικης εορτής. Η ορχήστρα των εκδηλώσεων, με τη μορφή και τον ήχο μιας Σμυρναίικης Εστουδιαντίνας θα μας ταξιδέψει σε ήχους της Σμύρνης και της Πόλης, αλλά και σε ρεμπέτικα τραγούδια, τα οποία επηρεάστηκαν από το ιδιαίτερο Μικρασιατικό μουσικό ηχόχρωμα. Η βραδιά, θα αποτελέσει ένα νοερό ταξίδι από την Σμύρνη των καφέ αμάν και καφέ Σαντάν στον Πειραιά του Μάρκου Βαμβακάρη, του Παναγιώτη Τούντα, Κώστα Σκαρβέλη κ.α.

 

Η Είσοδος είναι ελεύθερη!

 

Ώρα προσέλευσης: 8:30μ.μ.

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα

triimero-ekdiloseon-mikrasiatikoy-politismoy-programma

ΣΗΜ:  Ασφαλώς και η πρωτοβουλία για τις εκδηλώσεις είναι αξιέπαινη. Ωστόσο, υπάρχει μια ΣΟΒΑΡΗ ΕΝΣΤΑΣΗ αναφορικά με την έκφραση  “μία τριήμερη εορτή”, που χρησιμοποιούν οι οργανωτές. Το 1922 συνέβη η μεγαλύτερη καταστροφή, που υπέστη ο ελληνισμός. Για πρώτη φορά , μετά από 3000 χρόνια, έπαυσε να αναπτύσσεται ο ελληνικός  πολιτισμός στις μια από τις δύο ακτές, που τον γέννησαν. Το 1922 χάθηκαν χιλιάδες άνθρωποι-ανάμεσα τους ο τότε Μητροπολίτης Σμύρνης και από την δεκαετία του 1980 άγιος Ιερομάρτυρας Σμύρνης Χρυσόστομος- ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες από τις αλησμόνητες πατρίδες αντιμετώπισαν την φρίκη της προσφυγιάς και πολλά άλλα με την άφιξη τους στην Ελλάδα.

Λοιπόν , τί θα «εορταστεί» ;   Τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή δεν προσφέρονται για «γιορτές», αλλά για τιμή και μνήμη των θυμάτων , και κυρίως για ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ των νεοελλήνων. «Εορτασμός» γίνεται από το τουρκικό κράτος στην Σμύρνη και γενικά στην Τουρκία.

Συνεπώς , η έκφραση  “μία τριήμερη εορτή”  είναι ΑΤΥΧΕΣΤΑΤΗ και οφείλουν οι οργανωτές των εκδηλώσεων , έστω και την υστάτη, να την αποσύρουν.

Α Χ. Βικέτος

Share this post