Τριάντα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Κύπρο

Τριάντα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Κύπρο

*Δρ. Λοΐζου : “Λίγες περιπτώσεις συμπτωμάτων λόγω επίδρασης του ιού στον εγκέφαλο ή τα περιφερικά νεύρα”

Καθηγητής Λ. Κωστρίκκης: ” Ενόσω δεν υπάρχει φαρμακευτική θεραπεία,η αυτοπροστασία παραμένει η πιο καλή μέθοδος αντιμετώπισης του ιού”

Τριάντα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά κορονοϊού ανακοίνωσαν σήμερα οι ειδικοί της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του υπουργείου Υγείας, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου. Ο συνολικός αριθμός έφτασε  τα 426, περιλαμβανομένων και των 10 στις Βρετανικές Βάσεις.

Συγκεκριμένα, από τα 30 νέα περιστατικά, τα 13 εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης, τα 3 είναι από τις εξετάσεις στον Δήμο Αραδίππου, ένα άτομο ήρθε από το εξωτερικό και το ιστορικό των υπόλοιπων 13 διερευνάται.

Σύμφωνα με τον δρα Λεόντιο Κωστρίκκη, τα 426 συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα, είναι αποτέλεσμα 10.154 εργαστηριακών αναλύσεων, που έγιναν από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, το Μικροβιολογικό Τμήμα του ΓΝ Λευκωσίας και Λεμεσού και ιδιωτικά εργαστήρια.Όπως ανακοινώθηκε, 33 άτομα που νοσηλεύτηκαν με κορονοϊό, αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι η δειγματοληψία από τις περιοχές Πάφου και Αραδίππου άρχισε από το εργαστήριο NIPD Genetics και θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες. Συγκεκριμένα, στην Πάφο έχουν προγραμματιστεί 1,000 δειγματοληψίες. Σήμερα έγιναν 186 και μέχρι την Τρίτη θα ολοκληρωθούν οι 1,000 δειγματοληψίες. Επίσης ανέφερε: “Μέχρι στιγμής δεν έχουμε αποτελέσματα να αναφέρουμε. Η προσέλευση του κοινού ήταν στο 62% από τα προγραμματισμένα ραντεβού. Στην Αραδίππου, υπάρχουν προγραμματισμένες 525 δειγματοληψίες, την Τετάρτη έγιναν 38, εκ των οποίων βρέθηκαν τρία θετικά. Την Παρασκευή έγιναν 153 και σήμερα 334 δειγματοληψίες. Τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται τις προσεχείς ημέρες.
O αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει εντός των εκτιμήσεων της επιστημονικής ομάδας γιατί έχει μια στατιστική και επιδημιολογική λογική σε σύγκριση με τα κρούσματα των τελευταίων ημερών. Είναι νωρίς να μιλήσουμε για οποιαδήποτε ένδειξη. Θα χρειαστούμε ακόμη μερικές ημέρες. Η επόμενη βδομάδα είναι σημαντική γιατί θα μας βοηθήσει να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για την επιδημιολογική συμπεριφορά του ιού μετά την αναβάθμιση των περιοριστικών μέτρων.

Ο Λεόντιος Κωστρίκκης υπογράμμισε ότι ενόσω δεν υπάρχει φαρμακευτική θεραπεία,η αυτοπροστασία παραμένει η πιο καλή μέθοδος αντιμετώπισης του ιού.

Ο δρ. Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, επανήλθε σε χθεσινή ερώτηση της ιστοσελίδας μας για την επίπτωση του ιού SARS-CoV-2 στο νευρικό σύστημα και εξήγησε ότι οι ιογενείς λοιμώξεις γενικά σε άλλοτε άλλο ποσοστό δημιουργούν συμπτώματα από τα διάφορα συστήματα του οργανισμού. “Η λοίμωξη από τον κορονοϊό είναι και αυτή μια ιογενής λοίμωξη η οποία μπορεί να προκαλέσει τέτοια συμπτώματα. Αυτό είναι κάτι αναμενόμενο.

Ειδικά για το νευρικό σύστημα, όπως είπα και χθες, πέραν της σε σχετικά μεγαλύτερους αριθμούς εμφανιζόμενης υπογευσίας ή αοσμίας, έχουν αναφερθεί λίγες περιπτώσεις συμπτωμάτων λόγω επίδρασης του ιού στον εγκέφαλο ή τα περιφερικά νεύρα. Τόσο για τις επιδράσεις αυτές, όμως, όσο και για τις επιδράσεις σε άλλα συστήματα του οργανισμού, χρειάζονται μεγαλύτερες και πιο μακροχρόνιες επιδημιολογικές μελέτες, που θα μας καθορίσουν,αν τα νευρολογικά ή άλλα συμπτώματα που προκαλεί ο ιός διαφοροποιούνται και σε ποιο βαθμό από αυτά που γνωρίζουμε σε άλλες ιώσεις. Τα νούμερα παγκόσμια είναι ακόμα μικρά και δεν θα πρέπει να οδηγούμαστε χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση σε γρήγορα συμπεράσματα”, δήλωσε ο δρ. Λοΐζου.

Ο ίδιος ανέφερε ότι , σύμφωνα  με τα στοιχεία μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 37 άτομα, τέσσερις εξ αυτών νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, αναμένεται να γίνουν συνολικά έξι εξιτήρια και τέσσερις εισαγωγές στο νοσοκομείο αναφοράς. Συνολικά δέκα άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, ένα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και εννέα στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Στα υπόλοιπα νοσηλευτήρια νοσηλεύονται σε θάλαμο εννέα επιβεβαιωμένα κρούσματα

κορονοϊού σε σταθερή κατάσταση. Η κατάσταση όλων αυτών των ασθενών μέχρι τη στιγμή αυτή είναι σταθερή αλλά κρίσιμη. “Στα θετικά της ημέρας, καταγράφεται η αποσωλήνωση ενός ακόμα ατόμου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, το οποίο παραμένει νοσηλευόμενο σε σταθερή κατάσταση στη Μονάδα. Ο πρώτος αποσωληνωθείς ασθενής έχει μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου για περαιτέρω νοσηλεία, κατέληξε.

 

 

Share this post