Τριάντα χρόνια στο πηδάλιο της Ορθοδοξίας*

Τριάντα χρόνια στο πηδάλιο της Ορθοδοξίας*

H σημερινή μέρα είναι  ιδιαίτερα σημαντική , διότι, με την χάρη του Θεού, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συμπληρώνει 30 χρόνια τιμημένης Πατριαρχίας. 

Ήταν 22 Οκτωβρίου του 1991 , όταν η Ιερά Σύνοδος εξέλεξε παμψηφεί τον Γέροντα Χαλκηδόνος Βαρθολομαίο ως Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως και Οικουμενικό Πατριάρχη.

Στα 30 χρόνια της Πατριαρχίας του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει αποδείξει  την πλήρη αφοσίωση στην διακονία του ταπεινού Φαναρίου και της Ρωμηοσύνης της Πόλης .

Στην περίπτωση Του έχουν βρει πλήρη εφαρμογή τα λόγια του μακαριστού του Γέροντα Χαλκηδόνος Μελίτωνος:

«ἐν τῇ ἱστορίᾳ, ὁσάκις ἡ Πατριαρχική ἀξία ἀφίσταται τοῦ ἰδεώδους τῆς διακονίας καί προσεγγίζει τῇ ἐννοίᾳ τῆς ἐξουσίας, νά σημειῶται πνευματική καί ἐκκλησιαστική παρακμή, ὁσάκις δέ βιοῖ τήν διακονίαν ἐν τῇ πληρότητι αὐτῆς, νά παρατηρῆται ἀναγέννησις καί ἄνοδος τῆς Ἐκκλησίας» (Χαλκηδόνια, σ. 51).

Παράλληλα , ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ανέλαβε γενναίες  πρωτοβουλίες στον διορθόδοξο και στον διεθνή χώρο , που μαρτυρούν την πολυσχιδή και πολυσήμαντη προσφορά του , η οποία έχει στο επίκεντρο της τον άνθρωπο. Αυτό, το απέδειξε ιδιαίτερα με την στάση και τις υποδείξεις του  στο θέμα της πανδημίας της νόσου COVID-19.

Όπως είχε γράψει , πριν από πέντε χρόνια,   ο αλησμόνητος Νίκος Μαγγίνας «η διακονία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου , αλλά και η συνέχιση της , αποτελούν θεμέλιο και εγγύηση για το μέλλον με πολλές προσδοκίες για καλύτερες εποχές τόσο για το Πατριαρχείο όσο και για την ομογένεια , στην κοιτίδα της, την Πόλη, συνολικά για την Ορθοδοξία , αλλά και γενικότερα για την ανθρωπότητα, ανεξαρτήτως φυλής και θρησκεύματος, όπως ο ίδιος πάντα διακηρύσσει».

Ευχόμαστε ο Θεός να χαρίζει υγεία και έτη όλβια στον Πατριάρχη μας και Σεπτό Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας.

«Α»

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ” Κωνσταντινούπολης

ΦΩΤΟ: Οικουμενικό Πατριαρχείο( Αρχείο Ν. Μαγγίνα)

Share this post