Τρεις ομιλίες για το ιστορικό Πέρα της Πόλης

Τρεις ομιλίες για το ιστορικό Πέρα της Πόλης

Τρεις διακεκριμένοι Κωνσταντινοπολίτες , ο Σάββας Τσιλένης, η Ιώ Τσοκώνα και ο Αντώνης Χατζόπουλος μίλησαν για το ιστορικό Πέραν της Πόλης, εκεί όπου διέπρευσαν  μέχρι το 1964 οι Ρωμιοί της Πόλης. Οι ομιλίες ήταν ενταγμένες στην σειρά των διαδικτυακών διαλέξεων «Τόποι και Πρόσωπα της Πόλης», που οργανώνει το  Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δράσεων και της προβολής της ιστορικής Συλλογής Σακκουλίδη, η οποία στεγάζεται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης της καθ’ Ημάς Ανατολής. Στόχος των διαλέξεων είναι η παρουσίαση της  πρόσφατης ιστορίας του Ελληνισμού της Πόλης.  
Τα επί μέρους θέματα των ομιλητών ήταν:
*Σάββας Τσιλένης, Ο πολεοδομικός σχηματισμός του Μεγάλου Ίσιου Δρόμου του Πέρα.
*Iώ Τσοκώνα, Το Πέρα των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη του χθες και του σήμερα.
*Αντώνης Χατζόπουλος, Το Σταυροδρόμι της Πόλης και τα πέριξ.
Ο Σάββας Τσιλένης, Δρ Αρχιτεκτονικής Πολεοδομίας, Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης της Καθ’Ημάς Ανατολής, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1951, αποφοίτησε από την Αστική Σχολή του Φερίκοϊ (1963) και το Ζωγράφειο Λύκειο (1969).
Σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου της Πόλης(1975). Έκανε μεταπτυχιακά στο Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (1979). Από το 1982 εργάστηκε στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, από το 1985 ως το 2005 ως Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικής Υπηρεσίας. Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ (2009) με θέμα διατριβής «Η διαμόρφωση του χώρου στην Κωνσταντινούπολη. Ο ρόλος των ομογενών αρχιτεκτόνων στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα». Από τον Νοέμβριο του 2006 ως το τέλος του 2018 εργάστηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στη θέση Προϊσταμένου στο Τμήμα της Τεχνικής Υπηρεσίας και Διοικητικής Μέριμνας. Ασχολείται με την ιστορία της πόλης και της πολεοδομίας την οθωμανική περίοδο. Κατά το διάστημα 2000-2005 ήταν μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την αποκατάσταση των κτιρίων της ομογένειας Κωνσταντινουπόλεως και μεταξύ 2006-2010 ήταν τεχνικός σύμβουλος της ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΑ, μη κυβερνητικής οργάνωσης, επί τεχνικών θεμάτων αποκαταστάσεων ναών της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως. Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκε η αποκατάσταση του ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου της Κοινότητας Σταυροδρομίου (2009). Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της έκθεσης «Οι Ρωμιοί αρχιτέκτονες της Πόλης στην περίοδο του εκδυτικισμού», που παρουσιάστηκε στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών Μιμάρ Σίναν και στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Ελληνικού Προξενείου στην Κωνσταντινούπολη. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής των περιοδικών Σύγχρονα Θέματα και Δελτίο της Εταιρείας Μελέτης της καθ’ ημάς Ανατολής και (β) πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης της καθ’ ημάς Ανατολής (Πρόεδρος). Έχει πάνω από εβδομήντα δημοσιεύσεις σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά και βιβλία και ήταν σεναριογράφος του ντοκιμαντέρ «Ρωμιοί αρχιτέκτονες της Πόλης».
Η Iώ Τσοκώνα, Μεταφράστρια-συγγραφέας,  γεννήθηκε το 1964 στο Φανάρι.
Τελείωσε το Ζάππειο Λύκειο και αφού αποφοίτησε από το τμήμα Διοίκηση Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Έχει γράψει το Πολυπολιτισμικό Πέρα (Heyamola), Το Πέρα των Ελλήνων (Μεταίχμιο), Κιοσέμ Σουλτάν (Αιώρα) και Έγκλημα στον Ιανό (Τσουκάτου), μετέφρασε από και προς τα ελληνικά 26 βιβλία, ταινίες, ντοκιμαντέρ, διαφημιστικές καμπάνιες, άλμπουμ και ταξιδιωτικούς οδηγούς.
Ο Αντώνιος Χατζόπουλος, Δρ Θεολογίας, Άρχων Ιερομνήμων της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, γεννήθηκε στην Κων/πολη το 1954. Αποφοίτησε από το Ζωγράφειο Γυμνάσιο και το Λύκειο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Σπούδασε Θεολογία στο ΑΠΘ, Εκκλησιαστική Ιστορία και Μουσικολογία στα Πανεπιστήμια Regensburg και Αμβούργου της Γερμανίας (καθηγητής Κ. Φλώρος).
Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, εργάστηκε επί 30ετία ως θεολόγος καθηγητής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα και την Γερμανία. Διετέλεσε επί 10ετία Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων της Περιφ. Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Δίδαξε στο Τμήμα Βαλκανικών Γλωσσών του ΑΠΘ στη Φλώρινα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ Σαππών, στο Τμήμα Νεοελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου της Γρανάδας (Ισπανία) και στο Πανεπιστήμιο της Αδριανούπολης (Τουρκία).
Συμμετείχε σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά συνέδρια και δημοσίευσε πολυάριθμες μελέτες με αντικείμενο την μουσική παράδοση, τις ελληνοτουρκικές εκπαιδευτικές σχέσεις και την αξιολόγηση στην εκπαίδευση.

 

Share this post