Τραβάει το σκοινή η Ελλησία Ελλάδος στην σχέση με την Πολιτεία για τον γάμο των ομοφυλοφίλων

Τραβάει το σκοινή η Ελλησία Ελλάδος στην σχέση με την Πολιτεία για τον γάμο των ομοφυλοφίλων

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την ακύρωση του εορτασμού της Κυριακής της Ορθοδοξίας και την απόρριψη της πρόσκλησης σε επίσημο γεύμα από την πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας

Η σημερινή (6.3.2024) βαρύγδουπη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον μη επίσημο κατά τα ειωθότα εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας , η οποία φέτος συμπίπτει με την 24η Μαρτίου, λίγο -πολύ ήταν αναμενώμενη . Το θέμα συζητιόταν παρασκηνιακά μεταξύ εκκλησιαστικών κύκλων και παρεκκλησιαστικών οργανώσεων, οι οποίες, όπως φαίνεται, ασκούν ακόμη επιρροή στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Β. 

Έτσι , στην σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ο κύβος ερρίφθη και μάλιστα με εισήγηση του κ. Ιερωνύμου. Στο ανακοινωθέν , που εκδόθηκε μετά την συνεδρίαση,αναφέρεται:

«Συνήλθε σήμερα, Τρίτη 5 Μαρτίου 2024, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 167ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

¨Η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε ότι ο εφετινός εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας, κατά την Α’ Κυριακή των Νηστειών, 24η Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Μητροπολιτών Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος.  Τον πανηγυρικό της ημέρας, ως έχει ήδη ορισθεί, θα εκφωνήσει ο Σεβασμιώτατος Συνοδικός Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός”.

Επίσης, μεταξύ άλλων θεμάτων, η  Δ.Ι.Σ.ενημερώθηκε περί του Γράμματος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου, αναφερομένου στη συμπλήρωση πενήντα ετών από την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο. Ο Μακαριώτατος και οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον κυπριακό λαό, την οδύνη, αλλά και την αγωνία τους επειδή απέτυχαν όλες οι προσπάθειες ειρηνικής διευθέτησης, με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη κατοχή μεγάλου μέρους της Κύπρου”.

Η Μονή Πετράκη

Στην Θεία Λειτουργία στην Μονή Πετράκη ο  Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα απαγγείλει το «Πιστεύω». Σε σχέση με την παρουσία πολιτειακών και πολιτικών παραγόντων, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι «δεν απαγορεύεται σε κανέναν να εισέλθει στην εκκλησία και να παρακολουθήσει τη Λειτουργία, ωστόσο δεν θα προβλεφθεί ειδική χωροθεσία για επισήμους». Ετσι, η επίσημη υποδοχή που ελάμβανε χώρα στη Μητρόπολη και οι χωριστές θέσεις για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εκπροσώπους της κυβέρνησης και των κομμάτων δεν θα υπάρχουν φέτος. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «μετά το πέρας της λειτουργίας, ο Αρχιεπίσκοπος θα συμφάγει με τους συνοδικούς», επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των προηγούμενων ημερών ότι δεν υπάρχει διάθεση για παρουσία στο Προεδρικό Μέγαρο για το καθιερωμένο γεύμα της Κυριακής της Ορθοδοξίας.Με τον τρόπο αυτό εκδηλώνεται η δυσαρέσκεια της Εκκλησίας για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για «δυναμική» αντίδραση από την πλευρά της Εκκλησίας κατά τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου

Σύμφωνα με το orthodoxia.info και τονΑνδρέα Λουδάρο “πρακτικά αυτό σημαίνει πως η συνοδική Θ. Λειτουργία που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στον Καθεδρικό των Αθηνών προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου μετατρέπεται σε συλλείτουργο συνοδικών αρχιερέων χωρίς την συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα παρακολουθήσει συμπροσευχόμενος.

Στο πλαίσιο του «λιτού» εορτασμού, όπως χαρακτηρίστηκε από τον εκπρόσωπο της ΔΙΣ, δεν θα υπάρξει παρουσία πολιτικών, ενώ η ΔΙΣ και ο Αρχιεπίσκοπος δεν θα παραστούν στο καθιερωμένο γεύμα που παραθέτει η προεδρία της Δημοκρατίας κάθε χρόνο την Κυριακή της Ορθοδοξίας προς τιμήν των μελών της Δ.Ι. Συνόδου.

Αν και πουθενά στο ανακοινωθέν γίνεται η παραμικρή αναφορά στα τελευταία γεγονότα πίσω από τον νόμο για τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλλου, θεωρείται δεδομένο πως η ενέργεια αυτή «δείχνει» ευθέως στο συγκεκριμένο ζήτημα και εμμέσως πλην σαφώς στην «γιορτή» συνεργατών του πρωθυπουργού παρουσία της ΠτΔ αμέσως μετά την ψήφιση.

«Δεν μπορούμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με την ΠτΔ» είπε στο orthodoxia.info συνοδικός αρχιερέας ενώ άλλος σχολιάζοντας την απόφαση αναρωτήθηκε με νόημα: «Πως θα πει αυτή η Πρόεδρος το Σύμβολο της Πίστεως εντός του Καθεδρικού Ναού μετά τα όσα έχουν προηγηθεί;».

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξαν αρχιερείς που διαφώνησαν με αυτόν τον τρόπο αντίδρασης. «Να αντιδράσουμε αλλά όχι έτσι» ήταν η πρόταση που βγήκε από τα χείλη αρκετών αρχιερέων, οι περισσότεροι εκ των οποίων θεωρούν πως με τον τρόπο αυτό δημιουργείται περιβάλλον εσωστρέφειας για την Εκκλησία. Πληροφορίες του orthodoxia.info αναφέρουν πως, όταν το θέμα τέθηκε σε διαβούλευση,  7 ήταν οι αρχιερείς που στήριξαν την πρόταση του Αρχιεπισκόπου και 5 εκείνοι που εκφράστηκαν διαφορετικά. Τελικά οι πέντε υπαναχώρησαν ώστε η απόφαση να καταγραφεί ως ομόφωνη και η Σύνοδος με τον Αρχιεπίσκοπο να είναι στην ίδια γραμμή.

Αν και αυτή η απόφαση της ΔΙΣ θεωρείται πως αναβαθμίζει την κόντρα Εκκλησίας – Πολιτείας σε σύγκρουση, φαίνεται πως η ΔΙΣ εχει φροντίσει ώστε να μην ξεφύγει ο έλεγχος. Η επιλογή ενός μικρού ναού όπως το Καθολικό της Μονής Πετράκη, κόβει την «όρεξη» όσων θα ήθελαν να μετατρέψουν τον εορτασμό σε αντικυβερνητικό συλλαλητήριο. Ταυτόχρονα η Εκκλησία μέσω της ΔΙΣ, δείχνει αλλά δεν εκφράζει δυσφορία ακολουθώντας την τακτική «ο νοών νοείτω» αποφεύγοντας να πει λόγια τα οποία δύσκολα θα μπορούσαν να αναιρεθούν.

Ωστόσο, το πρόβλημα που γεννάται από αυτήν την απόφαση για τους ανα την επικράτεια Μητροπολίτες είναι πως δεν υπάρχει επίσημη γραμμή. Αυτό σημαίνει πως είναι μεν ελεύθεροι να κάνουν ότι επιθυμούν δεν έχουν όμως την «ασπίδα» μιας συνοδικής απόφασης να τους  προστατεύει. Ταυτόχρονα δεν έγινε συζήτηση ούτε για την Δοξολογία της 25ης, την επομένη δηλαδή της Κυριακής της Ορθοδοξίας. Ο Αρχιεπίσκοπος δεν ήθελε να υπάρξει διασύνδεση των δυο ζητημάτων. Όπως μάλιστα λένε συνεργάτες του, η δοξολογία της 25ης Μαρτίου δεν είναι Θ. Λειτουργία κι αφορά εθνικό θέμα, στο οποίο η Εκκλησία δεν εχει πρόθεση να δημιουργήσει πρόβλημα.

Το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα θα το κρίνουν ουσιαστικά οι ενέργειες της Προέδρου και της Κυβέρνησης  από τις οποίες θα διαφανεί το αν υπάρχει πρόθεση κλιμάκωσης ή κατευνασμού.

Για την ώρα αυτός που θα πει το «Πιστεύω» την Κυριακή της Ορθοδοξίας θα είναι ο Αρχιεπίσκοπος ο οποίος έχει επιλέξει να χαράξει προσωπικά την στρατηγική της Εκκλησίας.

Προσερχόμενος στην Συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε στους δημοσιογράφους, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ποιες θα είναι οι αντιδράσεις της Εκκλησίας με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια,: «Η Εκκλησία δεν αντιδρά αλλά αγαπάει» .

Για το πως είδε την στάση του Πρωθυπουργού και της Προέδρου της Δημοκρατίας, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας, τόνισε πως, «Ελευθερία έχουμε και ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, αλλά αυτό το ό,τι θέλει να μη γίνεται…».

 

Για το θέμα της βάπτισης των ομοφυλόφιλων ζευγαριών, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ξεκαθάρισε πως δεν έχει αλλάξει τίποτα. «Η Εκκλησία θα ασχοληθεί με όλα αυτά τα θέματα, αφού δούμε όλη την γκάμα των θεμάτων σιγά- σιγά», διευκρίνισε.

Ο κ. Ιερώνυμος πριν εισέλθει στο Συνοδικό Μέγαρο απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, υπογράμμισε, «σας βλέπω όλους νέους. Να κάνετε βαπτίσεις,  αλλά γάμους δεν σας εύχομαι τέτοιου είδους», κατέληξε.

 

Share this post