Τραμπ: Χορήγηση πλάσματος από ασθενείς, που ανάρρωσαν από Covid-19

Τραμπ: Χορήγηση πλάσματος από ασθενείς, που ανάρρωσαν από Covid-19

“‘Ασπλαχνος” και “ψεύτης”  ο Τραμπ λέει η αδελφή του

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε  την κατεπείγουσα έγκριση της χρήσης πλάσματος από ασθενείς, που έχουν αναρρώσει για την Covid-19, μια θεραπεία που έχει ήδη χορηγηθεί σε περισσότερους από 70.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post. 

Ο κ. Τραμπ ανακοίνωσε την έγκριση έκτακτης άδειας για τη χορήγηση πλάσματος από ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό, σε ασθενείς που νοσηλεύονται. Ταυτόχρονα παρουσίασε ως πρωτοποριακή μία μέθοδο που εφαρμόζεται σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία του κόσμου, εδώ και αρκετούς μήνες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε -μία ημέρα πριν τη διεξαγωγή του Εθνικού Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών-, ότι τη συγκεκριμένη θεραπεία έχουν λάβει πάνω από 70.000 ασθενείς. Υποστήριξε ότι με αυτόν τον τρόπο θα «επεκταθεί δραματικά η πρόσβαση στη συγκεκριμένη θεραπεία».

Ο κ. Τραμπ είπε ότι «είμαστε χρόνια πριν από τις εγκρίσεις, αν προχωρήσουμε με την ταχύτητα των προηγούμενων διοικήσεων», και πρόσθεσε ότι «και αυτό περιλαμβάνει και τα εμβόλια», κοινοποιώντας ουσιαστικά την πρόθεσή του να παρακάμψει τις αρμόδιες επιτροπές που εγκρίνουν τις διαδικασίες και την παροχή φαρμάκων και εμβολίων.

Από την πλευρά του, ο Επικεφαλής της FDA Stephen Hahn, ο οποίος μίλησε μαζί με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο την Κυριακή, δήλωσε:

«Έχω δεσμευτεί να κυκλοφορήσω ασφαλείς και δυνητικά χρήσιμες θεραπείες για την COVID-19 το συντομότερο δυνατό για να σώσω ζωές. Είμαστε αισιόδοξοι από τα πρώτα πολλά υποσχόμενα δεδομένα που εμείς είδαμε στο αναρρωτικό πλάσμα», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο Hahn σημείωσε ότι η θεραπεία πρέπει να υποβληθεί σε τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές για να προσδιοριστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά της.

Χωρίς ηθικές αρχές

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι άνθρωπος «άσπλαχνος», «ψεύτης», χωρίς ηθικές αρχές, σύμφωνα με την άποψη της μεγαλύτερης αδελφής του, τα συγκεκριμένα σχόλια της οποίας είχαν ηχογραφηθεί μυστικά και αποκαλύφθηκαν από την εφημερίδα The Washington Post.

Η Μαριάν Τραμπ Μπάρι, 83 ετών, στηλιτεύει στα σχόλια αυτά ειδικά την πολιτική του ενοίκου του Λευκού Οίκου στο μεταναστευτικό ζήτημα, που είχε οδηγήσει στον διαχωρισμό των παιδιών από τους γονείς τους και τη μεταγωγή τους σε κέντρα κράτησης.

«Το μόνο που θέλει είναι να ικανοποιήσει την (εκλογική του) βάση», λέει η Τραμπ Μπάρι σ’ ένα από τα ηχογραφημένα αποσπάσματα. «Δεν έχει καμία ηθική αρχή. Καμία».

Οι ηχογραφήσεις, συνολικής διάρκειας δεκαπέντε ωρών, είναι έργο της ανιψιάς του προέδρου, της Μαίρης Τραμπ, η οποία πρόσφατα δημοσίευσε βιβλίο το οποίο αναφέρεται στην «τοξική» οικογένειά της.

Ο Ρόμπερτ Τραμπ, ο μεγαλύτερος αδελφός του προέδρου, ο οποίος πέθανε την περασμένη εβδομάδα, είχε προσφύγει –μάταια– στη δικαιοσύνη για να εμποδίσει τη δημοσίευση του βιβλίου. Περίπου 950.000 αντίτυπά του πουλήθηκαν μέσα στην πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του. Ο Λευκός Οίκος το χαρακτήρισε γεμάτο «ψέματα».

«Είναι η υποκρισία πίσω από όλο αυτό. Η υποκρισία κι αυτή η σκληρότητα. Ο Ντόναλντ είναι άσπλαχνος» , ακούγεται να λέει η Τραμπ Μπάρι, πρώην ομοσπονδιακή δικαστίνα, σε απόσπασμα των ηχογραφημένων συζητήσεων με την ανιψιά της.

Διατείνεται ακόμη πως ο δισεκατομμυριούχος είχε βάλει κάποιον να κάνει αντί γι’ αυτόν τις εξετάσεις όταν πήγε στο πανεπιστήμιο, κατηγορία που περιέχεται επίσης στο βιβλίο που έγραψε η Μαίρη Τραμπ. «Μπήκε στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας επειδή κάποιος άλλος πέρασε τις εξετάσεις αντί γι’ αυτόν», λέει και διαβεβαιώνει πως θυμάται ακόμη το όνομα του ενδιαφερόμενου .

Ούτε ο αμερικανός πρόεδρος, ούτε ο Λευκός Οίκος έχουν κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το δημοσίευμα. 

Share this post