Τραμπ: Ανάδυση μιας “νέας” Μέσης Ανατολής

Τραμπ: Ανάδυση μιας “νέας” Μέσης Ανατολής

*Το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνίες με ΗΑΕ και Μπαχρέιν

*Αντιδράσεις καταδίκης από Πακαιστινίους Δυτικής όχθης και Γάζας

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου υπέγραψε σήμερα, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, δύο ιστορικές συμφωνίες που αλλάζουν τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή, υπό την αιγίδα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος επιδιώκει να ενισχύει την εικόνα του «ειρηνοποιού ηγέτη» ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

«Έπειτα από δεκαετίες διαιρέσεων και διαμαχών, είμαστε μάρτυρες της αυγής μιας νέας Μέσης Ανατολής», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της τελετής, στους κήπους του Λευκού Οίκου. Πρόσθεσε ότι άλλες «πέντε ή έξι» αραβικές χώρες θα ακολουθήσουν σύντομα το παράδειγμα του Μπαχρέιν και των ΗΑΕ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιες είναι αυτές.

Ο Νετανιάχου, κάνοντας λόγο για «ένα σημείο καμπής στην ιστορία», εκτίμησε ότι η συμφωνία που επικυρώθηκε στην Ουάσινγκτον μπορεί να βάλει τέλος στην αραβοϊσραηλινή σύγκρουση «μια και καλή».

Ενώπιον του πυκνού πλήθους που είχε συγκεντρωθεί στον Λευκό Οίκο, παρά την πανδημία, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν τσιγκουνεύτηκε τις φιλοφρονήσεις προς τον «φίλο» του, τον Ντόναλντ Τραμπ. Στη συνέχεια, χαιρέτισε τους δύο νέους Άραβες συνομιλητές του, λέγοντας στα αραβικά «Σαλάμ Αλέκουμ», δηλαδή «Ειρήνη Υμίν».

Ο Νετανιάχου δεν έκανε καμία αναφορά στους Παλαιστίνιους, μολονότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών του Μπαχρέιν και των ΗΑΕ δεν τους ξέχασαν. Χαιρετίζοντας αυτήν την «αλλαγή στην καρδιά της Μέσης Ανατολής» ο ΥΠΕΞ των ΗΑΕ Σεΐχ Αμπντάλα μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν ευχαρίστησε προσωπικά τον Νετανιάχου «επειδή επέλεξε την ειρήνη και σταμάτησε την προσάρτηση των παλαιστινιακών εδαφών», μολονότι το Ισραήλ υποστηρίζει ότι απλώς ανέβαλε την υλοποίηση αυτού του σχεδίου.

Ο ΥΠΕΞ του Μπαχρέιν, Άμπντελ Λατίφ αλ Ζαγιάνι, ζήτησε ξεκάθαρα να εφαρμοστεί μια «λύση των δύο κρατών» για να μπει τέλος στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

Ο Νετανιάχου και οι δύο ΥΠΕΞ υπέγραψαν τις διμερείς συμφωνίες και ακολούθησε η υπογραφή μιας κοινής διακήρυξης των τριών με τον Αμερικανό πρόεδρο. Όμως, στην εποχή της Covid-19, δεν αντάλλαξαν χειραψία.

Οι δύο αραβικές χώρες είναι οι πρώτες που αναγνωρίζουν το Ισραήλ μετά την Αίγυπτο (1979) και την Ιορδανία (1994). Και οι δύο είναι σουνιτικές μοναρχίες και διάκεινται, όπως και το Ισραήλ, εχθρικά απέναντι στο σιιτικό Ιράν, τον «υπ΄αριθμόν 1» εχθρό της Ουάσινγκτον στην περιοχή.

Πολλές αραβικές, πετρελαιοπαραγωγές χώρες καλλιεργούν διακριτικά σχέσεις με τις ισραηλινές αρχές εδώ και χρόνια όμως αυτή η ομαλοποίηση προσφέρει πλούσιες ευκαιρίες, κυρίως οικονομικές, στις χώρες που προσπαθούν να ανακάμψουν μετά την πανδημία.

«Πρόκειται για επιτυχία πρώτης τάξης», σχολίασε ο Ντέιβιντ Μακόφσκι, πρώην διπλωμάτης, του Ινστιτούτου Πολιτικής της Εγγύς Ανατολής της Ουάσινγκτον, υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη φορά οι Ισραηλινοί δεν ανέλαβαν κανένα ρίσκο, όπως έκανε ο Μεναχέμ Μπέγκιν «όταν άφησε το Σινά» στην Αίγυπτο ή ο Γιτζάκ Ράμπιν όταν διαπραγματευόταν με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

Το «όραμα για την ειρήνη» που παρουσίασε τον Ιανουάριο ο Τραμπ με στόχο να τερματιστεί η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση δεν στέφθηκε από επιτυχία: η Παλαιστινιακή Αρχή το απέρριψε κατηγορηματικά και μάλιστα αρνήθηκε στον Αμερικανό πρόεδρο και τον ρόλο του μεσολαβητή, δεδομένου ότι έχει λάβει αποφάσεις ευνοϊκές για το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον Μακόφσκι οι Παλαιστίνιοι θα περιμένουν να δουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών «αλλά όταν η σκόνη κατακάτσει, θα πρέπει να ξανασκεφθούν τη στάση τους».

Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν σήμερα θεωρούνται νίκη για τον Νετανιάχου και το Ισραήλ που πλησιάζει έτσι στον στόχο του, να γίνει αποδεκτό στην περιοχή.

Για την ανάδυση μιας “νέας” Μέσης Ανατολής μίλησε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μίλησε σήμερα από τον Λευκό Οίκο για την ανάδυση «μιας νέας Μέσης Ανατολής», τη στιγμή της υπογραφής των ιστορικών συμφωνιών κατανόησης από το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν.

«Έπειτα από δεκαετίες διαιρέσεων και διαμαχών, είμαστε μάρτυρες της αυγής μιας νέας Μέσης Ανατολής», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε αυτές τις συμφωνίες «σημείο καμπής στην ιστορία».

Νωρίτερα, ο Τραμπ είπε πως «πέντε ή έξι» επιπλέον αραβικές χώρες ετοιμάζονται να συνάψουν συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεών τους με το Ισραήλ, μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν.

«Έχουμε καταγράψει μεγάλη πρόοδο με περίπου πέντε χώρες, πέντε επιπλέον χώρες», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος από το Οβάλ Γραφείο, παρουσία του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Έχουμε πέντε ή έξι χώρες που θα μας ακολουθήσουν πολύ σύντομα, τους μιλάμε ήδη», συμπλήρωσε χωρίς να κατονομάσει αυτά τα κράτη.

«Πιστεύω πως το Ισραήλ δεν είναι πλέον απομονωμένο», συνέχισε ο ίδιος.

Ένα μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ο Άχμεντ Ματζνταλάνι είχε δηλώσει αυτό το Σαββατοκύριακο στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, τέσσερις ή πέντε αραβικές χώρες θα μπορούσαν να είναι έτοιμες, μετά το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, να προχωρήσουν για την εγκαθίδρυση μιας πλασματικής ειρήνης».

Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος δεν διευκρίνισε για ποιες χώρες πρόκειται, όμως παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν τα κράτη του Ομάν, του Σουδάν, της Μαυριτανίας και του Μαρόκου.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ δεν απέρριψε το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας που θα συμπεριλαμβάνει τους Παλαιστίνιους.

«Οι Παλαιστίνιοι θα γίνουν μέλος, δεν το λέω αυτό σε μια επίδειξη παλικαρισμού, σας διαβεβαιώνω πως οι Παλαιστίνιοι θα συμμετάσχουν (σε μια συμφωνία) την κατάλληλη στιγμή», υπογράμμισε.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εκτιμά πως οι συμφωνίες “μπορούν να βάλουν τέλος στην ισραηλινο-αραβική διένεξη”

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εκτίμησε σήμερα πως η υπογραφή στον Λευκό Οίκο συμφωνιών ομαλοποίησης μεταξύ του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν μπορεί να συμβάλει «στο τέλος της ισραηλινο-αραβικής διένεξης».

«Για εκείνους που φέρουν τα τραύματα του πολέμου, θεωρούν πολύτιμα τα οφέλη της ειρήνης, αυτό που κάνουμε σήμερα είναι τεράστιο, πρωτίστως διότι αυτή η ειρήνη θα επεκταθεί εντέλει σε άλλα αραβικά κράτη και μπορεί να βάλει τέλος στην ισραηλινο-αραβική διένεξη μια και για πάντα», επισήμανε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, κατά την υπογραφή των ιστορικών συμφωνιών κατανόησης στον Λευκό Οίκο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Αμπντάλα μπιν Ζάγιεντ αλ Ναχιάν ευχαρίστησε, από την πλευρά του, τον Ισραηλινό ηγέτη που «σταμάτησε την προσάρτηση των παλαιστινιακών εδαφών».

Σειρήνες ήχησαν στο νότιο Ισραήλ.  

Σειρήνες που προειδοποιούν για την εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα ήχησαν στο νότιο Ισραήλ σήμερα, την ώρα που πραγματοποιείτο στην Ουάσινγκτον η τελετή υπογραφής των συμφωνιών εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και δύο χωρών του Κόλπου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ο συναγερμός ήχησε στις παράκτιες πόλεις Ασκελόν και Ασντόντ.

Ο στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι δύο ρουκέτες ερρίφθησαν απόψε από τη Λωρίδα της Γάζας, παλαιστινιακό θύλακα που ελέγχεται από τους ισλαμιστές της Χαμάς, προς το Ισραήλ.

Δύο τραυματίες από ρουκέτα που έπεσε στην πόλη Ασντόντ

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν απόψε στο Ισραήλ, από ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας τη στιγμή που στην Ουάσινγκτον ο πρωθυπουργός της χώρας υπέγραφε τις συμφωνίες ομαλοποίησης των σχέσεων του εβραϊκού κράτους με δύο αραβικές χώρες, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, από τις δύο ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν, η μία αναχαιτίστηκε από το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα. Η δεύτερη έπεσε στην πόλη Ασντόντ, ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και το Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά δύο άνθρωποι.

Καμία παλαιστινιακή οργάνωση δεν έχει αναλάβει προς το παρόν την ευθύνη για την επίθεση αυτή. Σύμφωνα με μαρτυρίες από τη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον μία ρουκέτα εκτοξεύτηκε από τα βόρεια αυτού του θύλακα προς το Ισραήλ.

Την «προδοσία» του παλαιστινιακού αγώνα από το Μπαχρέιν και τα ΗΑΕ καταγγέλλουν εκατοντάδες διαδηλωτές στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα

Εκατοντάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν σήμερα στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα για τις συμφωνίες που υπογράφουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν με το Ισραήλ για την κανονικοποίηση των σχέσεών τους, την οποία οι Παλαιστίνιοι θεωρούν «προδοσία» του αγώνα τους.

Κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και φορώντας προστατευτικές μάσκες, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κυρίως στις πόλεις Νάμπλους και Χεβρώνα, στη βόρεια και τη νότια Δυτική Όχθη, καθώς και στη Λωρίδα της Γάζας, που παραμένει υπό ισραηλινό αποκλεισμό.

Αργά το απόγευμα, μερικές εκατοντάδες είχαν συγκεντρωθεί και στη Ραμάλα, όπου εδρεύει η Παλαιστινιακή Αρχή.

«Όχι στην εξομάλυνση με τον κατακτητή», «Οι συμφωνίες της ντροπής» και «Προδοσία», έγραφαν στα πανώ που κρατούσαν.

Στη Γάζα, οι διαδηλωτές ποδοπάτησαν και πυρπόλησαν ομοιώματα του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, του βασιλιά του Μπαχρέιν Χαμάντ μπιν Ίσα Αλ Χαλίφα και του πρίγκιπα διαδόχου του Άμπου Ντάμπι, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν.

«Λέμε στο καθεστώς του Μπαχρέιν και στα Εμιράτα ότι αυτή η κανονικοποίηση είναι η πλήρης προδοσία του παλαιστινιακού αγώνα και των ελπίδων του αραβικού έθνους», δήλωσε ο Άχμαντ αλ Μεντάλαλ, στέλεχος της ένοπλης οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ στη Γάζα. «Ο παλαιστινιακός λαός είναι ενωμένος απέναντι σε αυτό το σχέδιο που θα μας φέρει μόνο οδύνη», είπε από την πλευρά του ο Άμπου Μουτζάχιντ, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής παλαιστινιακής αντίστασης στον θύλακα αυτόν.

Νωρίτερα, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγιεχ χαρακτήρισε «θλιβερή ημέρα» τη σημερινή για την ιστορία του αραβικού κόσμου.

Διαδήλωση φιλοπαλαιστίνιων έξω από τον Λευκό Οίκο

Μερικές δεκάδες φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τον Λευκό Οίκο, διαμαρτυρόμενοι για την υπογραφή των ιστορικών συμφωνιών μεταξύ του Ισραήλ από τη μία και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν από την άλλη.

«Είναι μια μαχαιριά στην πλάτη των Παλαιστινίων» είπε η Ζεϊνά Χάτσισον, η επικεφαλής ενός συνασπισμού φιλοπαλαιστινιακών οργανώσεων, που είχε την πρωτοβουλία γι’ αυτήν την κινητοποίηση. «Αυτό που αποκαλούν ειρηνευτική συμφωνία διασφαλίζει την κατοχή και το απαρτχάιντ» και «δεν είναι κάτι καινούριο, όμως τώρα επενδύουν στον εποικισμό» συνέχισε η 39χρονη, η οποία έχει γεννηθεί στα Παλαιστινιακά Εδάφη αλλά κατοικεί μόνιμα στη Βιρτζίνια.

«Πιστεύω ότι ο Ντόναλντ Τραμπ καταστρέφει τη Μέση Ανατολή», υποστήριξε από την πλευρά του ο Μαρκ Ζαγιάντ, κρατώντας ένα πλακάτ όπου εικονιζόταν η Λωρίδα της Γάζας, να βομβαρδίζεται υπό τα βλέμματα των ΗΑΕ και του Ισραήλ. «Αυτή η ειρήνη είναι κακή. Προσφέρουν τη χώρα μας» στο Ισραήλ «χωρίς τη συγκατάθεσή μας», συνέχισε ο 54χρονος Νεοϋορκέζος που ταξίδεψε μέχρι την Ουάσινγκτον γι’ αυτήν την κινητοποίηση.

«Ήρθαμε για να πούμε ότι η κανονικοποίηση των σχέσεων πρέπει να σταματήσει». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «δεν έχει το δικαίωμα να βρει μια λύση που συνίσταται στην παραχώρηση των Παλαιστινιακών Εδαφών στους Ισραηλινούς», είπε εξάλλου ο Σενάν Σακ, της οργάνωσης «Παλαιστινιακό Συμβούλιο ΗΠΑ».

Οι περίπου 50 ακτιβιστές έκαναν πορεία μπροστά στον Λευκό Οίκο φωνάζοντας συνθήματα όπως «Απελευθερώστε την Παλαιστίνη» και «Σταματήστε να χρηματοδοτείτε το Ισραήλ».

«Αν θέλετε ειρήνη, πάει καλά. Όμως οι Παλαιστίνιοι δικαιούνται και αυτοί κάτι. Είμαστε άνθρωποι», σχολίασε ο 76χρονος Ρασίντ Αουάντ, προσθέτοντας ότι ο ίδιος και η σύζυγός του δεν θα ψηφίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές γιατί ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος «διασπείρει το μίσος σε αυτή τη χώρα».

Στο πλευρό των Παλαιστινίων δηλώνει το Ριάντ

Η Σαουδική Αραβία στέκει στο πλευρό των Παλαιστινίων και στηρίζει όλες τις προσπάθειες που έχουν ως στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης και συνολικής λύσης του παλαιστινιακού, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε απόψε το υπουργικό συμβούλιο της χώρας.

«Το υπουργικό συμβούλιο σημειώνει ότι το βασίλειο στέκει στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού και στηρίζει όλες τις προσπάθειες που στοχεύουν στην επίτευξη μιας δίκαιης και συνολικής λύσης στο παλαιστινιακό ζήτημα, η οποία θα επιτρέψει στον παλαιστινιακό λαό να ιδρύσει το δικό του ανεξάρτητο κράτος στα σύνορα του 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα, σύμφωνα με τις διεθνείς αποφάσεις και την Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία» αναφέρεται στο κείμενο αυτό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post